סקוט בסנט; קרדיט: יוטיובסקוט בסנט; קרדיט: יוטיוב

שר האוצר האמריקאי: ארה"ב תמשיך להיות יעד מועדף להשקעות בינלאומיות

למרות תנודתיות בשווקים, שר האוצר בסנט מבקש להרגיע משקיעים עולמיים ומדגיש את חזון "הצמיחה ללא אינפלציה"

אדיר בן עמי |

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, ממשיך להביע ביטחון מלא במעמדה של ארצות הברית כ"יעד המוביל" להשקעות הון עולמיות, תוך שהוא דוחה את החששות שהתעוררו בשוק ההון בחודש שעבר. בנאום שנשא בכנס המכון הגלובלי של מילקן בבוורלי הילס, קליפורניה, טען בסנט כי מדיניות הסחר, המיסוי והדה-רגולציה של ממשל טראמפ מכוונות כולן למטרה אחת ברורה - "לחזק את מעמדנו כביתו של ההון העולמי".


דבריו של שר האוצר הגיעו כתגובה ישירה לאירועי החודש האחרון, שבמהלכם נרשמה ירידה חדה בשווקים האמריקאיים בעקבות הכרזת הנשיא טראמפ על הטלת מכסים הדדיים משמעותיים על שותפות סחר מרכזיות. בניגוד למה שהיה מקובל עד כה, גם אגרות החוב האמריקאיות נפגעו באותה תקופה ולא שימשו כנכס מקלט כפי שהיה נהוג בעבר. במקביל, נחלש גם הדולר האמריקאי מול מטבעות אחרים.


הרגיעה שניסה בסנט להשרות עומדת בניגוד לדאגה שהביעה קודמתו בתפקיד, ג'אנט ילן, אשר ראתה בדפוס המסחר החריג "אובדן אמון מדאיג במדיניות הכלכלית האמריקאית". בסנט, לעומתה, הדגיש כי התקופה הנוכחית של משא ומתן עם שותפות הסחר אמנם "אינה תמיד תהליך נעים", אך בסופו של דבר תוביל לחיזוק הקשרים המסחריים, כאשר "קשרי הביטחון והערכים המשותפים שלנו יישארו יציבים".


המטרה: צמיחה ללא אינפלציה

במהלך הכנס, שנחשב לאחד מאירועי ההשקעות החשובים בעולם, הסביר בסנט כי המדיניות הכלכלית של טראמפ מורכבת מ"חלקים משתלבים של מנוע אחד" שמטרתו לעודד השקעות ארוכות טווח בכלכלה האמריקאית. לדבריו, המטרה העיקרית היא לחזור ל"צמיחה ללא אינפלציה" שאפיינה את כהונתו הראשונה של טראמפ בבית הלבן.


מעניין לציין כי בנאומו ביום שני התמקד בסנט ביתרונות הכלכליים עבור המשקיעים הבינלאומיים, בשונה מהדגש ששם בעבר על "מיין סטריט" - כינוי לכלכלה המקומית והאמריקאי הממוצע. כשנשאל על כך, השיב שר האוצר כי גם "מיין סטריט" וגם "וול סטריט" יכולים לשגשג תחת המדיניות הכלכלית של טראמפ. זאת בשונה מדבריו בכנס של אנשי פיננסים בוושינגטון בחודש שעבר, בו הדגיש כי הגיע "תורו של מיין סטריט" ליהנות מהצמיחה הכלכלית.


בסנט חזר והדגיש כי תשומת ליבו מופנית בעיקר לתשואות אגרות החוב האמריקאיות לעשר שנים, ולא לריבית הבסיסית שקובע הבנק המרכזי (הפדרל ריזרב). כאשר מייקל מילקן, אייל ההון המארח את הכנס והמפורסם בפיתוח אגרות החוב מסוג "ג'אנק", ציין כי יש לו אפליקציה בטלפון השולחת לו התראות כאשר מחירי אגרות החוב האמריקאיות "משתנים ביותר מ-2% תוך שעתיים", הגיב בסנט בהומור: "בבקשה אל תשתף את האפליקציה הזו עם הנשיא".


התופעה החריגה

ההתמקדות של בסנט בשווקים הפיננסיים מגיעה בתקופה רגישה עבור הכלכלה האמריקאית. המכסים החדשים שהוכרזו על ידי הנשיא טראמפ עוררו חששות באשר ליציבות הכלכלית העולמית ולהשפעות האפשריות על האינפלציה, שזה עתה התחילה להתמתן לאחר תקופה ארוכה של עלייה. בתקופה שקדמה להופעתו של בסנט בכנס, חוו השווקים האמריקאיים תנודתיות מוגברת. התופעה החריגה ביותר הייתה היחלשותן של אגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות במקביל לירידות בשוק המניות - דפוס שסותר את ההתנהגות המסורתית של השווקים, כאשר בדרך כלל בזמן משבר או חוסר ודאות המשקיעים נוטים לרכוש אגרות חוב ממשלתיות כנכס בטוח.

קיראו עוד ב"גלובל"


למרות זאת, בסנט העדיף להציג גישה אופטימית באשר ליכולתה של ארה"ב להמשיך למשוך השקעות זרות. הוא טען כי המדיניות של הממשל, הכוללת רפורמות במיסוי, הפחתת רגולציה ומשא ומתן תקיף בסוגיות סחר, תוביל בסופו של דבר לחיזוק הכלכלה האמריקאית ומעמדה הגלובלי.


אחד האתגרים המשמעותיים העומדים בפני בסנט הוא הצורך לשכנע את המשקיעים הבינלאומיים שהמדיניות הכלכלית של טראמפ, המדגישה אינטרסים אמריקאיים, לא תפגע בסופו של דבר בכלכלה העולמית ובהשקעות הבינלאומיות בארה"ב. מגמת ההיחלשות שחווה הדולר לאחרונה עשויה להעיד על מידה מסוימת של חוסר ביטחון בקרב המשקיעים באשר ליציבות הכלכלית האמריקאית.


יחד עם זאת, הכלכלה האמריקאית ממשיכה להציג נתונים חזקים בתחומים רבים. שיעור האבטלה נותר נמוך, ושוק המניות, למרות התנודתיות האחרונה, הציג התאוששות חלקית. השאלה המרכזית היא האם ארה"ב תצליח לחזור לשילוב הנדיר של צמיחה כלכלית חזקה ואינפלציה נמוכה, כפי שציין בסנט.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה