ארצות הברית
צילום: unsplash

דוח התעסוקה מפתיע: המשק האמריקאי מוסיף משרות למרות 'יום השחרור"

דוח התעסוקה מציג תמונה מורכבת - צמיחת משרות שעולה על התחזיות בעוד התכווצות הצמיחה ברבעון הראשון מעלה סימני שאלה על יציבות הכלכלה
אדיר בן עמי | (3)


שוק העבודה האמריקאי הפגין עמידות מפתיעה בחודש אפריל, למרות הטלטלה שעברו השווקים בעקבות הכרזת הנשיא טראמפ על "יום השחרור" ותוכנית המכסים ההדדיים. המשק האמריקאי הוסיף 177,000 משרות חדשות מחוץ לענף החקלאות בחודש אפריל - נתון המעיד על ביצועים טובים בהרבה מתחזיות הכלכלנים שצפו תוספת של 138,000 משרות בלבד. שיעור האבטלה נותר יציב על 4.2%, ללא שינוי מהחודש הקודם.


בבחינת הנתונים המעודכנים לחודש מרץ, ניכרת מגמת צמיחה מתונה יותר מכפי שדווח בתחילה. המשק האמריקאי הוסיף 185,000 משרות במרץ, לעומת הערכה ראשונית של 228,000. למרות העדכון כלפי מטה, הנתונים מצביעים על יציבות מסוימת בשוק העבודה אשר הצליח לספוג את הזעזוע הראשוני של הכרזות המדיניות החדשה.


השכר הממוצע לשעה עלה ב-0.2% בהשוואה לחודש הקודם וב-3.8% בהשוואה לשנה שעברה. אמנם נתונים אלה נמוכים במעט מתחזיות הכלכלנים שציפו לעלייה של 0.3% חודשית ו-3.9% שנתית, אך הם עדיין משקפים גידול ריאלי בשכר העובדים במשק האמריקאי.


דוח התעסוקה מהווה אינדיקטור כלכלי משמעותי ראשון לאחר הכרזת הנשיא טראמפ ב-2 באפריל על תוכנית המכסים הנרחבת תחת הכותרת "יום השחרור". המכסים, שנועדו להגן על התעשייה האמריקאית ולאזן את יחסי הסחר הבינלאומיים, עוררו חששות כבדים בקרב משקיעים וכלכלנים באשר להשפעתם על הכלכלה המקומית והגלובלית.


נתונים שפורסמו ביום רביעי על ידי הלשכה לניתוח כלכלי (BEA) חשפו תמונה מדאיגה יותר: לראשונה מזה שלוש שנים, נרשמה התכווצות בצמיחה הכלכלית במהלך הרבעון הראשון של השנה. הסיבה העיקרית לנסיגה זו הייתה זינוק חד בייבוא סחורות לארה"ב, ככל הנראה כתגובת מקדימה של יבואנים לקראת יישום המכסים החדשים. הציפייה למכסים גבוהים יותר הובילה לרכישות מוגברות מחו"ל בטרם ייכנסו ההגבלות לתוקף, מה שהכביד על מאזן הסחר ופגע בנתוני הצמיחה.


השפעתם השלילית של המכסים ניכרת גם בענף התעשייה, כאשר מדדי פעילות שונים הצביעו על האטה בייצור. בנוסף, סקרי אמון צרכנים הראו ירידה במדדי האופטימיות הכלכלית, מה שמעיד על חששות הציבור מפני ההשלכות ארוכות הטווח של המדיניות החדשה על המחירים לצרכן ועל יציבות המשק. אינדיקטורים נוספים בשוק העבודה מצביעים על מגמות מעורבות. נתונים שפורסמו ביום חמישי על ידי משרד העבודה האמריקאי חשפו כי מספר התביעות השבועיות לדמי אבטלה הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מזה חודשיים בשבוע האחרון של אפריל. יתרה מכך, מספר האמריקאים המקבלים דמי אבטלה באופן שוטף הגיע לשיא שלא נראה מאז נובמבר 2021, מה שמרמז על קשיים גוברים במציאת עבודה חדשה עבור אלה שאיבדו את משרתם.


נתוני התעסוקה במגזר הפרטי, כפי שנמדדו על ידי חברת ADP, הצביעו אף הם על האטה משמעותית. לפי דיווחי החברה, נוספו רק 62,000 משרות במגזר הפרטי בחודש אפריל - הנתון הנמוך ביותר מאז יולי אשתקד. פער זה בין נתוני התעסוקה הכלליים לבין נתוני המגזר הפרטי מעלה שאלות לגבי יציבות ההתאוששות בשוק העבודה ומידת חוסנו בפני הזעזועים הכלכליים הנוכחיים.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    יוש 02/05/2025 19:36
    הגב לתגובה זו
    אין עתיד לישראל המוסלמים מתרבים בקצב מסחרר ועוד 50 שנה יהיה רוב מוסלמי עם תעודת זהות כחולה . אם לא תעצרו את האסון הזה אין שום עתיד למדינת ישראל בלי קשר לכלום זו עובדה .כבר היום המוסלמים משליטים טרור עבריינות תארו לכם מה יקרה עוד 50 שנה שומר חומות יהיה בוטנים לקראת מה שהאויב המוסלמי מתכנן לנו
  • 1.
    כסף על הריצפה. כל ירידה קניתי ועשיתי כסף. V (ל"ת)
    אנונימי 02/05/2025 17:29
    הגב לתגובה זו
  • אני 02/05/2025 17:51
    הגב לתגובה זו
    מכרתי את ביתי בכפר שמריהו ואף לא הישכרתי אותו.. נשמחת תורה לפני קרוב לשנתיים אני מעמידו לריווחת מפונים מכל הארץ כולל אחזקהה מלאה ואוכל ושימוש בשלושת הרכבים שלי שחונים שם..ערב טוב עם ישראל