בנקאים הישמרו: מנהיגי ה-G20 עושים עוד צעד בסוגיית הגבלת השכר בסקטור

שר האוצר האמריקני, טימותי גייטנר טען כי יש "קונצנזוס חזק" לבלום את חוסר האיזון הגלובאלי. בינתיים, גולדמן זאקס חילק במחצית הראשונה של השנה 11.4 מיליארד דולר, שיא כל הזמנים בוול סטריט
נועם הוד |

מנהיגי ה-G20 הנועדים בפיטסבורג שבארה"ב עושים רוחות של מי שהולכים לסדוק את נהלי השכר במגזר הבנקאות ומנסים לתאם מדיניות כלכלית שתמנע הפרזות בשכר, אותן הפרזות שלהן חלק משמעותי בהידרדרות הכלכלה העולמית למשבר החמור מאז השפל הגדול בשנות ה-30.

"הפסגה היא הזדמנות חשובה להמשיך את העבודה הקשה שעשינו בהתמודדות עם המשבר הכלכלי הגלובלי ובחידוש השגשוג עבור העמים שלנו. ביחד נבחן את ההתקדמות שהשגנו, נעריך מה יש עוד לעשות, ונדון במה שניתן לעשות כדי להניח את היסודות לצמיחה כלכלית מאוזנת ובת קיימא", אמר נשיא ארה"ב ברק אובמה לפני הפסגה.

נראה שאובמה וחבריו כבר עובדים. הנשיא האמריקני ושאר מנהיגי ה-G20 מאוחדים בניסיון להגביל את שכר הבנקאים, לקשרו לנטילת סיכונים ולא לביצועים בטווח הקצר. שר האוצר האמריקני, טימותי גייטנר טוען כי יש "קונצנזוס חזק" לבלום את חוסר האיזון הגלובאלי.

נראה שלמרות שניצני ההתאוששות הכלכלית הגיחו בשבועות האחרונים, ראשי המדינות המתועשות לא שוכחים את המשבר ומנצלים את הפסגה במטרה ליצור חוקים חדשים שיתמכו ביציבות הענף, יותר מאשר בניהול המשבר. מבין הכלים שאותם שוקלים ראשי ה-G20 ליישם נמנים חוקים לדחיית בונוסים, קישור הבונוסים לרווח ולהון של הבנק, עידוד לכך שהבונוסים יורכבו גם ממניות וכן אפשרות להחזר מזומן במקרה של הפסדים.

קל זה בטוח לא יהיה, כך גורס שר האוצר של ברזיל גווידו מנטגה, שאמר לפני כיומיים לכלי התקשורת בפסגה בפיטסבורג כי "כעת שהכלכלה העולמית מתאוששות, אנו צפויים להיתקל בהתנגדות גדולה יותר מהבנקים".

בתוך כך, בששת החודשים הראשונים של השנה, בנק ההשקעות, גולדמן זאקס (סימול: GS), הפריש 11.4 מיליארד דולר לטובת בונוסים לעובדיו, מדובר בממוצע של 386,429 דולר לעובד, שיא כל הזמנים בוול סטריט.

בהשוואה עולמית, נראה ששורש הבעיה נמצא עדיין בגבולות ארה"ב. ג'יאן ג'יאנגי'נג, יו"ר ICBC, הבנק הגדול בעולם, הרוויח בשנת 2008 כ-234 אלף דולר בלבד, כאשר שכרו נאמד בפחות מ-2% משכרו של מנכ"ל ג'יי פי מורגן, הבנק הרביעי בגודלו בעולם, ששכרו נאמד בשנת 2008 בכ-19.6 מיליון דולר.

על פי סקר שערכה סוכנות הידיעות רויטרס עולה כי מי שנחשבת למרכז הפיננסי בעולם, ארה"ב, נמצאת עם ארבעה בנקים ברשימת תשע הראשונים בעולם, עם בנק אוף אמריקה (סימול: BAC), וולס פארגו (סימול: WFC), סיטיגרופ (סימול: C) וג'יי פי מורגן (סימול: JPM). עם זאת, ברשימה המחמיאה קצת פחות, זו של שיאני השכר, תופסים ארבעת הבנקים האמריקנים ארבעה מקומות מבין ששת הראשונים.

"מנהלים בארה"ב תמיד גרמו לשכר של מנהלי חברות מחוץ לארה"ב להתגמד לידם", כך טוענת שרה אנדרסון, חברה במוסד ללימודי מדיניות, בראיון שהעניקה לרויטרס. אנדרסון מדגישה עד כמה הנושא חשוב ואף חיברה מאמר שנושא את השם "אמריקה מחלצת את הברונים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה