ההמלצות שלא תקבלו בבנק - חלק ב': הפעם על מניות של חברות בתחום המחצבים הנדירים
בשבוע שעבר הפנינו כאן זרקור למספר אפשרויות השקעה במכשירים ותעודות סל שלא שומעים עליהם בדרך כלל בשיחות או בפגישות עם יועצי ההשקעות בבנקים ובבתי ההשקעות.
היום אנחנו חושפים מספר מניות של חברות בתחום המחצבים הנדירים. סקטור הסחורות העולמי בכלל, ואיתו גם תחום המחצבים, מתעורר בשבועות האחרונים בין השאר על רקע השיפור בכלכלה העולמית, ציפיות לחזקה לקצב צמיחה מהיר יחסית החל מ-2010 וגם עקב חולשת הדולר.
מניות של שתי חברות הפועלות בתחום המתכות הנדירות, rare earth metals, זינקו במאות אחוזים מתחילת השנה. המתכות הנדירות, אגב, נמצאות בשימושים נרחבים בתעשיות שונות, כמו טלפונים סלולריים, מחשבים, רכב, בטחון וחלל, מסכים דקים ועוד ועוד.
ביניהן נציין את מתכת הסריום (Cerium) בה עושים שימוש בתעשיות הרכב וצמצום פליטה של גזים רעילים. Neodymium נמצאת בשימוש בטלפונים סלולאריים, רמקולים, ומחשבים. Holmium משמשת בתעשיות הרפואה והגרעין. Thulium משמשת בתעשיות הלייזר. Yttrium משמשת בתעשיות המוליכים למחצה ו-Erbium משמשת בתעשיות הסיבים האופטיים.
החברה הראשונה ששווה בדיקה היא אוואלון (סימול: AVARF). מניית החברה זינקה מתחילת השנה בכ-424% תוך גידול משמעותי במחזורי המסחר. השניה היא רייר אלמנטס (סימול: RRLMF) שזינקה ב-552% מתחילת השנה, גם היא תוך גידול ניכר במחזורי המסחר. שתיהן, אגב, נמצאות בשבועות האחרונים בתיקון למטה.
אורניום: התעוררות
גם סקטור האורניום מתעורר לאחרונה. מחיר האורניום עלה מ-42 דולר לפני כחודש ל-50 דולר עם סיום המסחר בבשבוע שעבר. חוזה עתידי לחודש דצמבר 2009 בבורסת הסחורות של ניו יורק נסגר ביום שישי שעבר כאמור על 50 דולר לפאונד. דרך אגב, המסחר באורניום בבורסת הסחורות של ניו יורק מתנהל ללא מסירה בפועל של הסחורה אלא בהתחשבנות כספית עם פקיעת החוזים. שוק האורניום הממשי נמצא בפיקוח של הממשלות השונות, והן מגבילות את המכירה והרכישה של חומרים רדיואקטיביים, כך שהיא נעשית רק לאחר קבלת רישיונות מתאימים.
ההערכות של אנליסטים המסקרים את תחום האנרגיה בעולם הן שמחיר האורניום יוסיף לעלות בגלל הגידול הצפוי בייצור החשמל העולמי באמצעות תחנות כוח גרעיניות. אנרגיה גרעינית היא האמצעי היעיל והזול ביותר לאנרגיה נקייה ללא פליטה של אפילו גרם אחד של גזי חממה. עלות ייצור החשמל נמוכה יחסית ומשתווה לעלות ייצור חשמל מפחם, והטכנולוגיה לכך ידועה ומבוססת.
ייצור החשמל העולמי כיום מתבסס בעיקר על פחם (כ-50% מייצור החשמל העולמי), שהוא מקור פליטת גזי החממה הגדול ביותר ומזהם הסביבה הגדול ביותר. כ-20% מייצור החשמל העולמי מופק כיום מגז טבעי, שהוא מקור אנרגיה נקי הרבה יותר, אבל גם הוא אחראי לפליטת פחמן דו חמצני לאטמוספרה, וכ-19% מייצור החשמל מופק מאנרגיה גרעינית.
הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה גרעינית פרסמה לאחרונה תחזית שב-15 השנים הבאות יפעלו 70 תחנות כוח גרעיניות נוספות ל-440 תחנות הכוח הפועלות כיום, כך שכמעט יכפילו את קיבולת ייצור החשמל מאנרגיה גרעינית הנוכחית. כיום 40 תחנות כוח גרעיניות חדשות נמצאות בשלבי בנייה ב-11 מדינות, ובהן דרום קוריאה, רוסיה יפן וסין.
הביקוש לאורניום גדול בהרבה מכמות האורניום המופקת ממכרות מאז שנת 1989. הביקוש העולמי השנתי לאורניום מוערך כיום בין 171 ל-184 מיליון פאונד, וההפקה העולמית ממכרות היא כ-125 מיליון פאונד לשנה בלבד. המחסור באורניום מתמלא משימוש במלאים ישנים וממחזור.
בכל אופן, בבורסות של ניו-יורק נסחרות מספר חברות בתחום האורניום, שכדאי לשים אליהן לב. הראשונה, אורניום אנרג'י (סימול: UEC), נסחרת ב-AMEX, ועוסקת בחיפושי המחצב הנדיר ברחבי ארצות הברית. מתחילת השנה זינקה המניה ב-957% למחיר של 3.28 דולר, שנמוך משיא של 8.20 דולר שסימנה בתחילת 2007.
מנייה נוספת היא של קאמקו, חברה קנדית שנסחרת בבורסה של ניו-יורק (סימול: CCJ), הפועלת בתחום חיפוש וכרייה של אורניום ומחצבים נוספים בעולם. לאחר עליה של 76% מתחילת השנה עומד שוויה של החברה על כ-12 מיליארד דולר. cameco היא היצרנית הגדולה של אורניום בעולם: החברה מפיקה כ-20% מהתפוקה העולמית של אורניום ממכרות. cameco מפעילה ארבעה מכרות אורניום בקנדה ובארצות הברית, בבעלותה הרזרבות העשירות בעולם של מכרות אורניום מבחינת תכולת האורניום ומחיר ההפקה.
יש גם תעודת סל העוקבת אחרי ביצועי האורניום. תעודת הסל נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול nlr, ודמי הניהול הם 0.65% לשנה. מתחילת השנה עלה מחיר התעודה בכ-23%.
פלטינה
מחיר הפלטינה ירד ב-66.5% משיא כל הזמנים, 2,286 דולר לאונקיה (אונקיה טרוי 31.1 גרם), שנרשם ב-5 במארס 2008, ל-767 דולר לאונקיה ב-27 באוקטובר 2008. מאז חזר המחיר לטפס והשלים עליה של 77.5% ונסגר ביום שישי האחרון במסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק על 1,363 דולר לאונקיה.
לאור התיקון במחיר הפלטינה בעת האחרונה מתעוררת השאלה אם הנתונים הפונדמנטליים תומכים בהמשך מגמה זו. מבחינת האספקה, אף על פי שהיצרנים העיקריים לא קיצצו את יעדי ההפקה למרות הירידה במחיר הפלטינה, הקטינו רבים מהם את תקציב השקעות ההון שלהם, וההשפעה של הקטנת השקעות היא ארוכת טווח, כך שייתכן מחסור בעתיד. נוסף על כך, דרום אפריקה, האחראית לכמעט 80% מהתפוקה העולמית ממכרות, עדיין סובלת ממחסור באספקת חשמל, הפוגעת בתפוקת המכרות שלה.
מבחינת הביקוש, כ-50% מצריכת הפלטינה משמשת לממירים קטליטיים להפחתת פליטת גזים מזהמים מכלי רכב, וכ-30% נוספים לשימושים תעשייתיים אחרים, כך שכ-80% מצריכת הפלטינה מושפעים רק מעט ממחיר הפלטינה ותלויים בעיקר במכירות של מכוניות חדשות, שירדו מאוד בזמן האחרון, ובפעילות התעשייתית, שגם היא נמצאת בירידה. תקנות חדשות של הרשויות באירופה להקטנת זיהום האוויר דורשות שימוש בכמות גדולה יותר של פלטינה בממירים הקטליטיים. הצניחה במכירות המכוניות משמעותית אבל מתמתנת וחלק מהיצרניות הגדולות בעולם גם דיווחו לאחרונה על התאוששות במכירות באזורים מסויימים באסיה וגם בשווקים אחרים.
ארצות אירופה הן הצרכניות הגדולות ביותר של פלטינה, כ-33% מהצריכה העולמית: ליותר ממחצית מכלי הרכב באירופה מנועי דיזל, שבהם הממיר הקטליטי מבוסס על פלטינה בלבד או עשיר בפלטינה. לעומתן ארצות צפון אמריקה צורכות כ-20% מצריכת הפלטינה העולמית, וכלי הרכב שם מונעים בעיקר במנועי בנזין, שבהם נעשה שימוש גם בפלדיום בממירים הקטליטיים. יפן צורכת כ-20% מצריכת הפלטינה העולמית.
הביקוש לפלטינה לתכשיטים מושפע מאוד ממחירה: כשמחירה יורד, גדל הביקוש לתכשיטים ולהיפך - הביקוש יורד עם עלייה במחיר הפלטינה. סין היא הצרכנית העיקרית כיום של פלטינה לתכשיטים.
חברות ציבוריות המתמקדות בחיפושי פלטינה לא פשוט למצוא. אחת כזו היא נורת' אמריקן פלדיום (סימול: PDL ) שרשמה עליה של 39% מתחילת השנה.
תעודת סל על פלטינה נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול ptm, החברה המנהלת היא ubs global asset management, ודמי הניהול הם 0.65% לשנה. התעודה רשמה עליה של 41% מתחילת השנה.
** אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את ניירות ערך כאלה או אחרים או למוכרם, והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.