ראיון

מנכ"ל בוני התיכון: "המדינה התעלמה ממלאי הקרקעות המצומצם ובכך הביאה אותנו למצב הנוכחי"

בראיון תקיף ל-Bizportal מותח עמי פרץ ביקורת חריפה על רשויות המדינה. "אטיאס לא מצליח להוציא קרקעות במרכז אז משווק בנתיבות"
לירן סהר |

גופי הממשלה מציפים אותנו השכם וערב בנתונים סותרים בנוגע למצב שוק הדירות והציבור מוצא את עצמו אובד עצות. האם המחירים עולים או יורדים? האם רמת הביקושים עולה או יורדת? בראיון נטול רסן ל-Bizportal מותח עמי פרץ, מנכ"ל חברת הנדל"ן בוני התיכון (בוני תיכון), ביקורת חריפה על אוזלת ידן של רשויות השלטון ומספק רמזים לגבי תמונת המצב של שוק הנדל"ן עבור תש"ע.

האם באמת מבחינים בירידה בביקוש לדירות כפי שהתקשורת מפרסמת?

"קבוצות הרכישה כמעט ונעלמו אז השוק הולך ונרגע, בעבר הן היו חוטפות את כל הקרקעות וגורמות לעלייה במחירים, כאשר חלק גדול מהם היו משקיעים. אבל אני לא דואג, כי החברה שלנו מוכרת למשתמשי קצה והשוק הזה קשיח, הביקוש יותר גדול מההיצע. אני חושב שמבהילים לגבי היווצרותה של בועה, אך אם נמתין חודשיים-שלושה, המחירים רק ימשיכו לעלות. אני לא רואה סיכון לבועה או לירידת מחירים, מקסימום המתנה, כמו בחגים או לקראתם, אז התקשורת יוצאת ואומרת שהביקושים יורדים". אבל אנחנו בכל זאת במבצעים מצד קבלנים לא מעטים

"אין כיום מצב שקבלנים בונים ומחכים, כמעט ואין מלאי דירות והמבצעים שמדיי פעם רואים הם למראית עין, המחירים בסופו של דבר משקפים את עלות הקרקע ליחידת דיור, את עלות הבנייה ואת רווח השוק הנהוג".

אז מדוע הישראלים לא מבצעים שינוי בדפוס המחשבה ובוחרים לגור בשכירות כנהוג במדינות רבות באירופה?

"אנשים מעדיפים לשלם משכנתא של 5,000 עד 6,000 שקל במקום לשלם את אותו המחיר על שכירות. לדעתי זוג בשנותיו הראשונות לא צריך בהכרח לגור בדירה משלו. ישראל היא מדינה ענייה בקרקעות ולכן לא ניתן להקצות קרקעות לבניית בניינים לשכירות כנעשה במדינות גדולות הרבה יותר".

לאחרונה גופים המסקרים את שוק הדירות דוגמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד האוצר והשמאי הממשלתי מציגים נתונים סותרים המבלבלים את ציבור רוכשי הדירות, ממה הדבר נובע?

"כל הגופים שאמורים לספק את נתונים מדויקים היו בהחרשה כשמחירי הדירות עלו ועלו. משרדי הממשלה שבמידה מסוימת מסתמכים על נתוני גופים אלו ובמקום לשווק קרקעות המשיכו להתעלם מבעיית המלאי המצומצם. אם כל הרשויות ומנהל מקרקעי ישראל היו מטפלים בבעיה בזמן יתכן ולא היינו היום במצב של עליית מחירים. האוצר מלחיץ את הציבור באמצעות סיסמאות שהמחירים עומדים להתרסק כי הוא לא מעוניין שהמחירים ימשיכו לעלות מהחשש להיווצרותה של אינפלציה".

אריאל אטיאס, שר הבינוי והשיכון הודיע אתמול (ד') על שיווקן של 3,000 יחידות דיור, רק 16% מהן באזורי ביקוש, האם לדעתך צעד זה יקל את מצוקת הדיור?

אזורי הפריפריה לא משקפים את אזורי הביקוש, בפריפריה יש מלאי קרקעות גדול לבנייה. הבעיה היא שכאשר מגדילים את היצע הקרקעות באזורים חסרי ביקוש המחירים מייד נופלים. אטיאס לא מסוגל להוציא קרקעות באזורי הביקוש אז מוציא 661 יחידות דיור בנתיבות, מנהל מקרקעי ישראל צריך להראות שהוא עושה משהו. העבודה העיקרית של המינהל ומשרד הבינוי והשיכון היא התשתיות והחסמים, חייבים לפתור את חסמי הפינוי בינוי. לטווח של 10 שנים הפינוי בינוי יצליח, אך רק כיום מתחילים לפעול בנושא, כדי למנוע את מצוקת הדיור של היום היו צריכים לפעול לפני 10 שנים".

איך לדעתך יראה שוק הדירות שנה מהיום?

"לצערי עוד שנה נהיה בדיוק באותו המצב ונאמר שמחירי הדירות מנופחים. לא מופרך שדירת 4 חדרים לדוגמה בפתח תקווה תעלה 2 מיליון שקל".

אילו ערים הפתיעו אותך בתקופה האחרונה?

כל הערים שפתרו את הנגישות למרכז והתפתחו בקצב מרשים דוגמת מודיעין, רחובות ופתח תקווה. לדעתי ערים אלו, יחד עם באר יעקב ונתניה ימשיכו לצמוח".

מה עם יבנה וחדרה? הן מצטיירות בעייני רבים כיעדים המבטיחים הבאים

"בונים הרבה מאוד ביבנה ואני לא רואה את הקונים והבנייה במקום כמו חדרה יכולה להיות בהיקפים קטנים". בנוסף, אני לא מאמין בקריית גת או בקריית מלאכי. לדעתי ליבנה אולי תגיע אוכלוסייה מהפריפריה הרחוקה, אולי זוגות צעירים שלא מצליחים לרכוש דירה בראשון לציון". באיזו עיר היית רוכש כיום דירה להשקעה?

"הייתי רוכש דירה להשקעה בחיפה, זאת עיר עם פוטנציאל תיירותי ותעסוקתי והיא בעלת רמות מחירים נמוכות בחלק משכונותיה. לדעתי ההתמקדות בתל אביב היא בעיה של חינוך מדורי דורות, מרבית ההשקעות והתעסוקה מצויות בה, ברגע שתפיסה זו תשתנה אין סיבה שחיפה לא תהפוך לתל אביב".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה