דו"ח מבקר המדינה: גבי אשכנזי אישר, קפלינסקי ביטל, וצה"ל נותר ללא מערכת מידע קריטית
הדוח הכללי על צה"ל ומערכת הביטחון שפורסם אמש, כולל בין היתר פרק ליקויים בכל מה שקשור לנגישות המידע והיעדר מערכות מידע ניהוליות בצמרת הפיקודית של צה"ל ובאגף התכנון.
במרס 2004 פרסם אגף התקשוב בצה"ל משימת פרויקט להקמת מערכת מידע אינטגרטיבית מתקדמת, שתכליתה הייתה להביא, בין היתר, לשיפור בזמינות המידע למקבלי ההחלטות בתחום בניין הכוח ולשיפור בתהליכי הניהול והבקרה של משימות בניין הכוח.
בנימוקיו לחשיבות פרויקט זה ציין אז ראש מחלקת אמל"ח שבאגף התקשוב , כי קיימים פערים משמעותיים בתחום ניהול המידע, בעיקר בשלמותו ובזמינותו למקבלי ההחלטות, באופן שאינו מאפשר בקרה נאותה על משימות בניין הכוח. עוד צוין, כי תהליכי בניין הכוח מתבססים על מידע המנוהל בעזרת מערכות תפעוליות ייעודיות, אשר לרוב אינן מקושרות זו לזו, והנגישות אליהן אפשרית רק לבעלי תפקידים בעלי אחריות עיסוק מסוימת ומוגדרת;
תמונת המצב אז הייתה שהמידע הנדרש למקבלי ההחלטות אינו זמין באופן שוטף, אלא נאסף ומרוכז במהלך מסורבל, המתבצע "אד-הוק" וצורך השקעה ארגונית רבה, שניתן לנתבה לניהול ולבקרה של משימות בניין הכוח. כמו כן צוין, כי אי-הזמינות וחוסר הנגישות למידע פוגעים ביכולת לזהות מבעוד מועד בעיות וחריגות, ומקשים על התערבות תכליתית בזמן".
סגן הרמטכ"ל דאז, האלוף גבי אשכנזי, הורה להתחיל מייד בפרויקט שמהותו הקמת מערכת מידע למנהלים, שתתמוך את תהליכי בניין הכוח בלבד ברמת המטכ"ל אולם ביולי 2005 אישר סגן הרמטכ"ל, האלוף משה קפלינסקי, את המלצת אג"ת להפסיק את הפרויקט, הסיבה: תקורת אחזקת המערכת והמשך פיתוחה עולים על תרומתה. זאת, על רקע קשיים שהציגו הגופים בתחזוקת המערכת, מגבלות ביטחון מערכות מידע, איכות לא מספקת של הנתונים, וחוסר השימוש במערכת מצד משתמשים פוטנציאליים.
אולם בכך הסתיים הטיפול של צה"ל בנקודה קריטית זו. הבמקר כותב כי מאז נותרה הצמרת הפיקודית של צה"ל ללא מענה, וכל מערך השליטה והבקרה היו לקויים בחודש יוני 2006 נמסר למבקר המדינה מטעם צה"ל כי יש תוכנית לצמצום פערי המידע באמצעות פרויקט תשתיתי כלל צה"לי, שיצור מערכת מידע משותפת.
מבקר המדינה כותב בהמלצתו כי מן הראוי שצה"ל יוודא, שאפיון פרויקט זה ייתן מענה לכל אותם פערי המידע, שעליהם הצביע כבר בתחילת שנת 2004 , ובנוסף על דעת המבקר, על צה"ל למצוא פתרון ביניים ולא להמתין שנתיים עד לסיום הפרויקט.