מניית קמהדע לא עוצרת: נפלה 37% מתחילת אוגוסט, בחברה מתקשים להסביר - "הכל מתקדם לפי התכנון"
מניות קמהדע סובלות מזה תקופה ארוכה מירידות שערים חדות ובעצם מאז נגעה בשיא שנתי בתחילת חודש אוגוסט ומחקה כמעט את כל הירידות שנרשמו מאז אמצע 2008, לא מפסיקה המנייה להידרדר ולמחוק מהתשואה השנתית, זאת למרות שבחברה "שום דבר לא השתנה".
בתחילת חודש אוגוסט, ב-4 באוגוסט, פרסמנו ב-Bizportal כתבה מקיפה על קמהדע לקראת הביקורת האחרונה של מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) שאמורה להקנות לקמהדע כרטיס כניסה לשוק מוכח של כ-500 מיליון דולר בשנה, ולמקם אותה במפה העולמית של יצרניות התרופות המובילות לטיפול בחוסר חלבון אלפא-1.
מאז ועד היום, המשיכה להתקדם החברה: ה-FDA אישר את תחילתו של תהליך הבדיקה הרשמי של תיק הרישום של תרופת ה-AAT בעירוי, החברה חתמה על הסכם הפצה בארה"ב ל-5 השנים הבאות, זכתה במכרז לאספקת חיסון לכלבת במקסיקו, קיבלה אישור שיווק תרופת ה-AAT בעירוי בברזיל, החלה בניסוי קליני שלב 2-3 לטיפול באינהלציה בחולי אלפא 1, ובהתפתחות אחרונה מהשבוע האחרון - זכתה במכרז לאספקת חיסון נגד כלבת ואנטי RH בהיקף 3 מיליון דולר בהודו.
קופת המזומנים של החברה השתפרה גם היא במהלך התקופה. החברה גייסה כ-135 מיליון שקלים באיגרות חוב להמרה והצעת זכויות, והשתמשה בכספים כדי לפרוע 20 מיליון דולר הלוואה שקיבלה מהרקולס בתחילת 2008.
עם זאת, את שלושת הרבעונים הראשונים של השנה סיימה החברה עם הכנסות בסך כ-40 מיליון שקל, ירידה של כ-9% לעומת התקופה מקבילה. ההפסד בשורה התחתונה של החברה זינק לכ-60 מיליון שקל לעומת הפסד נקי של כ-31.3 מיליון שקל בתקופה המקבילה ונבע בעיקרו מהוצאות לקראת הגשת תיק ה-BLA ל-FDA.
המנייה צונחת
כשמסתכלים על גרף מניית קמהדע הסיפור נראה קצת אחרת. מאז הודיעה החברה על תחילת בדיקת התיק ע"י ה-FDA צנחה מניית החברה ב-37% (להוציא את יום הדיווח, ה-4 באוגוסט, רשמה ירידה של 30%) וחתכה את שווי החברה מיותר מ-750 מיליון שקלים ל-490 מיליון שקלים.
כמובן שלסיפור יש גם צד שני - העליות במנייה שנרשמו מתחילת 2009 ועד ה-10 ביוני. מניית קמהדע השלימה טיפוס של לא פחות מ-580% באותה התקופה כשהיא עולה ממחיר של 4.55 שקלים לכ-31 שקלים. ב-9 ביוני אמר מנכ"ל קמהדע, דוד צור, בשיחה עם Bizportal: "בתחילת השנה כולם חשבו שהחברה תיסגר, עכשיו המניה כבר ב-30 שקלים".
קמהדע נוהגת לפרסם מידי חודש מצגת לשוק ההון בה היא מציגה את התקדמות החברה. אם למדוד לפי הפרסומים בעבר, ניתן לומר כי החברה עמדה עד היום ביעדים שהציבה לעצמה וכך אומרים בחברה גם היום בשיחה עם Bizportal: "שום דבר לא השתנה, הכל עובד ומתקדם לפי התכנון, בדיוק כפי שציפינו."
גל של גיוסים בהנחות אגרסיביות
אז מה בעצם לוחץ על המנייה? במהלך הרבעון השני של 2009 הודיעה קמהדע על סדרה של גיוסי כספים. בחברה הנפיקו כ-7.57 מיליון מניות חדשות ל-9 קבוצות של משקיעים, פרטיים ומוסדיים. הביקוש הרב להשקעה בקמהדע היה דבר חיובי ביותר אך מחיר ההשקעה היה מאכזב. בחברה הנפיקו מניות לפי מחיר של 11 שקלים למנייה בזמן שבבורסה נסחרה המניה במחיר של כ-26 שקלים - הנחה של יותר מ-55%.
בקמהדע, אומנם, לא רצו להנפיק בהנחה כה משמעותית, אך הזינוק החד במנייה מאז יצאה החברה לתהליך הגיוס בשלהי בפברואר ועד רגע ההשקעה בפועל לא השאיר להם הרבה ברירות.
עם זאת, מבדיקות שערך Bizportal עולה כי כל המניות שהונפקו היו "חסומות" במשך 6 חודשים. כלומר, המניות שהוקצאו ב-4 ביוני לא יכלו להגיע אל השוק עד ה-4 בדצמבר (יכלו להימכר מחוץ לבורסה). יתרה מכך, גם האופציות שמומשו לא יכלו להימכר בבורסה וגם על מכירה בבורסה יש התניות מסוימות.
כך שבסופו של דבר הגיוסים אולי יכולים להתחיל להסביר את הירידות הנרשמות בדצמבר. מה-4 לחודש ועד היום ירדה מניית קמהדע בכ-15%. כאן ראוי לציין, שבמידה והמחזיקים הגדולים - מנורה, ילין לפידות, מיטב ואחרות - יתחילו למכור, עוד היד נטויה (רכשו ב-11 שקלים והמנייה סביב ה-20).
עדיין, לקמהדע יש הרבה אופציות בחוץ והגיוסים גרמו לדילול משמעותי של מחזיקי המניות. ההון מונפק ונפרע של החברה עומד כיום על 24,749,211 מניות (אחרי מימוש של כ-261 אלף אופציות השנה) בעוד ההון המדולל (לפני הנפקת האג"ח והאופציות האחרונה) מגיע ל-29.5 מיליון מניות. כמובן שצריך לזכור שעל המרת אופציה אחת מוזרמים לחברה למעלה מ-11 שקלים, דבר המשפר את קופת החברה. בתוך כך, לעובדי החברה יש אופציות אבל הן רחוקות מתאריך ההבשלה.
משפרים את הוצאות המימון
באמצע אוקטובר, אחרי ארבעה חודשים של רכבת הרים במנייה - נעה בין 30 שקלים ל-24 שקלים - הודיעה קמהדע על גיוס רחב היקף של כ-135 מיליון שקלים. בחברה הצליחו לגייס כ-35 מיליון שקל בהנפקת זכויות ו-95.6 מיליון שקל בהנפקת אג"ח להמרה (מחיר המרה של 35 שקל למניה).
הגיוס שוב שלח את מניית החברה לרדת. מאז ועד היום איבדה המנייה כ-30%. גם כאן יש צד שני לסיפור: קמהדע השתמשה בכסף כדי לבצע מחזור הלוואה בסך 20 מיליון דולר לקרן הרקולס. כתוצאה מכך, הצליחה החברה לדחות את יתרת החוב (תתחיל להחזיר 20% מהחוב ב-2013) ובעצם לשפר את הוצאות המימון.
חשוב לציין, כי הירידות הן לא רק נחלתה של מניית קמהדע. יתר המניות הביומד בבורסה בת"א גם סובלות בתקופה האחרונה ממימושים חדים ואפילו כשהמדדים המובילים נעים קדימה רוב מניות הסקטור נחלשות.
אם לסכם, את הירידות במניית קמהדע ניתן להסביר בסנטימנט שלילי שנבע מגיוסי ההון שביצעה החברה לפני יותר מחצי שנה ובתיקון המתרחש אחרי גל חד של עליות. כמו כן, אפקט המכירה הפוקד לאחרונה את כל הסקטור בו היא חברה - לא תורם.
בקמהדע "העבודה כרגיל". מתכוננים נמרצות לשנת 2010, הצפויה להיות גורלית במיוחד לחברה - קבלת אישור FDA לשיווק תרופת ה-AAT בעירוי והתחלת המכירות בארה"ב בעזרת המפיץ האסטרטגי (שאת שמו צפויה החברה לחשוף בעתיד) וכמובן, התחלת ניסוי קליני שלב 3 לטיפול באינהלציה בחולי אלפא 1 הצפוי להימשך כשנתיים, אשר במידה ויצליח, יהווה התפתחות פורצת דרך.