פיא: מניות הבנקים רגישות יותר לשווקים הגלובליים

בלאומי פיא, מסכמים הכלכלנים את התנהגות מחירי מניות הבנקים לפני ואחרי נפילת השווקים המתעוררים ומעריכים את הגורמים הצפויים להשפיע על רווחיות הבנקים ב-2007.
אסף מליחי |

האופטימיות הכלכלית שאפיינה את החודשים הראשונים של השנה ושבאה לידי ביטוי בתחזיות צמיחה גבוהות למשק הישראלי נקטעה במהלך 2006 על ידי רצף אירועים בארץ ובעולם. בסקירה שערכו בלאומי פיא, מסכמים הכלכלנים את התנהגות מחירי מניות הבנקים לפני ואחרי נפילת השווקים המתעוררים שמשקלם המצרפי במדדי השוק המובילים מהותי (משקל מניות הבנקים במדד ת"א 25 = 24.71%, משקל מניות הבנקים במדד ת"א 100 = 18.4% ). בנוסף, מעריכים בפיא את הגורמים הצפויים להשפיע על רווחיות של הבנקים ב-2007.

מתחילת השנה ועד בסמוך למועד נפילת השווקים המתעוררים רשמו מניות הבנקים תשואה עודפת על מדדי המניות העיקריים (מדד ת"א 25 ומדד ת"א 100). בפיא מציינים, כי השפעת המפולת של השווקים המתעוררים על מניות הבנקים הייתה קשה מההשפעה של פרוץ מלחמת לבנון. זאת, כתוצאה מהגלובליזציה (שווקי ההון חשופים יותר למשקיעים זרים, תנועות ההון בהיקפים גדולים יותר, התגובות מהירות וחריפות יותר) .

הפחתת תחזית הצמיחה של בנק ישראל בספטמבר השנה לרמה של כ- 4.3%-4.5% ב-2006 ול-3.8% ב-2007, מיד עם תום הלחימה, הביאה לתגובה שלילית נוספת במניות הבנקים. בתי ההשקעות הזרים הפחיתו את המלצותיהם באופן חד, דבר שגרר מימוש אחזקות של משקיעים זרים. יחד עם זאת, התמתנה התגובה עם פרסום הדו"חות לרבעון שני וציפיות לרשום רווחי הון משמעותיים במחצית השנייה של 2006.

בפיא מעריכים כי הרווחיות של הבנקים ב-2007 תושפע מהגורמים הבאים: 1. שינוי הסביבה העיסקית של הבנקים כתוצאה מהתפתחות האשראי החוץ בנקאי בשנים האחרונות (שוק ההון, חברות הביטוח ) צפויה לתרום לתחרות מוגברת מחד, והזדמנות להפחתת סיכונים ושיפור תיק האשראי הבנקאי מאידך.

2. שיעור ההפרשה לחובות מסופקים מסך האשראי צפוי להתייצב ברמות הנוכחיות. השפעת המלחמה צפויה למתן את המשך הירידה בשיעורי ההפרשה.

3. השינויים המבניים שבוצעו במהלך 2006 בבנקאות (יישום המלצות בכר) טומנים בחובם אי וודאות ביחס להכנסות התפעוליות הצפויות מפעילות בשוק ההון, אך יוצרים הזדמנות לפיתוח ושיווק כלים פיננסיים אלטרנטיביים ע"י הבנקים שיפצו על אובדן הכנסות משוק ההון.

4. התייעלות תפעולית בשנים האחרונות לצד הסכמי שכר חדשים ימשיכו להגדיל את ההוצאות התפעוליות גם בשנים הבאות אם כי בשיעורים מתונים יותר.

5. רווחי ההון החד פעמיים ב-2006 צפויים להתמתן אף הם ב- 2007 (נותרו למימוש האחזקות בקפ"ג).

6. הפחתת שיעורי המס צפויה לתרום לשיפור הרווחיות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה