דולר
צילום: CANVA

הדולר בשפל של שנה וחצי, למה זה דווקא טוב לטראמפ?

טראמפ ממשיך לפגוע באמינות המטבע שלו, אבל הוא דווקא מרוצה מהחיזוק לייצור המקומי שמביאה הירידה; בינתיים, הספקולנטים ממשיכים להמר נגד הדולר עם פוזיציות בהיקף של 16.5 מיליארד דולר - הרמה הגבוהה ביותר מאז ספטמבר

רוי שיינמן |
נושאים בכתבה דולר טראמפ

הדולר האמריקאי ממשיך לאבד גובה והגיע לשפל של שנה וחצי, כאשר אי הוודאות הפוליטית, החששות מהרחבת הגירעון והצהרותיו של טראמפ בנוגע להטלת מכסים חדשים מערערים את אמון המשקיעים במטבע החזק בעולם. מדד הדולר של יורד ביום שישי בכ-0.9% ונמצא כעת בירידה של יותר מ-8.5% מאז תחילת השנה - אחת התקופות החלשות ביותר של הדולר בשנים האחרונות.


הירידה בדולר הגיעה על רקע דבריו האחרונים של טראמפ, שהצהיר כי בכוונתו להטיל מכסים נוספים, הפעם על האיחוד האירופי וגם על חברת אפל. ההצהרות הללו מצטרפות לחשש מפני מדיניות סחר אגרסיבית שתוביל לאי ודאות גבוהה יותר, ואף תגביר את הסיכון למיתון בארה"ב. "עלייה משמעותית במכסים על יבוא מהאיחוד האירופי מקדמת שוב את הסיכון למיתון בארה"ב, בצמוד לאי ודאות כלכלית ומדינית גוברת", הסביר ארופ צ'טרג'י מוולס פארגו.


תשומת הלב של המשקיעים מופנית לגירעון ולתקרת החוב

ברקע לירידת הדולר נמצאת גם הצעת חוק התקציב החדשה של טראמפ, שכוללת העלאה של תקרת החוב האמריקאית. ההצעה, שעברה בבית הנבחרים ונידונה בסנאט, עלולה להוסיף מאות מיליארדי דולרים לגירעון הפדרלי מדי שנה, נתון שמעמיק את החשש לגבי אמינותה הכלכלית של ארה"ב. "הדאגה בנוגע לתקציב האמריקאי מלמדת שהשוק מתחיל לבחון מחדש את הנחת היסוד של 'יוצאת הדופן' הכלכלית של ארה"ב", אומרת ג'יין פולי, אסטרטגית מבנק רבובנק בלונדון. לדבריה, האמון בדולר נשחק על רקע שילוב של דאגות לגבי התקציב, האינפלציה והצמיחה, שמחלישים את התיאבון של המשקיעים לנכסים אמריקאיים.


הירידה בדולר לא נעלמה מעיניהם של הסוחרים והמשקיעים בשוק המט"ח: הדולר נחלש מול כל המטבעות המרכזיים של מדינות ה-G10. הדולר הניו זילנדי והאוסטרלי עלו ביותר מ-1% מול המטבע האמריקאי, וגם הין היפני התחזק באופן ניכר. לפי נתוני הרגולטור האמריקאי לסחורות (CFTC), גופים מוסדיים וספקולנטים הגדילו את ההימורים שלהם על היחלשות הדולר, וכיום ישנם פוזיציות בשווי של כ-16.5 מיליארד דולר נגד הדולר, מהגבוהים שנרשמו מאז ספטמבר.


טראמפ לא מתרגש: "דולר חזק הוא אסון ליצרנים שלנו"

בעוד הנשיאים הקודמים של ארה"ב נטו לתמוך בדולר חזק מתוך רצון לשמור על מעמדו הדומיננטי של המטבע והוזלת עלויות החוב הלאומי, טראמפ מחזיק בתפיסה הפוכה. מבחינתו, דולר חזק פוגע ביצואנים האמריקאים ומחליש את הייצור המקומי. לדבריו, "דולר חזק הוא אסון ליצרנים שלנו", ותפיסה זו זוכה לחיזוק גם מצד סגנו ג'יי. די ואנס, שטען שדולר חזק אולי טוב לכוח הקנייה של האמריקאים, אך פוגע ביצוא ובתעשייה המקומית.


גישה זו, עם זאת, זוכה לביקורת חריפה מצד כלכלנים וחברי קונגרס, שמזהירים מפני ההשלכות האינפלציוניות של דולר חלש: ירידת הדולר מייקרת את הייבוא, מה שתורם לעלייה במחירים וללחץ על הצרכן האמריקאי. מעבר לכך, אינפלציה גבוהה מקשה על הפדרל ריזרב להוריד את הריבית, מה שעלול להעיב על הכלכלה האמריקאית והשווקים הפיננסיים.


ככל שהמערכת הפוליטית בארה"ב נראית פחות יציבה, וככל שהשוק חושש ממהלכי מדיניות דרמטיים מצד טראמפ, מגמת ההיחלשות של הדולר עלולה להימשך. גם אם הדולר עצמו לא נחלש באופן מוחלט, כפי שטען לאחרונה שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט, אלא נבלע אל מול התחזקות של מטבעות אחרים, הרי שהתוצאה הסופית ברורה: פחות אמון במטבע, יותר ספקולציות נגדו, וסיכון מתגבר עבור השווקים.

קיראו עוד ב"מט"ח"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה