זינוק של 93% ברווחי בנק אדנים למשכנתאות

הסתכמו בכ-4.2 מיליון שקל, וב-11.2 מיליון שקל מאז תחילת השנה. מנכל הבנק: שוק משכנתאות אטרקטיבי לצרכנים אינו תנאי מספיק ליצירת אווירה חיובית גם בענף הנדל"ן
דרור איטח |

בנק אדנים למשכנתאות פרסם היום את תואותיו לרבעון השלישי של 2005, ממנו עולה כי רווחי הבנק זינקו ברבעון זה ב-91% והסתכמו ב-4.2 מיליון שקל, לעומת 2.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. מאז תחילת השנה, הסתכמו רווחי הבנק ב-11.2 מיליון שקל, המשקפים גידול של 26% לעומת תשעת החודשים הראשונים של 2004.

רווחי הבנק מפעילות מימון לרבעון השלישי גדלו ב-67% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו לאחר הפרשה לחובות מסופקים ב-10.5 מיליון שקל. הגידול ברווח הנקי הקפיץ את התשואה להון לשיעור של 11% ברבעון השלישי, זאת לעומת 6.1% ברבעון המקביל אשתקד. ב-9 החודשים הראשונים הסתכמה התשואה על ההון בשיעור של 9.51%.

הבנק מדווח על גידול משמעותי גם בהיקפי האשראי שהעמיד לציבור מאז תחילת השנה. מן הדו"ח שפרסם הבנק עולה כי היקף האשראי בבנק גדל ב-9 החודשים הראשונים של השנה בשיעור של 123%, לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה והוא מסתכם לסך כולל של 830 מיליון שקל. תיק האשראי הכולל של הבנק גדל בשיעור של 16% מאז תחילת השנה.

לדברי מנכ"ל בנק אדנים, יונתן הולצר, שנת 2005 תסתכם כשנה טובה לבנקים למשכנתאות וכשנה מצוינת עבור נוטלי המשכנתאות, אם כי ניתן להבחין כבר בשינויים בשוק זה, אשר ישפיעו על רוכשי הדירות בשנת 2006: "שוק המשכנתאות הושפע מאד מסביבת הריבית הנמוכה ששררה בחודשים האחרונים ואפשרה ביצוע הלוואות צמודות מדד בשיעורי ריבית הנעים בין 3.5% עד 4.5% - שיעורי ריבית אטרקטיביים שלא היו בנמצא מאז 1994.

הריבית הנמוכה עודדה בעיקר לקוחות ותיקים של הבנקים למחזר את הלוואתם הישנה והיקרה בהלוואה חדשה וכדאית הרבה יותר".

"עם זאת, הנתונים המצטברים של השבועות האחרונים ובמיוחד מאז תחילת נובמבר מעידים על כך שהאווירה החיובית מתחילה להשתנות לקראת סוף השנה: הריבית על המשכנתאות בכל מסלולי ההלוואה הצמודה למדד בריבית קבועה ומשתנה התייקרה, הליבור הדולרי ממשיך לעלות והפריים השקלי בעקבותיו.

ההצמדה משפיעה לרעה גם על נוטלי המשכנתאות: המדד שעלה בשיעור חד ושער הדולר שממשיך לטפס. יש לזכור בנוסף לכל אלו כי אנו נכנסים לתקופת בחירות וחוסר יציבות במערכת הפוליטית. תקופות מעין אלו מתאפיינות במקרים רבים כתקופות בהן מתעכבות ונמנעות החלטות בעלות משמעות כמו רכישת דירה או נטילת הלוואת משכנתא לשנים ארוכות".

לדברי הולצר, ניתן להניח עם זאת, כי העמדת נושאים חברתיים וכלכליים על סדר היום הציבורי במערכת הבחירות עשוייה להוביל לשינוי במדיניות הסיוע הממשלתי הישיר והעקיף לענף הנדל"ן, שינוי שיבוא לידי ביטוי בהיקף הסיוע לזכאי משרד הבנוי והשיכון, העברת חוק ההכרה בריבית על המשכנתאות לצורכי מס בקריאה שניה ושלישית, הארכת הפטור ממס על שכר דירה, הקצאת קרקע לבניה.

"נתוני שנת 2005 בבנקים למשכנתאות מלמדים כי שוק משכנתאות אטרקטיבי לצרכנים אינו תנאי מספיק ליצירת אווירה חיובית גם בענף הנדל"ן. פריצת דרך בענף זה תלויה במדיניות הממשלתית הכוללת ויש לקוות כי כך אכן יקרה לאחר הבחירות הקרובות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה