הלמן-אלדובי: "מצבה של ישראל טוב מזה של אירופה, לא צפויה קריסה של השוק"

דן, הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות: "מדד ה- S&P סגר ביום שישי ברמתו הנמוכה ביותר מזה 13 שנים, אבל לא סביר שנראה את מדד תל- אביב 100 ב-200 נקודות, רמתו בסוף שנת 1996"
קובי ישעיהו |

"מצבו של שוק ההון המקומי טוב מהותית מהנעשה מעבר לים ולא צפויה קריסה כמו שאנו רואים במדינות אחרות". כך אומר היום דן, הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות.

בסקירה השבועית של הקבוצה אומר הלמן כי השבוע המשכנו לקבל אינדיקציות על עוצמתו של המשבר העולמי. סיטיגרופ, עד לא מזמן הבנק הגדול בעולם, הופך הלכה למעשה לבנק בשליטה ממשלתית. הגורו של ההשקעות, וורן באפט, מדווח על תוצאות גרועות במיוחד. רווחיה של ברקשייר התאווי צנחו ב-96% ברבעון הרביעי.

בנוסף, כלכלת ארה"ב התכווצה בשיעור מדהים של 6.2% ברבעון האחרון של 2008. התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב עלתה מעל לשלושה אחוזים, כל זאת כאשר הריבית המוצהרת לטווח קצר עומדת בטווח של 0.25% - 0%.

"גם אירופה איננה מלקקת דבש" אומר הלמן, "הן מדינות במערב אירופה כגון אירלנד, בריטניה והן כמעט כל מדינות מזרח אירופה חוות משבר כלכלי בעוצמות שלא חוו מעולם. על פי תחזיות אקונומיסט, חוסר היציבות הכלכלית עלול לגרום לקריסת גוש היורו כישות כלכלית מה שיגור לקריסה כישות פוליטית".

עם זאת, בהלמן אלדובי אומרים היום כי חשוב לזכור שבארץ מצבנו טוב יותר. "הבנקים לא לקחו סיכונים רבים כמו עמיתיהם במדינות המערב ולמעט סקטור דירות היוקרה, לא התפתחה בארץ בועת נדל"ן. אולם, ישראל איננה אי בודד וכמדינה מוטת ייצוא (בעיקר של היי-טק) ישראל חשופה למשבר העולמי אם כי במידה פחותה.

כיום, בארץ ישנם מספר כוחות מנוגדים הפועלים על שוק ההון. מצבן של החברות הישראליות שניצלו את שנות הגאות להתפתחות, לעיתים מהירה מידי, מעבר לים אינו מזהיר. חברות אלו נפגעו קשה מהמיתון העולמי חלקן אף לא יישרדו אותו. הבנקים המקומיים מפסידים אך אין סכנה ממשית לקריסתם.

כמו-כן, גילוי הגז מול חופי ישראל צפוי להמשיך ולתמוך בשוק המקומי. לכן, לא צפויה קריסה בשוק המניות המקומי ברמות שאנו עדים להן מעבר לים. מדד ה- S&P סגר ביום שישי ברמתו הנמוכה ביותר מזה 13 שנים. לא סביר שנראה את מדד תל- אביב 100 ב-200 נקודות רמתו בסוף שנת 1996" מעריך הלמן.

לדברי הלמן, מבחינת שוק אגרות החוב, התמונה יותר סבוכה. "מצד אחד, ישנה ריצה לחוף מבטחים, דהיינו אג"ח ממשלתי. בנוסף, הורדות הריבית של בנק ישראל מדרבנות ירידת תשואה באג"ח ממשלתי. נוסיף לכך את החלטת בנק ישראל לרכוש אג"ח ממשלתי לאורך העקום כך שיש שילוב של שלושה כוחות המעודדים עליית מחירים באג"ח ממשלת ישראל.

מנגד, אומר הלמן, "ממשלת ישראל תאלץ להנפיק אגרות חוב על מנת לממן את פעילותה לשנת 2009 ואלי אף לשנים העוקבות. בנוסף, קיים פער ריביות (Spread) בין אג"ח ממשלת ישראל לבין ריבית על אג"ח ממשלת ארה"ב (ומדינות מערביות נוספות). סביר להניח כי משקיע זר יבקש פרמיית סיכון על השקעה בשחר על פני אג"ח של ממשלת ארה"ב. ייתכן כי לאור מצבה הטוב יחסית של ישראל הפער הנדרש יצטמצם אבל לבטח הוא לא ייעלם.

"שאלת המיליון שקלים הינה לאיזה צד יש משקל רב יותר. להערכתנו, במצבם הנוכחי של השווקים לא כדאי לבחור צד ולכן יש לשמור על תיק אג"ח ממשלתי עם מח"מ בינוני-קצר. אלו המעוניינים בתשואה קצת יותר גבוהה, כדאי להוסיף אג"ח חברות בדירוג גבוה ובבחירה סלקטיבית דהיינו, לא סלי תל-בונד".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה