היעדרויות המזכות עובדים בתשלום דמי מחלה

בחוקי העבודה היעדרויות שונות מזכות את העובדים בדמי מחלה, בין בשל מחלתם, מחלת ילדם או הוריהם וכן בנסיבות שונות הקשורות להריון ולידה. מאמר מאת עו"ד הלית כהן
עו"ד לילך דניאל |

בחוקי העבודה היעדרויות שונות מזכות את העובדים בדמי מחלה, בין בשל מחלתם, מחלת ילדם או הוריהם וכן בנסיבות שונות הקשורות להריון ולידה. להלן ריכוז סוגי ההיעדרויות, אשר מזכות עובדים, בתשלום דמי מחלה. על פי סעיף 1 לחוק דמי מחלה, תשל"ו-1976, מחלה מוגדרת כ"אי כשרו הזמני או הקבוע של העובד לבצע עבודתו, הנובע, על פי ממצאים רפואיים, ממצב בריאות לקוי". יצוין, כי העובד יהיה זכאי לתשלום דמי מחלה כל עוד עומדים לזכותו ימי מחלה.

היעדרות בשל מחלת ילד --------------------- סעיף 1 לחוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד), תשנ"ג-1993 (להלן: "חוק דמי מחלת ילד") קובע, כי עובד זכאי לזקוף עד 8 ימי היעדרות בשנה, בשל מחלת ילד, שטרם מלאו לו 16 שנים, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו, ובלבד שבן זוגו עובד ולא נעדר מעבודתו בשל מחלת הילד. עובד, שהילד נמצא בהחזקתו הבלעדית, או שהוא הורה יחיד, זכאי לזקוף, בשל מחלת ילדו, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו, 12 ימי היעדרות בשנה.

היעדרות בשל מחלה ממארת של ילד ------------------------------ סעיף 1א לחוק דמי מחלת ילד קובע, כי עובד, שעמו ילד שלא מלאו לו 18 שנה, ועבד שנה לפחות אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה, זכאי לזקוף עד 30 ימי היעדרות בשנה, בשל המחלה הממארת של ילדו, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, לפי בחירת העובד. אם בן הזוג של העובד לא נעדר מעבודתו מכוח זכאותו כאמור או שהעובד הוא הורה יחיד, או שהילד נמצא בהחזקתו הבלעדית, זכאי העובד לזקוף עד 60 ימי היעדרות בשנה, בשל המחלה הממארת של ילדו, כאמור. יצוין, כי בחישוב מספר ימי ההיעדרות לפי סעיף 1א לחוק דמי מחלת ילד, יבואו בחשבון ימי ההיעדרות, שזקף העובד לפי סעיף 1 לחוק זה. היעדרות לצורך מתן סיוע אישי שאדם עם מוגבלות נזקק לו על פי סעיף 1ב לחוק דמי מחלת ילד, עובד, שהוא הורה לאדם עם מוגבלות, שעבד אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה שנה לפחות, יהיה זכאי לזקוף עד 15 ימי היעדרות בשנה, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, לפי בחירת העובד, לצורך מתן סיוע אישי לאדם עם המוגבלות. כאשר בן הזוג עובד ולא נעדר מעבודתו מכוח זכאות זו, או שהעובד הוא הורה יחיד, או שהאדם עם מוגבלות נמצא בחזקתו הבלעדית, העובד זכאי לזקוף עד 15 ימי היעדרות נוספים בשנה, בשל ההשגחה או הליווי המיוחדים של האדם עם המוגבלות, כאמור. יצוין, כי בחישוב מספר ימי ההיעדרות לפי סעיף 1ב לחוק דמי מחלת ילד, יבואו בחשבון ימי ההיעדרות, שזקף העובד לפי סעיף 1 או 1א לחוק זה, בקשר עם מחלת ילדו שהוא אדם עם מוגבלות. הוראות אלה יחולו, בשינויים המחויבים, לגבי עובד שהוא אפוטרופוס של אדם עם מוגבלות, ובלבד שאין אדם אחר המטפל באדם עם המוגבלות, ואין אפוטרופוס אחר, שניצל את זכותו להיעדר כאמור.

משפחת אומנה ------------ הוראות סעיפים 1-1ב לחוק דמי מחלת ילד, המפורטות לעיל, יחולו, בשינויים המחויבים, גם על עובד, שהוא הורה לילד במשפחת אומנה, אשר הורהו הטבעי או הורהו המאמץ של הילד, לא ניצלו את זכאותם להיעדרות, כאמור. לעניין זה, "משפחת אומנה" - משפחה שאושרה בידי מי, ששר הרווחה והשירותים החברתיים הסמיכו לכך.

היעדרות בשל מחלת בן זוג ------------------------ סעיף 1 לחוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת בן זוג), תשנ"ח-1998 קובע, כי עובד זכאי לזקוף עד 6 ימי היעדרות בשנה, בשל מחלת בן זוגו, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו. יראו את בן הזוג כחולה, אם הפך להיות תלוי לחלוטין בעזרת הזולת, בביצוע פעולות יום-יום כהגדרתם בסעיף 223 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995. בהתאם לתקנות דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת בן זוג), תשנ"ט-1999, "פעולות יום-יום" מוגדרות כ-"לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה, ניידות עצמית בבית".

היעדרות בשל מחלת הורה ---------------------- סעיף 1 לחוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת הורה), התשנ"ד-1993 קובע, כי עובד, שלו או לבן זוגו הורה, שמלאו לו 65 שנים, זכאי לזקוף עד ששה ימי היעדרות בשנה, בשל מחלת ההורה, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו, ובלבד, שבן זוגו הינו עובד ושלא נעדר מעבודתו מכוח זכאותו לפי חוק זה. בנוסף, הזכאות לדמי מחלה מותנית בכך, שההורה תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לביצוע פעולות יום-יום (לבישה, אכילה, שליטה בהפרשות, רחצה, ניידות עצמית בבית). יחד עם זאת, על פי תקנות דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת הורה), התשנ"ד-1994, עובד, שהורהו נמצא במוסד סיעודי כמשמעותו בסעיף 223 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, אינו זכאי לזקוף על חשבון המחלה הצבורה שלו, היעדרות לשם טיפול בהורה כאמור.

היעדרות בשל מצב בריאותי לקוי בשל הריון --------------------------------------- סעיף 7(ג)(1) לחוק עבודת נשים, תשי"ח-1954 (להלן: "חוק עבודת נשים") קובע, כי עובדת זכאית להיעדר מעבודתה במהלך הריונה, אם אישר רופא בכתב, כי מצבה לרגל ההיריון מחייב זאת. דינה של היעדרות זו, כדין היעדרות מפאת מחלה, אלא אם העובדת זכאית לגמלת שמירת הריון מהמוסד לביטוח לאומי או שהיא זכאית לתשלום עבור היעדרות זו מכוח דין אחר, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה.

היעדרות בשל הפלה ----------------- על פי סעיף 7(א) לחוק עבודת נשים, עוברת שהפילה, רשאית להיעדר מעבודתה שבוע לאחר ההפלה, ואם אישר רופא, כי מצב בריאותה מחמת ההפלה מחייב, שתיעדר זמן רב יותר – תהיה זכאית להיעדר זמן רב יותר, בהתאם לקביעת הרופא, אך לא יותר מששה שבועות. על פי סעיף 7(ב) לחוק זה, דין ההיעדרות כדין היעדרות מפאת מחלה.

היעדרות בשל טיפולי פוריות -------------------------- סעיף 7(ג)(4) לחוק עבודת נשים קובע, כי עובדת רשאית להיעדר בתקופה, הקבועה בתקנות, שבה היא עוברת טיפולי פוריות לרבות טיפולי הפריה חוץ-גופית, אם אישר הרופא המטפל בכתב כי הטיפול מחייב זאת ובמידה שאישר, ובלבד שהודיעה על כך למעבידה מראש. דין היעדרות זו כדין היעדרות מפאת מחלה. תקנות עבודת נשים (היעדרות בשל טיפולי הפריה ופריון), תשנ"א-1990 קובעות את תקופות ההיעדרות המותרות לעובדת בכל שנת עבודה, עקב טיפולי הפריה ופריון.

היעדרות עובד עקב הריון ולידה של בת זוגו ---------------------------------------- סעיף 1 לחוק דמי מחלה (היעדרות עקב הריון ולידה של בת זוג), התש"ס-2000 קובע את זכותו של עובד, לזקוף עד שבעה ימי היעדרות בשנה, על חשבון המחלה הצבורה שלו, בשל טיפולים או בדיקות הקשורים להריון או ללידה של בת זוגו, זאת בהתאם לכללים, שיקבע השר. היעדרות עובד מן העבודה, תזכה את העובד בדמי מחלה, כאמור בסעיף 1 לעיל, אם היא לצורך אחד מאלה: (1) ליווי בת הזוג לטיפולים או בדיקות בקשר להריון, שכרוך בהם סיכון לחיי האישה או העובר, ובמקרה של הפלה - גם במשך לא יותר מ- 24 שעות מתום ביצועה. (2) ליווי בת הזוג לטיפולים או בדיקות בקשר להריון, אף אם לא כרוך בהם סיכון לחיי האישה או העובר, בנסיבות בהן תלויה בת הזוג בעזרת הזולת בביצוע הבדיקות או הטיפולים. (3) נוכחות בלידה מתחילת הופעת צירי הלידה ועד 24 שעות מתום הלידה.

היעדרות עובדת לאחר חופשת לידה ------------------------------ בהתאם לסעיף 7(ג)(2) לחוק עבודת נשים, עובדת רשאית להיעדר מעבודתה, מתום חופשת הלידה עד תום ששה חדשים מאותו יום, אם אישר רופא, כי מצבה עקב הלידה מחייב זאת. דין ההיעדרות כדין היעדרות מפאת מחלה.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה