מחקר BDO: כמות הקניונים בעוטף י-ם - הנמוכה בישראל ביחס לאוכלוסייה

לפי מחקר פירמת רואי החשבון, מספר הנפשות למ"ר קניונים באזור ירושלים עומד על 5.3, זאת לעומת 2.9 במרכז הארץ
לירן סהר | (1)

כלכלני BDO מיפו את שטחי המסחר בארץ והשוו אותם מול נתוני פיזור האוכלוסייה בישראל. על פי המחקר באזור עוטף ירושלים, הכולל את מעלה אדומים, מבשרת ציון ועד בית שמש, יש כ- 14 קניונים בשטח כולל של כ-192 אלפי מ"ר של שטחי מסחר בקניונים. שקלול נתוני האוכלוסייה מעלה כי על כל מ"ר שטחי מסחר באזור יש כ- 5.3 נפשות.

איזור המרכז, בין גדרה לחדרה, מוביל את הרשימה עם כ- 70 קניונים בשטח כולל של כ-1,127 אלפי מ"ר של שטחים מסחריים המובילים ליחס של כ- 2.9 נפשות לכל מ"ר קניון, מתוכם 16 קניונים רק באזור השרון. באזור צפון הארץ, חדרה וצפונה, יש כ-47 קניונים בשטח כולל של כ- 662 אלפי מ"ר של שטחים מסחריים כך שיש כ- 3.3 נפשות לכל מ"ר, ובאזור הדרום, גדרה ודרומה, יש כ- 27 קניונים וכ- 3 נפשות לכל מ"ר קניון .המיפוי כולל קניונים ומרכזי מסחר גדולים ובינוניים בלבד ששטחם המסחרי 5,000 מ"ר לפחות.

מהשוואה לשנה קודמת שבה נערך מיפוי זהה עולה כי בכל האזורים חלה עלייה בשטחי המסחר לנפש אך היחס בין האזורים נשמר ואזור עוטף ירושלים גם בשנה שעברה היה בתחתית הדירוג עם כמות שטחי המסחר הנמוכה ביותר לנפש (כ- 8 נפשות למ"ר בירושלים לעומת כ- 4.4 נפשות למ"ר במרכז,כ- 4.3 נפשות למ"ר בדרום וכ- 5.3 נפשות למ"ר בצפון )

בשנה שחלפה מאז המיפוי הקודם, נבנו ברחבי הארץ מרכזי מסחר גדולים חדשים במקביל להרחבות משמעותיות של מרכזי מסחר קיימים. כך למשל קניון הזהב בראשון לציון צפוי להכפיל את גודלו עם השלמת פתיחתו של השלב החדש ולקניון הגדול בפתח תקווה נתווספה קומת מסחר ושטחים נוספים. מאז המיפוי הקודם נבנו בצפון הארץ מרכזי קניות חדשים בין השאר בחדרה, טבריה ובעכו. בדרום הארץ נבנו מרכזי קניות גדולים בבאר שבע ונתיבות ואילו באזור ירושלים הממוקמת בתחתית היצע שטחי המסחר לנפש, נבנה קניון אחד באזור רמות.

לדברי רו"ח דן אטיאס, שעמד בראש המחקר, "ירושלים הייתה והינה יעד אטרקטיבי ליזמים רבים במטרה להקים בה מרכז מסחרי גדול ומוביל אך היא סובלת מהעדר בקרקע מתאימה שהיא זמינה להקמה. מתפתחת מגמה של הקמת מרכזי מסחר אזוריים או שכונתיים בגודל בינוני הכוללים תמהיל בסיסי המשרת את צורכי היום-יום של תושבי האזור וכולל בדרך כלל סופרמרקט, בנק, בית קפה, פארם, מזון מהיר ועוד מספר בתי עסק."

אטיאס מוסיף כי גם מגמת ה'חזרה לרחוב' שמובילות מספר רשתות גדולות בתחום האופנה קורמת עור וגידים ואזורים מרכזיים בערים מקבלים תמהיל של חלק מבתי העסק המוכרים לנו בקניונים. "במקביל, מצוקת הדיור ופיתוח התשתיות המואץ אשר הובילו להגירה של אוכלוסיות חזקות לשולי הפריפריה האיצו את העלייה בכוח הקניה באזורים אלו והפכו אותם לאטרקטיביים ליזמי נדל"ן שהקימו בהם מרכזי מסחר."

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    חרדים כמעט ולא קונים בקניונים (ל"ת)
    סטטיסטיקה ללא משמעות 07/12/2011 15:06
    הגב לתגובה זו