מחיר הנפט: להתראות "גוסטאב", שלום "אייק"

מחיר הדולר: האט - "פאני מיי ו"פרדי מק" לפניך!

שבוע נוסף של קביעת שיאים חדשים במגמת התחזקות הדולר הסתיים לו ביום שישי. בסוף השבוע התגברו ההערכות כי עוד לפני פתיחת הבורסות בארה"ב ביום ב', יודיע שר האוצר האמריקני על הלאמתן של חברות מימון המשכנתאות "פאני מיי" ו"פרדי מק". אולי מהלך כזה יוכל לעצור את התחזקות הדולר או לפחות להאיט אותה.

מחירי הנפט סגרו ביום ו' במחיר 106.23 דולר לחבית, המחיר הנמוך מזה חמישה חודשים וכמעט 30% מתחת למחיר השיא באמצע יולי כ- 147 דולר לחבית. האם רמת 100 דולר לחבית תבלום את המשך הירידות ?

השבוע שחלף:

ההאטה הכלכלית ביפן גבתה בתחילת השבוע מחיר פוליטי, כאשר ראש ממשלת יפן, יסואו פוקודה, הודיע על התפטרותו. ההתפטרות היא על רקע ההאטה הכלכלית ביפן. לדברי פוקודה טיפול במשבר דורש גיבוי פרלמנטרי שאותו הוא מתקשה לקבל מהפרלמנט היפני. למרות ההתפטרות יש לשים לב כי ההיחלשות של המטבעות העיקריים בעולם כנגד הדולר פוסחת על הין, דבר שעשוי להצביע על כך כי כלכלת יפן תהיה הראשונה להרים ראש מהמשבר הכלכלי העולמי.

מדדי מנהלי הרכש במגזר היצרני פורסמו השבוע בכלכלות החזקות בעולם. התוצאות בארה"ב, גוש האירו, שוויץ וגרמניה תאמו לציפיות ולא גרמו זעזועים במסחר. רק בבריטניה עלה מדד מנהלי הרכש לרמה של 45.9 נקודות מול צפי לתוצאה של 44.0 נקודות. למרות נתון מעודד במקצת זה המשיכה הליש"ט ממסלולה דרומה. בדרכה זו היא קיבלה רוח גבית ממחירי הבתים בבריטניה, שלפי הפרסום השבוע, ממשיכים לרדת ברציפות כמעט שנה שלמה.

השבוע פורסם ספר הב'ז של הבנק הפדרלי בארה"ב. כצבעו של הספר כך גם הדיווחים החיוורים משנים עשר המחוזות של הבנק הפדרלי. רובם דיווחו על האטה בפעילות הכלכלית, עובדה לא מפתיעה לאור נתוני האינפלציה הקשים והצמיחה המקרטעת המתפרסמים חדשות לבקרים.

השבוע פורסמו בארבע מהכלכלות החזקות בעולם החלטות הריבית של הבנקים המרכזיים.

החלטת הריבית הראשונה השבוע התפרסמה ביום ב' באוסטרליה, שם החליט נגיד הבנק המרכזי, להוריד את הריבית ב- 0.25% ולהעמידה על 7% בהתאם לתחזיות האנליסטים.

ביום ג' החליט הבנק המרכזי הקנדי להשאיר את הריבית על כנה בשיעור שנתי של 3%. גם כאן הפרסום היה דומה לצפי האנליסטים. מדבריו של נשיא הבנק הקנדי לאחר הפרסום, כי הריבית מתאימה למצב השוק, הבינו הסוחרים כי לא צפויות הפחתות ריבית עתידיות ואולי אף תיתכן העלאת ריבית עתידית. כתוצאה מכך התחזק הדולר הקנדי בצורה משמעותית בשעה שלאחר הפרסום.

ביום חמישי פורסמו החלטות הריבית בבריטניה ובאירופה.

למרות הנתונים הקשים של המשק הבריטי, הנמצא לפי דברי ראשי המדינה, בהאטה שכמותה לא נראתה מזה שישים שנה, החליט הנגיד, מרווין קינג, להותיר את הריבית ללא שינוי (5%) וההערכות הן כי לא צפויה הורדת ריבית בקרוב.

הבנק המרכזי של אירופה בראשות ז'אן קלוד טרישה הותיר את הריבית על כנה בשיעור של 4.25%. ההחלטה לא היתה שונה מציפיות המשקיעים וגם דבריו של טרישה שנאמרו במסיבת העיתונאים שאחרי פרסום ההחלטה היו צפויים. ההאטה באירופה מול האינפלציה הגואה ידועים זה מכבר. בכל אופן נראה כי הסוחרים פרשו את הנאום כהכרזה על הפסקת העלאות ריבית ואולי אף הורדתה בעתיד. פרשנות זו של הסוחרים גרמה למטבעות העיקריים להיחלש בעוצמה רבה מול הדולר והמגמה המשיכה במסחר עד לסוף השבוע.

ביום שישי פורסמו נתוני התעסוקה בארה"ב. מספר המועסקים קטן בחודש אוגוסט ב- 84,000 לעומת צפי לקיטון של 75,000 משרות. הנתון שלא היה שונה בהרבה מהצפוי גרם לדולר להתחזק בדקות הראשונות שלאחר פרסומו, אך עד סוף יום המסחר הוא שב להיחלש בהוכיחו כי המגמה כרגע חזקה מכל נתון כלכלי, חשוב ככל שיהיה.

השבוע הנוכחי:

השבוע יפורסמו מספר קטן של נתונים כלכליים משמעותיים. החשובים שבהם הינם המכירות הקמעונאיות ואמון הצרכנים בארה"ב.

להלן מרוכזים הנתונים הכלכליים החשובים שיפורסמו השבוע (השעה לפי שעון ישראל):

דולר/שקל (ספוט: 3.5905)

טווח מסחר בשבוע שעבר: 3.6372- 3.5443 (דשדוש)

בתחילת השבוע פרץ הצמד את רמת 3.60, אך לא הרחיק לכת. רמת 3.65 שבמהלך חודש פברואר השנה שימשה כרמת תמיכה משמעותית לפני שנפרצה מטה עשויה להפוך הפעם לרמת התנגדות אותה עשוי הצמד להתקשות לשבור. השבוע עם התקרבות הצמד ל- 3.64 הגיעו קוני השקל וגרמו לשער לחזור במהירות אל מתחת לרמת 3.60.

נפט (ספוט: 106.23)

טווח מסחר בשבוע שעבר: 117.26- 105.21 (דובי)

שבוע המסחר הנוכחי עמד בסימן עונת ההוריקנים שנמצאת בעיצומה וגם השבוע הבא עושה סימנים של תלות בסופת הוריקן "אייק" המתקרבת אל חופי ארה"ב.

בסוף השבוע שקדם כבר פורסם כי "גוסטאב" יהיה אף יותר קטלני מ"קתרינה" הזכורה לשמצה. חברות הנפט הגדולות סגרו יותר מ- 75% מהמתקנים להפקת נפט וגז טבעי במפרץ מכסיקו מחשש לפגיעה בעובדי האסדות. אך עם היחלשות הרוחות והפיכתה של הוריקן "גוסטאב" לסופה טרופית סטנדרטית החלו מחירי הנפט להגיב בירידה ותוך 3 ימים מלווים במסחר תנודתי ירדו עד למחיר סגירה של 106.23 דולר לחבית ביום שישי.

הירידה מתחת לרמה הטכנית של 110 דולר מעלה את הסבירות לבחינת הרמה הפסיכולוגית ב- 100 דולר לחבית. יתכן והשבוע נראה בחינה שלה ובדיקת אפשרות הפיכתה לרמת תמיכה או התנגדות של הטווח הבינוני והארוך יותר.

אירו/דולר (ספוט: 1.4233)

טווח מסחר בשבוע שעבר: 1.4720- 1.4195 (דובי)

בשבוע שחלף המשיך הצמד את מגמת הירידה מהשבועות הקודמים. המגמה אף התעצמה ויעד של 1.40 כבר נראה בהישג יד. בדרך כלל סופם של מהלכים הינו אגרסיבי ויתכן שבקרוב יגיע תיקון מתבקש.

תמיכה ראשונה נמצאת ב- 1.4190. אם תיפרץ, 1.40 היא יעד אפשרי אחריה. ירידה משמעותית משם תגרום לנו לשנות את הטווח הארוך מ"דשדוש" ל"דובי".

ההתנגדות הראשונה בטווח הקצר ממוקמת בשער של 1.4310. ההתנגדות הבאה בטווח הבינוני נמצאת ב- 1.4550.

טווח קצר: דובי טווח בינוני: דובי טווח ארוך: דשדוש

דולר/ין (ספוט: 107.20)

טווח מסחר בשבוע שעבר: 109.16- 105.52 (מעט דובי)

בשבוע שעבר כתבנו כי "הצמד נסחר כבר 3 שבועות בתנודתיות בטווח מחירים צר בין 108.10 ל- 110.70. משהו יצטרך להזיז אותו מטווח זה בזמן הקרוב."

"המשהו" אכן קרא השבוע אך הוא נותר בגדר "משהו". ללא אירוע מיוחד הצמד בחר את כיוון ההיחלשות אך יש לשים לה לתנודתיות ביום שישי האחרון. גם בלילה שבין יום חמישי ליום שישי וגם לאחר פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב ביום שישי אחה"צ ביצע הצמד ירידות חדות שנעצרו בשער שבין 105.50 ל- 105.60. משם חזר הצמד, בשני המקרים, במהירות מסחררת מעלה ובסוף השבוע סגר במחיר של 107.20. רמת 105.60 היא בינתיים רמת תמיכה משמעותית ביותר.

תמיכה ראשונה בטווח הקצר נמצאת בשער הנוכחי של 107.25. מתחתיה 105.60 מהווה תמיכה חזקה.

ההתנגדות הראשונה בטווח הבינוני ממוקמת בשער של 108.10. ההתנגדות הבאה בטווח הבינוני נמצאת באזור 109.95.

טווח קצר: דשדוש טווח בינוני: דשדוש טווח ארוך: דובי

ליש"ט/דולר (ספוט: 1.7639)

טווח מסחר בשבוע שעבר: 1.8226- 1.7534 (דובי)

ההתרסקות של הצמד נמשכת. הנרות האדומים הופכים ללפידים בוערים ותחתית איננה נראית באופק.

צרוף מקרים נדיר מצביע על אירוע דומה שהתרחש לפני 16 שנה. בחודשים אוגוסט וספטמבר 1992 "נפלה" הליש"ט משער של 2.0050 לשער שפל של 1.6820 תוך חודשיים. מי שהיה אז אחראי למהלך הנדיר היה ג'ורג' סורוס. האגדות מספרות כי באירוע מט"חי זה, גרף סורוס למעלה ממיליארד דולר, כאשר הבנק הבריטי מנסה להיאבק בו ללא הצלחה. כאשר יסתיים האירוע הנוכחי נתחיל אולי להבין מי בדיוק עמד מאחוריו.

בדרך כלל לאחר מהלך כזה חייב לבוא תיקון, אך לו אנו מחכים כבר משער של 1.84. על כן מומלץ לסוחרים לא לנסות ולחפש תחתיות.

תמיכה ראשונה בטווח הקצר נמצאת ב - 1.7530. ולאחריה בטווח הבינוני נאלץ לחפש תחתיות חדשות.

התנגדות ראשונה מצויה בשער הנוכחי סביב 1.7630 ולאחריה בטווח הבינוני אם יגיע סוף סוף התיקון ב- 1.8010.

טווח קצר: דובי טווח בינוני: דובי טווח ארוך: דובי

דולר/פר"ש (ספוט: 1.1173)

טווח מסחר בשבוע שעבר: 1.1182- 1.1061 (מעט שורי)

גם הפרנק השוויצרי נחלש מול הדולר, אך בקצב הרבה יותר מתון מחבריו האירופיים. הצמד עלה השבוע בכמאה פיפסים בלבד ונגע מספר פעמים ברמת 1.1170-1.1180, אך לא הצליח לפרוץ מעל 1.12 לעת עתה. המגמה היא עלייה אך הקצב שלה חלש, דבר שעשוי להצביע על שינוי כיוון - משפט שנכתב במשנה זהירות.

תמיכה בטווח הבינוני צפויה כרגע בשער של 1.0970. התמיכה הבאה ממוקמת ברמה של .1.0840

התנגדות ראשונה נמצאת ב- 1.1180. אם תיפרץ על בסיס סגירה יומית היעד הבא יהיה 1.1260.

טווח קצר: מעט שורי טווח בינוני: דשדוש טווח ארוך: דשדוש

אל תגידו שלא אמרתי לכם

(*) בכל שנה קלנדרית נעים המטבעות משער שיא לשער שפל בכ-15%. השנה אנו כבר קרוב מאוד ליעד זה ברוב המטבעות. אם ההיסטוריה תחזור על עצמה (כמו שמקובל בתורת הניתוח הטכני), מכיוון שאנו בחודש ספטמבר ויש עוד כארבעה חודשים עד סוף השנה יתכן והגיע הזמן לתיקונים חזקים במגמת התחזקות הדולר לפני התחזקות אפשרית נוספת שלו עד סוף שנת 2008.

(*) הדולר הקנדי לא נחלש משמעותית לעומת הדולר האמריקני במסגרת המהלך האחרון. בהחלט יתכן שהמהלך במטבע זה עוד לא מוצה עד תומו ובשבועות ובחודשים הקרובים נראה את המטבע הקנדי עושה פעמיו לפחות עד רמה של 1.10 דולר קנדי לדולר אמריקני.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה