מרטין שקרלימרטין שקרלי

כיצד ניצל מנהל קרן גידור מבריק את מצב הפארמה בארה״ב?

מחירי התרופות בארה״ב הם מהגבוהים בעולם וטראמפ החליט שזה הזמן הנכון לשים לזה סוף; המחירים לא הגיעו לגבהים שהם נמצאים בהם לבד, אלא בעזרת ניצול ציני של האזרח הקטן, גופי הביטוח והסתדרויות העובדים; המקרה הקיצוני ביותר הוא של מרטין שקרלי ופרשת הפירימתמין

חיים בן הקון |

טראמפ הצהיר אתמול ברשת החברתית שלו תרות׳ סושיאל כי יחתום על צו נשיאותי-מנהלי לפיו תחול אסדרה על מחירי התרופות בארה״ב, בשיעור של בין 30% ועד 80%. לטענתו, מחירי התרופות בארה״ב ״מבישים״ והוא אינו מקבל את הטענה לפיה עלויות המחקר והפיתוח של תרופות הן שתורמות למחירים המופקעים שלהם בארה״ב. ״אותן תרופות שמיוצרות על ידי אותן חברות באותן מעבדות או מפעלים נמכרים בארה״ב במכפילים לעומת שאר העולם״ כתב. 


אלא ששוק הפארמה לא הגיע לשבר שבו הוא נמצא בארה״ב ביום אחד. לא מעורבים בשוק הזה רק רופאים, רוקחים ורגולטורים. תעשיית הפארמה היא אחת התעשיות הרווחיות ביותר עבור קרנות גידור ומשקיעים אקטיביסטים. מרטין שקרלי, אחת הדמויות השנויות במחלוקת בתעשיית התרופות האמריקאית צוטט פעם אומר כי ״יש במד־פאב (אתר הפרסומים המדעיים של משרד הבריאות האמריקאי) מיליארדי דולרים, רק צריך למצוא מחלה שאין לה תרופה ויש מספיק חולים״. שקרלי וקרנות הגידור שלו השקיעו בכל מיני דרכים לא הגונות בחברות פארמה, והוא אולי מסמל יותר מכל ומכולם את הניצול הציני שהקפיטליזם האמריקאי מאפשר, גם כנגד אזרחים חולים.


מרטין שקרלי ופרשת הפירימתמין

מבין התעלולים של שקרלי, פרשת הפירימתמין היא אולי הגרועות שבכולם. מרטין שקרלי, יליד 1983, יזם אמריקאי שהפך לאחד האנשים השנואים בארה”ב בגלל מהלך עסקי שנוי במחלוקת בתחום התרופות. הוא החל את דרכו בעולם הפיננסים בגיל צעיר, כשניהל קרן גידור בשם MSMB Capital. כבר אז הוא עורר ביקורת, לאחר שפנה לרשות התרופות האמריקאית (FDA) בבקשה לא לאשר תרופות מסוימות – בזמן שהייתה לו פוזיציית שורט פתוחה על החברות שייצרו אותן.


 בהמשך, ב-2011, שקרלי הקים את חברת התרופות רטרופין. גם שם הוא פעל לפי שיטה דומה: קנה זכויות על תרופות ותיקות, לרוב כאלה שאיבדו את ההגנה הפטנטית שלהן, והעלה את מחירן בצורה חדה. הדוגמה הבולטת הייתה תרופות נדירות למחלות גנטיות. לאחר זמן מה, דירקטוריון רטרופין פיטר את שקרלי והגיש נגדו תביעה, בטענה שניצל את החברה בכדי שלם חובות אישיים שלו למשקיעים בקרן הגידור הקודמת שלו. שקרלי הכחיש והגיש תביעה נגדית.


 לאחר שפוטר מרטרופין, שקרלי הקים את טיורינג פארמה בשנת 2015. אז הגיע הרגע שהפך אותו לדמות ציבורית מעוררת סערה: טיורינג רכשה את זכויות השיווק של התרופה Daraprim (פירימתמין), המשמשת לטיפול בטוקסופלזמוזיס – זיהום נדיר אך מסוכן בעיקר לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה, כמו חולי איידס ונשים בהריון. עד לאותה רכישה, הכדור עלה 13.50 דולר. ביום שבו טיורינג קיבלה את הזכויות, היא העלתה את מחירו ל־750 דולר – עלייה של יותר מ־5,000%. המשמעות: חולים היו צריכים לשלם עשרות ואף מאות אלפי דולרים לטיפול שנתי.


 המהלך עורר תגובות נזעמות מצד רופאים, עמותות חולים, פוליטיקאים ואמצעי תקשורת. שקרלי מצדו טען שהמחיר החדש יאפשר לחברה להשקיע בפיתוח תרופות חדשות לטיפול בטוקסופלזמוזיס, ושמספר החולים קטן מאוד כך שההשפעה על מערכת הבריאות מזערית. הוא גם טען שחולים נזקקים יכולים לקבל את התרופה בחינם. 


 אך הביקורת לא שככה. שקרלי זכה לכינויי גנאי בתקשורת כמו ״האיש השנוא באמריקה״, ואף הפך למם אינטרנטי. התנהלותו בתקשורת, כולל התבטאויות מזלזלות וראיונות מתריסים, רק החריפו את הביקורת נגדו. 

קיראו עוד ב"גלובל"


 הסתבכות משפטית ומאסר


 הפרשה סביב דאראפרים הובילה להתעניינות מחודשת בעברו. בשנת 2017, שקרלי הורשע בעבירות מרמה בניירות ערך, לא על העלאת מחירי תרופות – אלא על כך שהשתמש בכספים של חברת רטרופין כדי לשלם חובות אישיים למשקיעים שלו בקרן הגידור. הוא הורשע בשלושה סעיפים, ונידון ל־7 שנות מאסר. במהלך משפטו ובזמן שהותו בכלא, שקרלי המשיך למשוך תשומת לב תקשורתית. ב-2022 הוא שוחרר מוקדם מהכלא לאחר כחמש שנים. בנוסף, נאסר עליו לצמיתות לעבוד בתעשיית התרופות, והוא חויב לשלם פיצויים בגובה של כ-65 מיליון דולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה