
יום השיא של איתי בן זאב - כמה הרוויחה אתמול הבורסה
12.5 מיליארד החליפו ידיים אתמול, והבורסה גרפה 4 מיליון שקל מעמלות על מניות; אבל, הסיבה טכנית - עדכון המדדים. הבעיה הגדולה של הבורסה היא חוסר היכולת למשוך חברות טובות ופתיחת שערים בגלי הנפקות הזבל; הבורסה שלנו קטנה על הכלכלה שלנו ומעל 75% מההשקעות שלנו במניות כבר בחו"ל, מול הכישלון הזה ביחס לפוטנציאל, יש מרוויח אחד גדול - בן זאב משך 150 מיליון שקל והפך לאחד השכירים העשירים במשק
אתמול נרשם בתל אביב מחזור מסחר חריג במניות בהיקף של 12.5 מיליארד שקל, כמעט פי 6 מהממוצע היומי בשנת 2024, שעמד על 2.2 מיליארד. לכאורה מדובר ביום חג לבורסה, אתם תשמעו את הנהלת הבורסה חוגגת את המחזור היומי השני בגודלו אי פעם בבורסה מאז היום ההוא ב-2010 בו MSCI שדרגו את ישראל ל"מדינה מפותחת" והביאו לגל רכישות של קרנות סל בינלאומיות, אבל האמת היא שהיום הזה רק מדגיש את הכישלון של הנהלת הבורסה ושל העומד בראשה, איתי בן זאב. הם חוגגים יום טכני עם מחזור שיא, אבל המחזור הזה יכל להיות כל יום בבורסה שלנו. הפוטנציאל של הכלכלה הישראלית מלמד על פוטנציאל של בורסה שגדולה פי 2-3 מהיקפה הנוכחי.
יש לנו בורסה שקטנה על העם שלה, לא תחרותית, לא נלחמת על להביא חברות טובות. פותחת את השערים לחברות זבל שהורסות את שמה, מרחיקה את חברות הטכנולוגיה, מרחיקה את הגופים הזרים והופכת להיות בורסה של בנקים וחברות ביטוח - תסתכלו על המניות במדדים המובילים - הגדולות ביותר הן מניות הבנקים.
לקחו בורסה שהיתה בידי הבנקים והברוקרים, הפכו אותה ממלכ"ר לעסק אמיתי, אבל בדרך נתנו למנהלים לשלוט - בן זאב שהגיע מלאומי, מפתח את הבורסה, אבל הוא נכשל מול הפוטנציאל הגדול באמת - להפוך אותה למקום מספיק גדול, מגוון ורחב מבחינת מכשירים, סוגי חברות, היקפי מסחר. הוא נכשל בכך שכיום רוב הכסף שלנו נמצא בחו"ל, במניית אנבידיה במקום בבורסה המקומית. כ-75%-80% מההשקעה במניות אצל הגופים המוסדיים היא במניות בחו"ל.
בן זאב אולי שבע. הוא התפנק עם הטבות ושכר כולל של 150 מיליון שקל. מהשכירים העשירים בבורסה. הוא ברמה האישית הצליח מאוד, אבל הבורסה כעסק רחוקה מלמצות את עצמה ואנחנו כבר 8.5 שנים אחרי כניסתו לתפקיד. אף חברת הייטק ישראלית גדולה לא כאן, אף מוצר שכובש את המשקיעים. הירדמות שהיא בעצם אסטרטגיה של ניהול סיכונים שמרן. תחרות - כלומר בורסה שנייה - תשנה זאת.
- ארבע מבין שש החברות הגדולות בבורסה הן בנקים - זו תעודת עניות להנהלת הבורסה
- למה הבורסה חילצה משקיע ב-200 מיליון שקל?
המחזור אתמול, כמו פעמים אחרות, הגיע בזכות עניין טכני במדדים, אבל השיא במניות הוא בזכות - הפיננסים. הבורסה הישראלית בשיא. זה לא הישג של הנהלת הבורסה, אבל היא אוהבת לנסות לייחס אותו אליה. הסיבה היא מניות הבנקים שמזנקות עם רווחי שיא, וגם בשל כלכלה עדיין טובה, למרות המלחמה הממושכת. בראייה של 5 שנים ועשור אנחנו מתחת לוול סטריט, אבל בשנה האחרונה ומתחילת השנה אנחנו מעל.
ובחזרה למסחר - כשיש מסחר, יש עמלות. וכשיש עמלות, יש רווח. המסחר אתמול עלה בגלל המכשירים הפאסיביים שעוקבים אחרי המדדים שרכשו ומכרו מניות לפי משקלם במדד. שוק ההון בישראל הוא בחלק גדול ממנו זירה טכנית, סגורה, שבה קרנות פסיביות עוקבות אחרי מדדים, רוכשות ומוכרות לפי נוסחה, בלי חשיבה, בלי אסטרטגיה, בלי קשר לשווי אמיתי. ברגע שהבורסה משנה הרכב של מדד מסוים, נפתחות אלפי פקודות מסחר שמזיזות את השוק.
הבורסה גוזרת קופון - 4 מיליון שקל ביום
מאחורי המחזור העצום עומדות קרנות הסל, שמנהלות עשרות מיליארדי שקלים מהפנסיות והחסכונות שלנו,
שנדרשות לפעול לפי הרכב מדדי הבורסה. כשמתבצע שינוי, כמו הפעם, הן מבצעות התאמות מיידיות, מוכרות את המניות שיצאו מהמדד וקונות את אלה שנכנסו, מה שמוביל למחזורי מסחר חריגים.
- כשהמנכ"ל רוצה להיות "בעל הבית" המניה בדרך למטה - המקרה של צים
- מנכ"ל אפולו פאוור: "יהיה צמצום משמעותי בהוצאות, אנחנו מפוקסים"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הבורסה מייצרת מעמלות כ-166 מיליון שקל בשנה שזה 38% מהמחזור שלה. המחזור במניות היה אתמול פי 6 מהמחזור הממוצע, וכשמנתחים את היקף העמלות הצפוי מקבלים הערכה של כ-4 מיליון שקל ביום. לא רע. אם זה היה כל יום, רק כדי להבין את המשמעות אזי הבורסה שלנו שנסחרת ב-4 מיליארד ומרוויחה 100-120 מיליון בשנה, היתה נסחרת במעל 15 מיליארד שקל ומרוויחה מעל חצי מיליארד שקל. הפוטנציאל קיים
הגופים שתמיד מרוויחים
הבורסה היא מהשחקניות בשוק ההון שמרוויחות תמיד, בין אם השוק עולה, יורד או רועד. היא יושבת במרכז המגרש, מתווכת בין הקונים למוכרים, גובה עמלה מכל עסקה, ולא באמת לוקחת צד. ככל שיש יותר תנועה, היא מרוויחה יותר. לא משנה אם מדובר באופטימיות בשווקים או בפאניקה של מוכרים, כל פעולה כזו מתורגמת מיד להכנסות לבורסה, דרך עמלות מסחר קבועות.
במובן הזה, גם בתי ההשקעות והברוקרים הגדולים הם חלק מהצד שמרוויח
מהתנודתיות. כאשר מחזורי המסחר קופצים בימים של עדכוני מדדים או עקב פאניקה בשווקים, ההכנסות שלהם מזנקות. זו הסיבה שדווקא ברבעונים תנודתיים אפשר לראות אצלם דוחות חזקים יותר, ולא פעם מדובר בזינוק חד ברווחיות שנובע מעצם הפעילות המוגברת של הלקוחות.
דוגמא בולטת לכך מארה"ב היא אינטראקטיב ברוקרס, אחד מהברוקרים הגדולים בעולם. ברבעון הראשון של 2025 דיווחה החברה על עלייה של 47% בנפח המסחר של לקוחותיה במניות לעומת הרבעון המקביל אשתקד, וזינוק של 25% בנפח המסחר באופציות. התוצאה הייתה קפיצה ברווח למניה,
1.94 דולר ברבעון, לעומת 1.61 דולר בתקופה המקבילה. הרווח אף עקף את תחזיות האנליסטים, שעמדו על 1.92 דולר בלבד. כלומר, גם בלי שוק שורי, ואפילו עם חוסר ודאות, ברגע שיש תנועה, הברוקרים סופרים את הדולרים.
המגמה הזו ניכרת גם בקרב הבנקים
הגדולים בוול סטריט, שמדווחים בעקביות על גידול ברווחים מחטיבות המסחר. ככל שהשווקים תנודתיים, כך גדל נפח העסקאות של לקוחות מוסדיים ופרטיים, מה שמניב לבנקים הכנסות גבוהות יותר מעמלות, מרווחים ומסחר עצמי. גם בישראל זה נוגע לא רק לבורסה עצמה, אלא גם לבתי השקעות
שמנהלים מסחר עצמי או מציעים שירותי ברוקראז', ויודעים לנצל היטב ימים של עצבנות בשוק לטובת שורת הרווח שלהם. מדובר בבורקרים כמו מיטב טרייד, אקסלנס או אי.בי.אי טרייד, אבל גם בבנקים שגובים עמלות מסחר אפילו גבוהות יותר.
- 6.אנונימי 07/05/2025 12:40הגב לתגובה זוהבורסה גובה 0.005% עמלה במניות מחברי הבורסה .עם עמלה מקסימלית של 1157 שחמחזור של 12.5 מיליארד שח 0.005% 625000 שח עמלות מה אני מפספס
- אתה מטומטם היא גובה עמלה מכל צד (ל"ת)אנונימי 07/05/2025 12:48הגב לתגובה זו
- עדיין זה לא מגיע ל 4 (ל"ת)אנונימי 07/05/2025 17:24
- 5.הרומיני מסאטו מייק 07/05/2025 12:32הגב לתגובה זויפה מאד למנכל על הצלחתו אבל טרם הצליח להפוך את הבורסה בתל אביב לבורסהכל עוד לא ניתן להגן על מניות המרכיבות את תל אביב 35 באופציות קול ופוט לא ניתן לקרוא לבורסה בורסה אל האופציה של ניו יורק
- 4.רוני 07/05/2025 12:14הגב לתגובה זוהרבה משקיעי נדלן יעדיפו להיכנס לשוק המניות במקום להשקיע בנדלן מה שרק העלה מחירים חוץ מאשמת המדינה המושחתת בהעלאות המחירים לציבור.
- 3.אנונימי 07/05/2025 11:11הגב לתגובה זותתחילו לחקור ולעצור את המניפולציות בשוק ותראו איך משקיעים חוזרים לכאן...כשרואים איך מזיזים מניות בכמה אחוזים מצד לצד בכמה אלפי שקלים וכשכולם יודעים ורואים זאת מבלי לעשות דבר...לא פלא שמשקיעים נרתעים מלהשקיע כאן..יש מניות שעולות במהלך היום מעל 5 אחוזים ומסיימות בסגירה בירידה ולהיפך..זה פשוט לא הגיוני
- 2.מנהל בק אופיס בבנק 07/05/2025 10:49הגב לתגובה זואין לאנשים מושג כמה כסף הבורסה גובה על שטויות מבתי ההשקעות והבנקים רק בגלל שהיא יכולה.איני מדבר על ההחזקה בבייצים ורמת הדרישות וגובה הבטחונות שהם מוצצים מהבנקים.זה פשוט מטוף . חייבים בורסה נוספת וטובה יותר.
- ומה עם עמלות הבנקים (ל"ת)חומייני 07/05/2025 12:45הגב לתגובה זו
- 1.אבי 07/05/2025 10:38הגב לתגובה זוממתי מנכל מושך כמה כסף שבא לויש דירקטוריון שכנראה הסכים לחבילת השכר הזאת.