צו ביניים נגד זכיית מלרג במכרז של כ-10 מיליון שקל

בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב הורה על צו ביניים כנגד זכייתה של חברת מלרג במכרז לביצוע פרוייקט סלילת מערך דרכים; מדובר בביטול חוזה בהיקף של כ-10 מיליון שקל
סיון איזסקו |

בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב, קיבל אתמול את בקשתה של חברת ונונו דני בע"מ, והורה על צו ביניים, כנגד רשות שדות התעופה, וכנגד זכייתה של חברת מלרג במכרז לביצוע פרוייקט סלילת מערך הדרכים ל – UPS. זאת לאחר שחברת ונונו דני טענה, שחלו פגמים בהליך קבלת ההחלטות על הזוכה במכרז שפרסמה הרשות.

כבוד השופט יהודה זפט המליץ בהחלטה לרשות שדות התעופה ולחברת הבורסאית מלרג לקבל את העתירה, כלומר להסכים לזכייתה של ונונו דני במכרז ובכך לחסוך הוצאות בניהול העתירה.

כנטען בעתירתה של חברת ונונו דני, אשר הוגשה באמצעות עוה"ד יואב ביין ויצחק בן אשר ממשרד פרופ' ביין ושות', במועד סיום הגשת ההצעות למכרז, ועדת המכרזים של רשות שדות התעופה בחנה את ההצעות, עשתה רשימה של מחירי ההצעות אשר ממנה עלה כי ונונו דני מדורגת במקום הראשון, מבחינת המחיר (למעלה מ 10 מיליון שקל), ולפיכך החליטה להכריז עליה כזוכה במכרז.

ועדת המשנה, אשר בדקה את עמידתן של המציעות בתנאי הסף, העלתה כי ונונו דני עמדה בכל תנאי המכרז ואילו בהצעתה של חברת מלרג הנדסה וקבלנות בע"מ, אשר דורגה במקום השלישי נמצאו שני פגמים. ראשית, התגלו לטענת הרשות, טעויות סופר בסכומי ההצעה, ושנית, אישור רוה"ח אשר צרפה מלרג לא עמד בתנאי המכרז.

ועדת המשנה אפשרה למלרג לתקן את "טעויות הסופר" שנתגלו לטענתה, זאת בניגוד לכלל אשר אינו מאפשר תיקון טעות שאינה מתגלה מתוך המסמך עצמו אלא מתוך השוואה למסמכים ונתונים חיצוניים, וכן אישרה למלרג בדיעבד להביא אישור רו"ח שונה לחלוטין מזה שהגישה עם הצעתה, דבר אשר פוגע בשוויון מול מציעים אחרים ומול מציעים שלא הגישו את ההצעה בשל אי יכולת להעמיד את האישור במועד.

בנוסף, טענה ונונו דני בעתירתה שועדת המשנה כלל לא שמה ליבה לפגם חמור נוסף בהצעתה של מלרג אשר אינה עומדת בתנאי המכרז ביחס לערבות שהגישה. הערבות הייתה קצרה מהנדרש וכן היא הכניסה תנאי המגביל את אפשרות החילוט באמצעות הפקס או באמצעים אלקטרוניים, בניגוד לתנאי המכרז ובניגוד לפסיקת בית המשפט העליון. כמו כן, הערבות נוסחה בניגוד לתנאי המכרז כערבות לערבות מכרז במקום כערבות להצעה.

עוד טענה ונונו דני בעתירתה, כי מלרג פעלה בתכסיסנות כאשר הגישה למעשה 2 הצעות, בתוך אותה הצעה: הצעה אחת עם טעות ואחת ללא טעות. לטענת ונונו, אם ועדת המכרז לא הייתה עולה על הטעות והצעתה של מלרג הייתה זוכה כבר בשלב פתיחת תיבת ההצעות, מלרג הייתה נהנית מ"הטעות" וכך מרוויחה כפי שרצתה. אם הועדה לא הייתה עולה על ה"טעות" – מלרג הייתה טוענת כי יש טעות סופר ועל כן יש להוריד את מחירי ההצעה וגם כך הייתה מבקשת לזכות במכרז. לכן טענה ונונו כי מדובר בטווח תמרון פסול שלקחה לעצמה מלרג. כן נטען, שזו לא הפעם הראשונה שרשות ממשלתית וכן בית משפט קובעים שהצעותיה של מלרג תכסיסניות.

לסיכום טענה ונונו דני כי ועדת המשנה אפשרה למלרג לתקן את הצעתה תוך שעשתה למלרג "הנחות" פסולות. בעקבות הזדמנות זו, הצליחה מלרג לשפר את הצעתה ולהוזיל את מחיריה באופן שיאפשר לה לזכות במכרז. לאור הצעתה המתוקנת של מלרג, ועדת המכרזים של רשות שדות התעופה שינתה שלא כדין, את החלטתה להכריז על ונונו דני כזוכה במכרז והכריזה על חברת מלרג כזוכה.

כאמור, כב' השופט זפט, קיבל את הטענה כי לא ניתן לעשות תיקונים בהצעה, כאשר הטעויות לא התגלו מתוך ההצעה עצמה וזאת באשר לועדת המכרזים אין כלים לבחון מה היתה כוונת המציע. "אם מלרג היתה מלכתחילה ההצעה הזולה ביותר, לא ברור מה היה מונע מהמשיבה 2 לעמוד על קבלת התמורה בהתאם למחירים הנקובים." כמו כן אם מדובר בטעות סופר, קשה להבין איך מומחי מלרג לא עלו על כך שמשהו השתבש בהצעתם.

כמו כן כן חייב בית המשפט, את רש"ת ואת מלרג בהוצאות ובשכר טרחה של המבקשת בסך של 30,000 שקל. את חברת מלרג ייצג משרד עוה"ד הרציג ואת רשות שדות התעופה עו"ד יוסי לוי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה