איגרות חוב ממשלתיות בעולם

שבוע שישי ברציפות של ירידת תשואות לאורך כל העקום בארה"ב. החלטת הבנק המרכזי להפחית את הריבית המוניטארית ב-0.75% לרמה של 3.5%, שלא במסגרת ישיבה מן המניין, הביאה את תשואת האיגרות לשנתיים ול-10 שנים לרמתן הנמוכה ביותר מאז שנת 2004 ו-2003 בהתאמה

שבוע שישי ברציפות של ירידת תשואות לאורך כל העקום בארה"ב. החלטת הבנק המרכזי להפחית את הריבית המוניטארית ב-0.75% לרמה של 3.5%, שלא במסגרת ישיבה מן המניין, הביאה את תשואת האיגרות לשנתיים ול-10 שנים לרמתן הנמוכה ביותר מאז שנת 2004 ו-2003 בהתאמה. בסיכום שבועי ירדה תשואת האיגרות בעלות שנתיים לפדיון ב- 16 נקודות בסיס לרמה של 2.18% ואילו האיגרות בעלות 10 שנים לפדיון איבדו 8 נקודות בסיס מתשואתן לרמה של 3.55%.

שבוע המסחר נפתח בהחלטת הבנק המרכזי להפחית את הריבית המוניטארית ב- 0.75% ולהביאה לרמה של 3.5%. לראשונה מאז שנת 2001, התקבלה החלטה על שינוי בריבית שלא במסגרת ישיבה מן המניין של הבנק המרכזי, אולי רמז למצבו הקשה של המשק האמריקאי לפי נקודת ראותו של הבנק המרכזי. גם העובדה שלראשונה מתחילת שנות ה- 90, עת הבנק המרכזי החל להשתמש בריבית ככלי העיקרי לניהול מדיניות מוניטארית, הוחלט על הפחתה בשיעור חד כל-כך בריבית, עשויה ללמד על חומרת מצבו של המשק האמריקאי.

המשקיעים הגיבו להחלטה בנהירה לעבר שוק אג"ח הממשלתיות והביאו את תשואת האיגרות לשנתיים ול- 10 שנים לרמות נמוכות של 1.83% ושל 3.28% בהתאמה. בהמשך השבוע, בד בבד עם התאוששות חלקית של שווקי המניות, עלו במקצת גם התשואות על אג"ח הממשלתיות.

כלכלני בנק ההשקעות Lehman Brothers, הגדירו השבוע את מצבו של המשק האמריקאי כמצוי מרחק של מהלומה אחת ממיתון. ענף הנדל"ן כבר חטף מהלומות רבות והוטח לקרשים, השבוע התפרסם כי מספר הבתים יד-שנייה שנמכרו במהלך שנת 2007, עמד על 4.89 מיליון, הרמה הנמוכה ביותר מאז פורסם המדד בשנת 1999, כמו כן לראשונה מאז שנות ה- 30 של המאה שעברה, נרשמה ירידה שנתית במחירי הבתים.

הסוגיה המרכזית שתעמוד על הפרק השבוע היא מאיזה כיוון יגיע הנוק-אאוט למשק האמריקאי. האפשרות הראשונה היא מכיוון נתוני הצמיחה, העתידים להתפרסם ביום רביעי. לפי הערכות המוקדמות קצב הצמיחה השנתי ברבעון ה- IV של 2007 צפוי להיות 1.2%, אומנם מדובר על קצב צמיחה נמוך משמעותית מ-4.9% שנרשם ברבעון ה-III של השנה ורמה המשקפת האטה כלכלית עמוקה, אך עדיין לא מיתון.

האפשרות השנייה עלולה להגיע מכיוון שוק העבודה, עת ביום שישי צפוי להתפרסם דו"ח התעסוקה של חודש ינואר. הערכות האנליסטים מדברות על שיעור בלתי מועסקים ברמה של 5% כמו בחודש שעבר ועל תוספת של 65 אלף משרות למשק, גם במקרה זה מדובר על רמה נמוכה יחסית ואולם אין היא משקפת מיתון. כך, שבהחלט קיימת אפשרות נוספת שהמשק האמריקאי, שנפגע באופן קשה מענפי הנדל"ן והפיננסים, ימשיך להתנדנד בכבדות.

עוד במהלך השבוע צפויה ישיבת הריבית של הבנק המרכזי, כאשר החוזים העתידים על ריבית הבנק המרכזי משקפים סיכוי של 70% להורדת ריבית חדה נוספת של 0.5% לרמה של 3%. רמת התשואות של אג"ח, המגלמת בתוכה את הציפיות להורדת ריבית בעתיד, כבר משקפת רמה של מיתון ולפיכך אנו ממשיכים להחזיק בדעה כי הפוטנציאל לירידת תשואות נוספת הוא מוגבל בהיקפו וברמת תשואות נמוכה כל כך, השקעה באפיק זה אינה מומלצת ויש להמשיך ולהעדיף את שוק הכסף.

אנו ממליצים להימנע במיוחד מהשקעה בטווח הארוך של העקום, שכן ניסיון העבר מלמד שהשוק ממהר לזהות סימנים של יציאה ממיתון ואז עליית התשואות היא חדה ומהירה וגוררת בעקבותיה הפסדי הון למשקיעים. כך, התשואה על אג"ח בעלת 10 שנים לפדיון עלתה מרמה של 3.11% ביוני 2003 לרמה של 4.44% חודש מאוחר יותר.

ציפיות האינפלציה המגולמות באג"ח הצמודות למדד (TIPS) ועומדות כעת על כ- 1.89% בטווחים הקצרים (1.9% לפני שבוע) ו- 2.21% בארוכים (כמו לפני שבוע). אנו סבורים שרמת האינפלציה תהיה גבוהה יותר מהציפיות ולמרות שגם ב- TIPS רמת התשואות נמוכה ואינה מעניינת, היא עדיפה על השקעה באג"ח הרגילות. *אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף* לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

**מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה