הצמיחה בארה"ב מכה את התחזיות: וול סטריט פתחה בעליות

הנאסד"ק נסחר בעליה של 0.2% תוך המתנה לברננקי. רונן מנחם: "הנסיגה הכלכלית המאיימת עדיין לא מורגשת"
אילן קליקה |

מלבד החלטת הריבית של ועידת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב היום, בראש נתוני המאקרו עומד נתון התוצר לרבעון הראשון של שנת 2008, אשר הצליח לשמור את הכלכלה האמריקנית מחוץ להגדרה הטכנית של מיתון – שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית.

התוצר המקומי הגולמי לרבעון הראשון של שנת 2008 רשם עלייה מתואמת שנתית של 0.6%, לאחר שהכלכלנים העריכו עלייה מתואמת שנתית של 0.5%. זאת, בעוד רמת המלאים התחזקה כתוצאה מירידת הוצאות הצרכנים, שיעור ההשקעות צנח ומשבר הדיור העמיק. הדוח התוצר המקומי הגולמי יתוקן במהלך חודש מאי ובחודש יוני, אז יתווסף מידע נוסף.

רונן מנחם מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה: "עיון בנתוני התוצר בארצות הברית ברבעון הראשון של השנה משרטט תמונה פחות חלשה מכפי שמקובל לחשוב. כך, השינוי בתוצר בהשוואה לרבעון הראשון אשתקד עמד על 2.5%, בדומה לרבעון הקודם. לשם השוואה, ברבעון הראשון ב 2007 עלה התוצר ב 1.5% בלבד בהשוואה לרבעון הראשון ב 2006, נתון שלא הפריע לו לרשום שיפור של ממש בהמשך השנה."

"דווקא כעת, כאשר מדובר ברבעון חלש, הנובע מהצטברות נקודתית של הפרעות כגון כשלים בשוקי ההון והאשראי, ראוי להתבונן בתמונה הרחבה וכפי שניתן לראות, לעת עתה היא נראית סבירה בהחלט.", ציין מנחם.

הוצאות משקי הבית, התרומה הגדולה ביותר לכלכלה, צמחה ברבעון האחרון בקצב האיטי ביותר מאז 2001, אז נכנסה ארה"ב למיתון בעוד שיעור האבטלה זינק, מחירי האנרגיה המזון גאו ומחירי הנכסים צנחו. ועידת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב צפויה היום להוריד את שיעור ריבית הבסיס ב-0.25% בכדי לרסן את הסיכונים לכלכלה.

"הכלכלה מתקשה, היא לא מתקדמת במהירות", כך אמר היום מרק זנאדי, כלכלן בכיר במודיס. "מקור הבעיה טמון בצניחת מחיר הנכסים, והפגיעה במערכת הפיננסית אשר תלויה בצרכנים".

בתאום לשער הדולרי הנוכחי, התוצר המקומי הגולמי טיפס ב-3.2% לרמה שנתית של 14.19 טריליון דולר. ההכנסה הראלית הפנויה טיפסה ברבעון הראשון ב-1.4%. בעוד ההכנסות מטפסות בקצב מהיר יותר מן ההוצאות, שיעור החיסכון הפרטי צמח משיעור של 0% לשיעור של 0.2%.

"בנוסף, הפיחות בשער הדולר והאטרקטיביות של המוצרים והשירותים האמריקאיים בחו"ל הביאו לכך שמגזר חשבונות החוץ תרם 0.2 נקודת אחוז לשיעור השינוי בתוצר.", הסביר מנחם.

הוצאות הצרכנים התחזקו ב-1%, לאחר שטיפסו ב-2.3% ברבעון הרביעי של שנת 2007. ההוצאה על המוצרים ברי הקיימא צללה 6.1%, בעוד ההוצאה על המוצרים שאינם ברי קיימא ירידה ב-1.3% - הירידה הגדולה ביותר ב-17 שנים האחרונות.

"אנו מקווים, לאור הנתונים הנ"ל, כי התאוששות קרבה בשוק הדיור האמריקאי וההשפעות החיוביות (המצטברות) שתהיינה להורדות הריבית על הסקטור העסקי ולתמריץ הפיסיקאלי (שבדרך) על משקי הבית, יסייעו לכלכלה האמריקאית להפתיע לטובה. בינתיים, גם אם במידה חלקית, היא כבר עושה כן. השינוי בתוצר ברבעון הראשון היה גבוה פי 3 מההערכות המוקדמות והנסיגה הכלכלית המאיימת עדיין לא מורגשת.", סיכם מנחם את דבריו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה