פורצ'ן בוחן את הזינוק בדולר: "שוב חוף המבטחים מפני ההאטה"

אינדקס הדולר זינק ב-14% מרמת השפל - פורצ'ן חיפש את הסיבות אצל האנליסטים - התוצאה מפתיעה
שהם לוי |

האזרחים האמריקנים החשים מעורערים בעקבות התחזיות הכלכלית, זוכים בימים אלה ל'תנחומים' ממקור כמעט בלתי צפוי: שובו של הדולר המוכה קשות. במגזין פורצ'ן יצאו בכתבה מעמיקה בסוף השבוע, בה נבחנו המגמות האחרונות במטבע האמריקני.

לאחר שש שנים של היחלשות, בעיקר מול יריבו האירופאי, האירו, הדולר חווה עדנה מסוימת בעקבות החששות מההאטה הגלובלית והירידות החדות בשווקים הפיננסים.

אינדקס הדולר הניו יורקי, המודד את ביצועי המטבע האמריקני כנגד שש מטבעות עיקריים בעולם, רשם עד כה עלייה של 14% משפל כל הזמנים, אותו השיג עם נפילת בנק ההשקעות, בר סטרנס. הראלי מול האירו אפילו יותר מרשים, לאחר שהמטבע האירופאי רשם שיא של 1.6 דולר מול האירו, זינק הדולר ב-13%.

ההתאוששות בזירת המט"ח האמריקנית לוותה בתמונה כלכלית גלובלית לא מעודדת, לצד ריצה של המשקיעים לעבר איגרות החוב הממשלתיות הנחשבות לחוף מבטחים משוק המניות ואג"ח קונצרני.

המצב המאקרו כלכלי העולמי

למרות הכל, הזינוק במטבע האמריקני ראוי לציון, במיוחד אם בוחנים את התחזיות הכלכליות שהופכות פסימיות משעה לשעה. מחירי הבתים צונחים, התביעות הראשוניות לדמי אבטלה עולות והגלגלים מתפרקים מהסקטור הפיננסי.

בשבוע שעבר הלאים הממשל האמריקני את שתי ענקיות המשכנתאות באמצעות רכישה של מניות הבכורה של החברות. המטרה העליונה הייתה לדכא את החששות המרחפות מעל שוק המגורים המקרטע. בפועל, העמיס הממשל האמריקני על עצמו חוב גדול מאוד, ולפיכך היה צפוי הדולר להיחלש - אך קרה הדבר ההפוך.

מאז, אמנם, מניותיה של ליהמן ברדרס (סימול: LEH) צנחו בשיעור חד וגם פירמת המשכנתאות וושינגטון מיוצ'אל (סימול: WM) נשלחו לצניחה חופשית. השאלה הגדולה שעמדה מאחורי הקלעים הייתה: האם החברות מסוגלות לגייס הון חדש במטרה לכפר על ההפסדים ממתן משכנתאות?

שוב חוף המבטחים

"הדולר תופס את מקומו כחוף מבטחים", כתבה אשרף לאידי אסטרטגית מטבעות ב-CMC, לאחר שהרשויות האמריקניות השתלטו על שתי ענקיות המשכנתאות החבוטות, פאני מיי ופרדי מאק.

באשר לפרוספקטים הכלכליים שנראים עגומומיים נכון לרגע זה - לאידי מצפה שה'פד' יחזור להוריד את הריבית, לכל המוקדם ברבעון הרביעי. הסקטור הפיננסי לוחץ מטה את הכלכלה כולה - חלק מהתסריטים הגרועים להתרסקות מוסדות פיננסים נוספים עלולים עדיין ללחוץ את הדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה