פינוטק: מחירי הנפט עלולים לעלות עוד בשנה הנוכחית

מנהל חדר העסקאות במטבעות של פינוטק לי מור סבור כי למרות הירידות והתנודתיות במחירי הנפט, הוא עלול בהחלט להמשיך ולעלות בשנה הקרובה. מומלץ ללחוץ פחות על הגז
חזי שטרנליכט |

סוגיית מחירי הדלקים, ערטילאית ככל שתהיה, נוגעת לכל אחד מאיתנו באופן ישיר ויומיומי. מרבית ציבור הנהגים בארץ נוטים לסבול משינויים דרסטיים במחירי הדלק לרכב על בסיס חודשי, כאשר נטייתם של המחירים בשנה האחרונה היא להתעדכן בעיקר מעלה.

לטעמי, השאלה ששואל את עצמו כל בעל רכב בארץ היא מהם בעצם הגורמים שקובעים את מחירי הדלק שאנחנו נדרשים לשלם? או בשם הציניות, מהם הגורמים העיקריים שעלולים להביא אותנו לסף קניית אופניים? אלו הם כמובן שער הדולר אל מול השקל, ומחיר הזהב השחור ? הנפט, בשווקים.

מחירי הדלק בארץ נקבעים באופן מסודר מתחילת שנות ה-90, על סמך המחירים הנקבעים בנמל לה-וירה באיטליה. הסיבה לכך היא רצון הממשלה לשמור את המחירים בארץ קרובים ככל האפשר למחירים הנקבעים בעולם. בסוף כל חודש נמדד המחיר הממוצע לליטר דלק בחמשת ימי המסחר האחרונים של החודש ועל סמך ממוצע זה נקבע המחיר לחודש הבא.

כלומר, המחיר הממוצע של ה-24 עד ה-28 באפריל קבע את מחירו של ליטר דלק בחודש מאי. אולם האם הנוסחא הזו מייצגת באופן הולם את מחירי הדלק שאנחנו נדרשים לשלם במהלך חודש שלם? ניקח לדוגמא את סוף חודש אפריל, אשר חווה עליות חדות ביותר במחירי הנפט בעולם, ונראה כי כתוצאה מהעליות החריגות בסוף החודש עלו מחירי הדלק בכ-2.5% לרמות שיא!

כלומר, ניתן לזהות פגם משמעותי בשיטה, כאשר אם בסוף חודש מסוים נרשמות עליות חדות בשוקי הנפט והבנזין בעולם, אנו עלולים לראות את עצמנו משלמים מחירים מופקעים בחודש שאחרי, אשר אינם משקפים את מצב המחירים היומיומי בשוק.

נתייחס עתה לגורם ההשפעה הבסיסי ביותר - מחירי הנפט. מחירי הנפט בשוק מתנדנדים בין רמות של 47 דולר לכ-55 דולר במהלך החודשים האחרונים. השינויים האלו נראים לפעמים במהלך שני ימי מסחר בודדים ומשקפים מצב תנודתי ביותר בשוק האנרגיה. כל זה טוב ויפה, אבל איך אנחנו, כצרכני דלק, יכולים להעריך את ההתפתחויות במחירי הנפט?

הרי ידיעה מוקדמת של המגמה בשוק משנה את סדרי העדיפויות שלנו וכן מאפשרת לנו היערכות עתידית נכונה יותר. אם כן, מרבית הכלכלנים בעולם צופים המשך עלייה במחירי הנפט, כאשר עלייה זו צפויה להמשיך ולתמוך בעליית מחירי הדלק.

גולדמן סאקס, אחד מבתי ההשקעות הגדולים בארה"ב, אף ציין כי עד תום 2005 הוא מאמין בתחזית קשה של זינוק לרמה של 100$ לחבית נפט! הייתי נוטה להאמין כי תחזית זו מעט אפוקליפטית, אבל בהתחשב ברצונותיהם של אופ"ק והסוחרים הכבדים המשפיעים על מחירי הנפט, הרי שהמגמה בשוק די ברורה - עלייה אל מעבר לרמות ה-60 דולר.

חוץ מגורם הנפט, הרי קיים עבורנו, הצרכנים הישראלים, גורם שלעיתים מהווה אף השפעה גדולה יותר ? שערו של הדולר אל מול השקל. מחירי הדלקים נקבעים בדולרים וככל שנראית עלייה בשער הדולר אל מול השקל, כך אנו נאלצים לשלם סכום גבוה יותר לליטר דלק. לאחרונה התחזק הדולר בעולם בעוד אל מול השקל נותר יציב באזור ה-4.36.

אולם, בכדי לתכנן באופן מלא את הוצאותינו לתקופה הקרובה, כדאי שנשים טוב לב לכיוונו של הדולר. הריביות בארה"ב ממשיכות במגמת עלייה חדה, בעוד ישנם כלכלנים רבים שטוענים כי העלייה צפויה עוד להתחזק ולהגיע לאזור ה-4% עד סוף השנה. לעומת זאת, בארץ לא מתכנן הנגיד החדש, סטנלי פישר, העלאות ריבית בטווח הקרוב, שכן אין חשש להתפתחויות אינפלציוניות.

כלומר, בעוד הריבית בארץ צפויה להישאר על 3.5%, נראה כי המציאות המקומית תאפשר פער ריביות חיובי לארה"ב, אשר כתוצאה מתנועות הון לכיוון האג"ח האמריקאיים, צפוי לחזק את הדולר אל מול השקל. אם נשקלל פנימה גם את מצב האי וודאות המדינית והכלכלית בארץ, הייתי אומר כי אנו צפויים לראות את הדולר מגיע לרמות של 4.5-4.7 בשנה הקרובה.

לסיכום, למרות שניסינו שנים להאמין שמחירי הדלק הם דבר יציב למדי, ניתן לראות כי בשנה הקרובה אנו עלולים למצוא את עצמנו משלמים מחירים גבוהים אף יותר מהשיא הנוכחי. כלומר, בפעם הבאה שניסע ברכב אל הבנק לתכנן את תשלומי המשכנתא או את תוכניות החיסכון, מומלץ ללחוץ פחות על הגז.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה