תחולת תיקון 68 לחוק העידוד על חברה המייצאת 90% ומפעלה אינו באזור פיתוח

רו"ח (משפטן) חלילי חליל ומשה וייס

על פי הוראות החוק לעידוד השקעות הון, חברה בעלת "מפעל מועדף" - מפעל תעשייתי העומד בתנאי יצוא בשיעור של לפחות 25% - זכאית לשיעור מס מופחת על כל הכנסותיה המועדפות.
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: ------------ השאלות: 1. האם חברה תעשייתית המייצאת 90% מתוצרתה אשר מפעלה אינו נמצא באזור פיתוח זכאית להטבות על פי תיקון 68 לחוק לעידוד השקעות הון? 2. האם על החברה לנקוט בפעולה מסוימת כדי לקבל את שיעור המס המופחת לעניין שנת 2011? 3. על פי יומן רואה החשבון שיעור המס בשנת 2011 הוא 15%, ואילו בסימן ב1 לחוק נקבע שיעור מס של 12%. מהו שיעור המס הנכון?

תשובה: ------------ על פי הוראות החוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן: "חוק העידוד") כנוסחו לאחר תיקון 68, חברה בעלת "מפעל מועדף" - מפעל תעשייתי העומד בתנאי יצוא בשיעור של לפחות 25% - זכאית לשיעור מס מופחת על כל הכנסותיה המועדפות אף אם המפעל אינו ממוקם באזור פיתוח א'. כמו כן, הטבות המס אינן לתקופה קצובה והן יינתנו בכל שנת מס שבה החברה עומדת בתנאי "מפעל בר תחרות". על פי הוראות תיקון 68 לחוק העידוד, עמידת המפעל התעשייתי בתנאי "מפעל בר תחרות" (שיעור היצוא) תיבדק ביחס לכל מחזור המפעל ולא רק ביחס לגידול במחזור, כפי שהיה טרם תיקון 68 לחוק העידוד. שיעור המס המופחת בגין הכנסות "המפעל המועדף" נקבע בהתאם למיקום המפעל. בסימן ב1 שבסעיף 51טז לחוק העידוד נקבע כי שיעור המס המופחת שחל על ההכנסה המועדפת של מפעל הממוקם באזור פיתוח א' הוא 6%, ולעניין מפעל הממוקם באזור אחר בארץ - 12%. עם זאת, קיימת הוראת שעה הקובעת הפחתה מדורגת של שיעורי המס במהלך השנים 2015-2011 ואילך, כמפורט להלן: שנות מס אזור פיתוח א' שאר הארץ 2012-2011 10% 15% 2014-2013 7% 12.5% 2015 ואילך 6% 12%

יודגש כי על דיווידנד שיחולק מתוך הכנסה מועדפת לבעל מניות שהוא חברה - לא יחול מס, וזאת בניגוד להוראות טרם תיקון 68 לחוק העידוד. כלומר, חלוקת דיווידנד מתוך הכנסה מועדפת - כמוה כחלוקת כל הכנסה רגילה אחרת. על דיווידנד שיחולק מתוך הכנסה מועדפת לבעל מניות שהוא יחיד או לתושב חוץ (כפוף להוראות אמנה) תחול חבות מס בשיעור של 15%. חברה המבקשת הטבות מס על פי הוראות תיקון 68 לחוק העידוד אשר לא נהנתה בעבר מהטבות חוק העידוד, נדרשת להגיש טופס 901א לצורך פירוט הכנסותיה המועדפת מפעילות ייצורית של מפעלה המועדף, וזאת עד למועד החוקי להגשת דוח המס לאותה שנה. ואולם, חברה שנהנתה בעבר מהטבות המס מכוח חוק העידוד טרם תיקון 68 במעמד "מפעל מאושר/מוטב" ומבקשת ליהנות ממעמד "מפעל מועדף", נדרשת להגיש באופן חד פעמי טופס 908 - הודעה על ויתור הטבות מפעל מאושר/מוטב ובקשה להחיל את הוראות "מפעל מועדף", וזאת לא יאוחר מיום 31 במאי של שנת המעבר. לדוגמה, אם החברה מעוניינת להיכנס לתחולת הוראות תיקון 68 לחוק העידוד בשנת 2012, אזי עליה להגיש הודעה על גבי טופס 908 עד סוף מאי 2012. יודגש כי ויתור החברה כאמור - משמעותו החלת הוראות "מפעל מועדף" על כלל ההכנסות ממפעל החברה, ללא זכות חזרה.

המשיבים - ממשרד סומך חייקין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה