איך להימנע מהעסקה לא חוקית של בני נוער
על רקע ריבוי תלונות וחשיפת מקרים של העסקת נוער בדרך בלתי חוקית, פרסם אגף האכיפה וההסדרה במשרד התמ"ת ביום 07.08.2011 חוזר המפרט את הכללים להעסקה נכונה של בני נוער במהלך חופשת הקיץ. להלן עיקרי החוזר: ● גיל העסקה במהלך חופשת הקיץ אסור להעסיק נוער מתחת לגיל 14. נער שמלאו לו 14 וטרם מלאו לו 15 ניתן להעסיק רק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו. במהלך שנת הלימודים מותר להעסיק בני נוער מגיל 15 ומעלה (בהתאם לתנאי החוק), ובלבד שלא חל עליהם חוק לימוד חובה. בעבודות מסוכנות מסוימות, אין להעסיק נערים גם אם מלאו להם 15 שנה ולא חל עליהם חוק לימוד חובה. לגבי העסקת נערים בהופעה ובפרסומת ישנם כללים מיוחדים, ובעניין זה דורשת העסקת נער מתחת לגיל 15 קבלת היתר מיוחד ממשרד התמ"ת.
● פנקס עבודה החוק מטיל על המעסיק לדרוש מבני הנוער להוציא פנקס עבודה, כתנאי להעסקתם. את הפנקס בני הנוער צריכים להוציא בלשכות שירות התעסוקה. עליהם להצטייד בתעודת זהות, אישור מרופא המשפחה ובשתי תמונות. הוצאת הפנקס אינה כרוכה בתשלום. פנקס העבודה חייב להימצא במקום בו עובד הנער. אישור רפואי מרופא כללי מהווה תנאי להעסקתו של נער. בעבודות מסוימות יש לקבל אישור מיוחד של רופא תעסוקתי כתנאי להעסקתו של נער.
● שעות עבודה מותר להעסיק בני נוער לכל היותר 8 שעות ביום, ולא יותר מ - 40 שעות בשבוע בסך הכל. צעירים בני 16 ומעלה, מותר להעסיקם עד 9 שעות ביום ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעות שבועיות (כלל זה לא יחול על צעירים עובדים, אשר לגביהם נקבעו הוראות עם תנאים עדיפים, בהסכמים קיבוציים, וכן על עובדים בעלי מגבלות פיזיות, נפשיות או שכליות, המועסקים במפעלים מוגנים (מפעלים אשר אוצר המדינה משתתף באחזקתם). חל איסור להעסיק בני נוער בשעות נוספות ובמנוחה השבועית.
● הפסקות לאחר שש שעות עבודה חובה לתת לבני הנוער העובדים הפסקה של 45 דקות למנוחה ולסעודה, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ההפסקה היא בדרך כלל על חשבון בני הנוער.
● עבודת לילה החוק קובע כי בין השעות 20:00 ל- 8:00 אין להעסיק בני נוער שגילם מתחת ל- 16. בין השעות 22:00 ל- 06:00, אין להעסיק בני נוער שגילם הוא 16 עד 18, אלא לפי היתר בהתקיים נסיבות מיוחדות, וגם זאת לא יאוחר מהשעה 23.00. בבקשות לקבלת היתרים לעבודות לילה יש לפנות לטל': 03-7347440 במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה. רק בחופשה מלימודים ניתן יהיה להעסיק בני נוער מגיל 16 ומעלה עד לשעה 24:00 בכפוף לכך שמיד בסיום העבודה ידאג המעסיק להסעתו של הנער עד לביתו (ההסעה לא תהיה בתחבורה ציבורית). מעסיק אשר יעסיק בני נוער בחריגה מהנחיה זו, יתועדף באכיפה הפלילית ויאכפו לגביו הוראות חוק עבודת הנוער כלשונם עם כל המגבלות.
● רישום שעות העבודה חובה על מעביד לערוך רישום מדויק של שעות העבודה של בני הנוער, ואם רישום זה נעשה באמצעי שאינו מכאני או אלקטרוני (שעון) יש לאשר את רישום שעות העבודה בסיומו של כל יום עבודה בחתימה של הנער והמעביד.
● שכר המינימום לבני נוער עובדים גם אם בני הנוער מוכנים לעבוד תמורת שכר נמוך יותר זהו הסכום המינימאלי אותו חובה על המעסיק לשלם לבן נוער שעובד משרה מלאה (עד 40 שעות שבועיות, ולא יותר מ- 173 שעות בחודש). שכר המינימום לעובד במשרה חלקית יחושב יחסית לחלקיות המשרה.
● נסיעות לעבודה בנוסף למשכורת צריכים להחזיר לבני הנוער את הוצאות הנסיעה ממקום מגוריהם אל מקום העבודה ובחזרה, ואולם סכום ההוצאות שיוחזרו לא יעלה על 23.70 ש"ח ליום עבודה. מעסיק מחויב להחזיר רק את הסכום המינימאלי הדרוש לבני הנוער כדי להגיע לעבודה. על המעסיק להקפיד ולוודא כי לבני הנוער יש אמצעים לחזור בשלום לביתם!
● לא קיים דבר שנקרא "תקופת התלמדות" או "תקופת ניסיון" כל תקופת העסקתו של הנער, מחייבת תשלום שכר בעד העבודה, לרבות תקופת "התלמדות" או תקופת "ניסיון".
● יש לשלם עבור ימי הכנה וישיבות עבודה ימי הכנה וישיבות עבודה הם חלק בלתי נפרד מהעבודה, על כל שעה של "יום הכנה" או "השתלמות" או "ישיבת עבודה" צריך לשלם. לרבות השתלמויות לקראת קייטנות.
● קנסות ועונשים אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים, כל ניכוי מהשכר, בגין "קנסות" "נזקים" וכיוצא באלה אסור, כל עוד לא הותר על פי החוק.
(*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"