פעילי מט"ח: בטווח הקרוב נצפה בהמשך התחזקות הדולר
הדולר האמריקני חתם שבוע נוסף של התחזקות למול השקל הישראלי, בהמשך למהלך שנמשך כחודש וחצי. בסיכום שבועי עלה הדולר ב-0.17% ושערו היציג נקבע על רמת 4.731 שקל. מתחילת השנה התחזק הדולר ב-9.7% למול השקל.
ביחידת המחקר של בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר השקל יסחר במגמה מעורבת, כשהוא מושפע ממספר גורמים מנוגדים. בין הגורמים התומכים בפיחות ניתן למנות את העלייה שנרשמה לאחרונה ברמת אי הוודאות הפוליטית בישראל ומגמת ההתחזקות של הדולר בשוק המט"ח הבינלאומי. בעקבות זאת טיפס שער הדולר היציג השבוע עד לרמת 4.74 שקל, רמת שיא של כשנתיים וחצי. מנגד, השקל מקבל תמיכה מהציפיות להמשך העלאת הריבית בישראל ומזרימת השקעות זרות לישראל.
בטווח הארוך מעריכים בפועלים, כי תימשך מגמה של פיחות מתון, לאור ההערכות להמשך העלאת הריבית בישראל במקביל לזו בארה"ב, שצפויה למנוע פיחות חד בשער השקל. לאחרונה עודכנו תחזיות הריבית בארה"ב כלפי מעלה והיא צפויה להעפיל לרמה של 4.75% בתום המחצית הראשונה של 2006, לעומת 4.5% בתחזיות הקודמות. במקביל, בישראל גוברות הציפיות כי הריבית השקלית תתייצב ברמה הגבוהה מהריבית הדולרית.
בענף מחקר שוק ההון של בנק לאומי סבורים, כי גברה אי הוודאות הכלכלית והפוליטית בישראל, על רקע הבחירות לכנסת הצפויות תוך מספר חודשים ספורים. הדבר עשוי להוביל לעיכובים בהעברת תקציב המדינה לשנת 2006 ויתכן שאף לחריגה מהמדיניות הפיסקלית האחראית בה נקטה הממשלה בשנים האחרונות.
מגמת התחזקות הדולר מול המטבעות המובילים בעולם בשילוב עם גורמים מקומיים כגון אי הוודאות הפוליטית ופער ריביות אפסי בין ישראל לארה"ב, צפויים להוסיף ולתמוך בהמשך החלשות השקל מול הדולר.
בחדר העסקאות של פורקסיה מעריכים, כי הקדמת הבחירות, ערפל מדיני-פוליטי, לצד התחזקות האמריקאי בעולם, צפויים בטווח הקרוב לשמור על מגמת חוסנו של האמריקאי. המשך התחזקותו בעולם במישרין תביא להתחזקותו בשוק המקומי כאשר סביבת 4.745-4.75 הינה נקודת מבחן(התנגדות) לשוק. בפורקסיה מדגישים כי פוטנציאל הפיחות מוגבל לסביבת 4.80 שקלים, וכי במהרה המדיניות המוניטרית המרסנת מצד בנק ישראל תחל לפעול, ואנו נהיה עדים לתיקון כלפי מטה. בפורקסיה צופים כי לקראת סוף השנה רמת התנודתיות תפחת לנוכח סוף השנה האזרחית בשווקים הבינלאומיים, ובצידם ירידה בנפח המסחר.