פישר חותך בתחזיות: ב-2009 צמיחה שלילית, האבטלה תזנק ל-7.6%
כל מי שחיפש הוכחה חותכת ששנת 2009 הולכת להיות קשה יותר מ-2008 קיבל היום את מבוקשו. בבנק ישראל החליטו לא להמתין יותר ועדכנו באופן חד את התחזית המאקרו כלכלית לשנת 2009 כלפי מטה, בצל ההרעה הניכרת בפעילות הכלכלית והירידה בתחזיות הצמיחה והסחר העולמיות.
קובעי המדיניות המוניטרית בירושלים קובעים חד וחלק רוב המידע החדש הוא שלילי, כאשר הדגש הוא על המתרחש בישראל: ירידה בפעילות הכלכלית ברבעון הרביעי, ובייחוד ירידה חדה ביצוא ובייצור התעשייתי. בבנק ישראל מעניקים גם משקל למבצע "עופרת יצוקה" לו "עלות פיסקאלית בלתי-מבוטלת, וכן עשויה להיות השפעה שלילית על יצוא שרותי התיירות".
בתוך כך מציינים בבנק, כי "השפעות שליליות אלו קוזזו חלקית על ידי השיפור בתנאי הסחר החיצוניים (בעיקר עקב ירידת מחירי הנפט) ועדכון ההוצאה הציבורית כלפי מעלה, שישפיעו באופן חיובי על הפעילות במשק".
נגיד בנק ישראל, הפרופסור סטנלי פישר מפחית את תחזית הצמיחה ל-2009 ב-1.7% וקובע אותה על מינוס 0.2%, לעומת 1.5% צמיחה בתחזית הקודמת. נזכיר, כי מחר בשעה 17:30, צפוי בנק ישראל לפרסם את החלטת הריבית לחודש פברואר, בה צופים הכלכלנים יפחית הנגיד את הריבית בכ-0.5%.
התחזית לשיעור האבטלה הממוצע הצפוי ב-2009 הוא 7.6% (לעומת 7% בתחזית הקודמת). חשוב להדגיש, כי מדובר על ממוצע ולכן שיעור האבטלה במהלך השנה עשוי אף לעבור את רף 8%. נכון לחודש נובמבר עומדת האבטלה על 5.9%.
בתוך כך, העודף בחשבון השוטף צפוי להישמר למרות הירידה בפעילות הכלכלית, כתוצאה מהשיפור הניכר בתנאי הסחר. אך השלכות המשבר וכמו כן מבצע "עופרת יצוקה" צפויים להביא לגידול בגרעון הממשלה לסביבה של 4% מהתוצר המקומי הגולמי, ועלייה של יחס החוב לתמ"ג לרמה של מעל 82%, לעומת 79% בתחזית הקודמת.
"התחזית ל-2010 מבוססת על שיפור מסוים בסביבה העולמית, ובייחוד עלייה בסחר העולמי וירידה קלה בריביות הריאליות. שיעור האבטלה צפוי להתייצב, ויחס החוב לתוצר ימשיך לעלות לסביבה של 85% תוצר. במידה והסחר העולמי לא יתאושש שיעור הצמיחה החזוי הוא 2% ושיעור האבטלה הממוצע צפוי לעלות עד ל-8%", נכתב בהודעת בנק ישראל.
הכלכלנים התייחסו למשמעות התחזיות השנתיות לגבי התוואי הרבעוני של הצמיחה ואמרו, כי מדובר הירידה במחצית הראשונה של 2009, התייצבות ותחילת צמיחה במחצית השנייה, וחזרה לקצב הצמיחה הפוטנציאלי רק באמצע 2010.