מחקר עמותת "אור ירוק" קובע: בעלי השכלה נמוכה מעורבים יותר בתאונות דרכים
עמותת "אור ירוק" לשינוי תרבות הנהיגה בישראל מפרסמת מחקר המעלה ממצאים מדאיגים באשר למידת המעורבות של קבוצות סוציו-כלכליות נמוכות בתאונות דרכים, ובו היא קובעת, כי לבעלי השכלה נמוכה ומעמד חברתי-כלכלי נמוך - סיכוי גבוה יותר להיות מעורבים בתאונות דרכים. כך מסתבר שלא שפר מזלם של השכבות החלשות, תרתי משמע.
המחקר הוצג היום על-ידי עמותת "אור ירוק" בכנס חיפה השני למעורבות חברתית. בין שאר הנתונים שפורסמו - 90% מנפגעי תאונות הדרכים בעולם, הינם ממדינות מתפתחות.
ממצאי המחקר מצביעים על כך כי בדומה לתחומי חברה ובריאות אחרים, גם בתחום תאונות הדרכים הקבוצות המוחלשות בחברה פגיעות יותר ונראה כי יש צורך בפנייה וטיפול ממוקד בהן.
על-פי ממצאי המחקר, שבוצע על-ידי רוני פקטור מהפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית, המכון לחקר התחבורה בטכניון, עולה כי קיימת שונות ברמת הסיכון והמעורבות בתאונות דרכים קטלניות וקשות בין הקבוצות החברתיות השונות.
קבוצת הגברים, קבוצת הצעירים, קבוצת בעלי ההשכלה הנמוכה, קבוצת בעלי המעמד החברתי-כלכלי הנמוך וקבוצת הלא-יהודים, הם בעלי רמות הסיכון הגבוהות ביותר, והמעורבות היחסית הגבוהה ביותר בתאונות (מתוך בעלי רשיונות נהיגה, ויחסית לק"מ נסיעה).
תמונת המצב מחמירה אף יותר, משום שבמרבית הקבוצות החברתיות שנבחנו ישנן יותר תאונות בין נהגים מאותה הקבוצה החברתית, מאשר תאונות בין נהגים מקבוצות חברתיות שונות.
לאחר שנבחנו המאפיינים הגיאוגרפיים ומאפייני התאונה, הרכב והנהגים המעורבים בה, נמצא כי בתאונות קטלנית או קשות נהגים מעורבים יותר בתאונות עם נהגים הדומים להם בהשכלתם. כלומר, דפוסי ההתנגשות והאינטראקציה בין נהגים אינם בהכרח אקראיים וקיימת "נטייה" להתנגשויות בין נהגים בעלי רמת השכלה דומה – תופעה שניתן להגדירה כ- "acciphilia".
מנכ"ל אור ירוק, שמואל אבואב: "הממצאים המדאיגים של המחקר שלפנינו מחייבים אותנו - ובמיוחד את ממשלת ישראל, לפעולה נחרצת, הן בתחום מניעת התאונות והן בתחום החברתי. יש לטפל מיידית בתשתיות הקורסות ביישובים החלשים, ובמיוחד במגזר הערבי, כדי להקטין את מעורבותם בתאונות; יש להגביר את המודעות בתחומים מצילי החיים, כגון: חגירת חגורות בטיחות, שמפחיתות את הסיכון למות בתאונה ב-61%, או חבישת קסדות מגן לרוכבי דו-גלגלי, שמפחיתות את הסיכוי לפגיעות ראש קטלניות וקשות עד 45%".
הבעיה אינה מקומית בלבד: "גם על-פי נתוני ארגון הבריאות העולמי והאו"ם", אמרה ד"ר ציפי לוטן, המדענית הראשית של "אור ירוק", "90% מנפגעי תאונות הדרכים בעולם הם ממדינות מתפתחות: מידי שנה נהרגים כ-1.2 מיליון אנשים בתאונות דרכים, כ-50 מיליון אנשים נפצעים ומתוכם נשארים כ-5 מיליון אנשים עם נכות לכל החיים. כמחצית מהנפגעים בתאונות הדרכים הם משתמשי הדרך הפגיעים: הולכי רגל, רוכבי אופניים, ורוכבי דו-גלגלי".