וול סטריט על סף שוק דובי: "מי שצופה סיבוב פרסה במחצית השניה של 2008 כנראה חולם"
המניות האמריקניות נמצאות על קצה השוק דובי הרחב ביותר בארבעת השנים האחרונות בעוד המשקיעים ממשיכים להתעלם מסימני הקנייה החזקים ביותר מעל 20 שנה.
הנסיגה בכל 10 התעשיות במדד הסטנדרט אנד פורס 500 (S&P 500) דחפה את המדד המוביל 18% נמוך יותר מהשיא שנרשם ב-9 לאוקטובר ו-12% נמוך יותר מאז תחילת העשור. הצניחה מזכירה את הירידות שנרשמו בשנות ה-70 וה-30, שתי התקופות הקשות ביותר לשוקי ההון האמריקנים ב-80 השנים האחרונות. מתוך שש הפעמים הקודמות שהמדד נפל ב-20 אחוזים רק פעם אחת - ביום "שני השחור" בשנת 1987 – נפטרו המשקיעים ממניות מכל כך הרבה סקטורים שונים.
"אני נוטה להסכים עם אלה שאומרים 'היי, זהו המשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השנייה'", אמר ז'אן-מארי אליווארד, המנהל 21.3 מיליארד דולר בקרן First Eagle Global Fund, בניו יורק. ז'אן-מארי ציין, כי הקרן אותה הוא מנהל מחזיקה כ-25% במזומן ובזהב, הרבה מעל החזקותיה בשוק המניות האמריקני. "המשקיעים שנוקטים בגישה שהכלכלה תאט במחצית הראשונה של השנה ואז תעשה סיבוב פרסה, כנראה חולמים".
הירידות בבורסה שלחו את החברות במדד ה-S&P 500 לרמות המחירים הזולות ביותר מ-18 שנה על הרווחים הצפויים, בעוד הפערים אל מול אגרות החוב האמריקניות לפירעון ב-10 שנים נמצאים ברמה הנמוכה ביותר מזה שני עשורים.
ניתן לראות, שהמשקיעים אינם פועלים בהתאם לסימני הקנייה המסורתיים בעוד הם סוחרים באמצע משבר המגורים הגרוע ביותר מאז המיתון הגדול שהחל בשנת 1929 (Great Depression) ובמקביל למחיקות של מעל 200 מיליארד דולר בשוק הפיננסי כתוצאה מהפסדי משכנתאות ופעולותיו הרבות של הפדרל ריזרב להצלת הנזילות בשווקים והחזרת הפעילות התקינה של המערכת הפיננסית.
מדד ה-S&P 500 נמצא במרחק של 2.3% מההגדרה הרשמית של שוק דובי. חברות הפיננסים לדוגמת סיטיגרופ, קאלאבאס וקאנטריוויד פיננשל נפלו הכי הרבה. מניות הפיננסים השילו 34 אחוזים מאז אוקטובר האחרון, הכי הרבה מבין 10 התעשיות.
במידה ונוציא את הפעם היחידה ב-19 לאוקטובר 1987 - הפעם האחרונה שכל התעשיות נפלו יחד בעוד שוקי ההון נכנסו לשוק דובי היה לפני יותר מ-40 שנים, כאשר לינדון ג'ונסון היה הנשיא האמריקני והכוחות האמריקנים נלחמו בוויאטנם, כך ע"פ נתוני Bespoke Investment Group.
צעדי המשקיעים ברחבי העולם מצביעים על הסתכלות שלילית כוללת על השוק, ורק בחודש האחרון ראינו איך ניירות הערך המגנים מפני עלייה חדה באינפלציה עברו לטרטוריה השלילית זאת בפעם הראשונה אי פעם ובכך שיקפו את האמונה, כי הפדרל ריזרב יאבד את השליטה על מדד המחירים לצרכן.