מועד התיישנות השגה על שומה לפי מיטב השפיטה
סעיף 152(ג) לפקודה קובע כי ההשגה תתקבל ותהפוך לסופית (קרי, תחול התיישנות עפ"י שני מועדים שנקבעו בסעיף
שאלה: -----------------
לפני יותר משנה נערך דיון בשלב ב' לנישום, שהסתיים בחוסר הסכמה. בתום הדיון נאמר לנישום כי אם לא יסכים להסדר המוצע, אזי העניין יועבר לדיון בבית משפט. הנישום מצדו הודיע כי לא יקבל את ההסכם המוצע, וכי הוא מוכן ללכת למשפט. כאמור, מאז עברה יותר משנה אך טרם נתקבלה כל תגובה מרשות המסים (מס הכנסה). יודגש כי המצב הקיים נוח לנישום, כל עוד לא הוצאו צווים. השאלות: 1. האם על הנישום לפנות לרשות המסים (מס הכנסה) בנוגע לאי התגובה שלה? 2. האם חלה התיישנות במקרה זה? 3. מה דין השומות שנדונו בדיון?
תשובה: ----------------- כדי לענות על השאלה יש צורך בהתייחסות לשני תאריכים: תאריך הגשת הדוח שבגינו מתקיים הדיון בשלב ב', ותאריך הגשת ההשגה על השומה לפי מיטב שפיטה (שומת 03) שהוציא פקיד השומה. סעיף 152(ג) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") קובע כי ההשגה תתקבל ותהפוך לסופית (קרי, תחול התיישנות שתחסום את האפשרות להמשך טיפול של פקיד השומה) באחד משני המועדים הבאים, לפי המאוחר מבין שניהם: א. תוך שלוש שנים מתום שנת המס שבה הוגש הדוח האמור (עם אפשרות להארכת מועד זה לארבע שנים, בנסיבות מיוחדות ובהפעלת סמכות המנהל לפי סעיף 147 לפקודה). ב. תוך שנה מיום הגשת ההשגה לפקיד השומה. מכיוון שנתונים אלה לא צוינו בשאלה, במקרה זה אין אפשרות לענות באופן ספציפי. ואולם, על פי ההסבר שלעיל אפשר לבדוק את העניין בקלות. אם חלפו המועדים, הרי העניין התיישן ונגמר. אם לא חלפו המועדים, אזי הייתי מציע שלא לעורר את העניין כדי לא "להעיר את הדוב משנתו", בוודאי כאשר המצב נוח לשואל.
המשיב - עו"ד עצמאי, מומחה בתחום המסים ומרצה בנושאים משפטיים. חבר בוועדות מסים ומיסוי פלילי במחוז ת"א של לשכת עורכי הדין. לשעבר איש רשות המסים במגוון תפקידים מקצועיים וניהוליים
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן
