יותר שאלות מתשובות
ההכרזה היתה דרמטית: "אורקל לוקחת את האחריות על הלינוקס בעולם", אמר בבטחון לארי אליסון, מייסד ויו"ר אורקל, במליאת הסיום של כנס Oracle Open World בסן פרנסיסקו. "אנו נכנסים לתחום מערכות ההפעלה הארגוניות בכל הכוח. אורקל תספק לארגוני אנטרפרייז תמיכה עבור כל מערכות הלינוקס שלהם - תמיכה שתהיה זהה לתמיכה אותה הם מקבלים כיום עבור בסיסי הנתונים, התווכה והיישומים".
מה שייחד את התמיכה האמורה, הוא שמרכז התמיכה של לקוחות אורקל ישמש את כלל לקוחות הלינוקס, אף אם אינם לקוחות אורקל. התמיכה תוצע בתחילה עבור לקוחות רד-האט, במחיר זול יותר מזה של רד-האט עצמה. התגובות של משתתפי הכנס היו מעורבות: מישהו מהקהל שאל "האם אין זה מעיד בעצם על סופה של רד-האט?" ונענה בתשובה סתמית. לשאלה על המחירים של מרכז התמיכה של אורקל – הזולים במחצית מול מחירי רד-האט, ענה אליסון ישירות: "זו מהות הקפיטליזם, חבוב. יש פה תחרות ושוק חופשי". עיתונאים שאלו את מנהלי הפיתוח - שעמלו על הרחבת פעילות מרכז התמיכה של אורקל במשך שש שנים – האם אנשי רד-האט היו בסוד העניינים של המהלך החשאי, ונענו בשלילה.
וכעת לשאלות: למה אליסון עשה זאת? ההסבר הרשמי, אותו הציע אליסון, אמר כי הוא רצה להביא להאצת אימוץ לינוקס בקרב ארגונים גדולים, וליצור מצב שלינוקס יהפוך למערכת ההפעלה של המערכות הקריטיות בארגונים. הקונספירטורים אמרו, כי היתה זו נקמתו של אליסון באנשי רד-האט, שרכשו מתחת לאפו את JBoss באפריל השנה. מדוע לא רכש אליסון את רד-האט? על כך ענו אנשי אורקל, כי לא היתה לו כל סיבה לעשות זאת. אולם ייתכן שיעשה זאת בעתיד וכל מטרת המהלך היא להביא לירידת ערכה של רד-האט בשוק – מעשה שהוא בבחינת חיבוק חונק ואיטי.
מה תעשה רד-האט, הספקית הגדולה בעולם של קוד פתוח עבור ארגונים? בהודעה שיצאה בסוף השבוע, נאמר כי אין בכוונתה להוריד מחירים בשל הכרזת אורקל. ומה תעשה נובל, שבעבר דובר על רכישתה על ידי אורקל?
אנשי אורקל ישראל משוכנעים בחשיבות המהלך ובגודלו, ואמרו כי מדובר בצעד דרמטי, במהפכה של ממש, שתשנה את פני שוק מערכות ההפעלה הארגוניות בארץ, ותביא לכניסת לינוקס למערכות הליבה הקריטיות של הארגונים הגדולים במשק הישראלי. לדבריהם, כעת יוכלו ארגוני ענק, דוגמת בנקים, להטמיע לינוקס במערכותיהם, בשל התמיכה האמורה, שתספק "אבא" ללינוקס ותפיג חששות שהיו קיימים בעבר.
לקוחות אורקל הישראליים בכנס היו חלוקים לגבי משמעות ההכרזה. כך, נשמע אחד המנמ"רים (שלא היה מעוניין להיחשף, כדי שלא לפגוע במערכת יחסיו עם מטריקס) כי הוא מצטער על שחידש את החוזה עם מטריקס, כעת - כשביכולתו לקבל תמיכה מאורקל במחיר זול משמעותית. לקוחות רד-האט בישראל מצויים במגוון מגזרים – טלקום, היי-טק, בנקאות ממשלה ותעשייה: NDS, קומברס, אמדוקס, משרד הביטחון, משרד החוץ, אל על, בזק בינלאומי, מוטורולה, צ’ק פוינט, פרטנר, סלקום, מכון ויצמן, אוניברסיטת תל אביב, הכשרת הישוב, הראל חברה לביטוח, בנק דיסקונט, בנק המזרחי, בנק הפועלים, הבנק הבינלאומי, כלל ביטוח, לאומי קארד ועוד רבים. מה הם יעשו כעת? האם ימשיכו לעבוד מול מטריקס, נציגת רד-האט בישראל? האם יעברו לקבל תמיכה מאורקל, או שמא ימתינו לראות את מהות התמיכה של הסניף הישראלי?
יעקב בר-חיים, סמנכ"ל IT באורבוטק, היה שבע רצון מההכרזה: "עד עכשיו היו לנו בעיות תמיכה ופתרנו אותן בהסתמך על הקשרים האישיים שפיתחנו עם החברות ליגד ונובל. יש לנו לינוקס SUSE. עצם ההכרזה על לקיחתה של אורקל אחריות על פתרון באגים בתשתית הקריטית של מערכת ההפעלה בכלל ואצלנו בפרט – מהווה סגירתו של עקב אכילס זה, שהיינו מוטרדים ממנו מאז ההחלטה להתבסס על לינוקס כמערכת ההפעלה של ה-ERP שלנו".
נראה כי עדיין לא ברור איך יקבל השוק את ההכרזה הדרמטית. דבר אחד ברור: אליסון רוצה שמערכת ההפעלה חלונות, "של איזו חברה מסיאטל" – כפי שרמז בעוקצנות פעם אחת בלבד בנאומו על מיקרוסופט - תידחק לעבר השוק הביתי בלבד, שוק שלא מעניין אותו, ותוצא ככל האפשר מהשוק הארגוני. לכן יזם אליסון בעבר את יוזמת ה-Unbreakable Linux, ולכן הכריז על גרסה 2.0 של היוזמה, בסיום הכנס בשבוע שעבר.