zva
צילום: יח"צ

ירושה במשפחה של הורים גרושים – כל מה שצריך לדעת

תוכן בחסות |

בישראל נושא הירושה מוסדר בחוק הירושה, המורה על שתי דרכים אפשריות לחלוקת נכסים וממון שמותיר אחריו אדם שהולך לעולמו (נכסים וממון המכונים עיזבונו של המנוח). דרך אחת היא לפי צוואה תקפה שמותיר המוריש אחריו, דרך זו מכונה "הורשה לפי צוואה". הדרך השנייה, בה נוקטים כאשר אין בנמצא צוואה תקפה, היא חלוקת העיזבון לפי ההוראות המפורטות בחוק הירושה, חלוקה כזו מכונה "הורשה על פי דין".

יוצא אפוא שמי שמעוניינים שעיזבונם יחולק בדרך שונה מזו המפורטת בחוק הירושה מוכרחים לדאוג לערוך מבעוד מועד צוואה. מומלץ מאוד לפנות אל עורך דין לענייני משפחה המתמחה גם בתחום הצוואות כדי להבטיח שהצוואה תיערך כיאות ושלא ניתן יהיה לתקוף אותה.

במקרה של ירושה במשפחה של הורים גרושים יש מקום לשקול בכובד ראש את הנושא של עריכת צוואה תוך שמבינים עד תום את משמעויות חלוקת העיזבון על פי דין, חלוקה שתבוצע אם הורה גרוש הולך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה תקפה.

בפסקאות הבאות תמצאו מידע מאיר עיניים אודות ירושה במשפחה של הורים גרושים, מידע אשר בכוחו לסייע לכם להבין מתי חשוב במיוחד לדאוג לערוך צוואה שתבטיח חלוקת עיזבוננו בדרך שאנו חפצים בה.

ילדיהם של הורים גרושים הם יורשיהם הטבעיים בהורשה על פי דין (חלוקת עיזבון לפי הוראות חוק הירושה, המבוצעת כאשר המוריש לא הותיר אחריו צוואה תקפה) חלוקת העיזבון מבוצעת בין יורשים טבעיים לפי עיקרון של מעגלי קירבה.

אצל זוג נשוי, כמו גם ידועים בציבור, בן/בת הזוג זכאים לקבל מחצית מן העיזבון והילדים חולקים ביניהם את המחצית הנותרת, כל זאת תוך שבן/בת הזוג נהנים מזכויות נוספות כגון המשך שימוש בנכסים שונים, לרבות דירת המגורים, רכב משפחתי ועוד.

במקרה של בני זוג שסיימו נישואיהם בגירושין בן/בת הזוג לשעבר חדלים להיות יורשים טבעיים וכך נותרים במעגל הקרבה הפנימי ביותר רק הילדים (במקרה שאין ילדים יירשו אחים של המנוח, אם אין אחים הוריו של המנוח, ילדיהם של אחיו וכן הלאה הכול לפי עיקרון מעגלי הקרבה כפי שהוא מפורט בחוק הירושה).

לכאורה די בכך שבן/בת זוג לשעבר מאבדים מעמדם כיורשים כדי להניח דעתם של גרושים אולם יש ליזכור כי בן/בת הזוג לשעבר יוותרו אפוטרופוסים יחידים של ילדים משותפים קטינים וככאלה תהיה להם שליטה, ברמה כזו או אחרת, בנכסים וממון שיקבלו הילדים בירושה.

מינוי נאמן או פירוט הנחיות באשר לשימוש אפשרי בנכסים וממון שיורשים ילדיו של הורה גרוש ישנן שתי דרכים אפשריות להגביל את יכולתו של בן/בת זוג לשעבר להשפיע על  האופן בו יעשה שימוש בעיזבון שיורשים ילדים משותפים. פתרונות אלה ניתנים ליישום בדרך של עריכת צוואה אצל עורך דין לענייני משפחה.

כלי אחד שניתן להיעזר בו הוא מינוי נאמן לנכסים והממון שיורשים הילדים. במקרה כזה לא ניתן יהיה למשוך כספים או למכור נכסים ללא שהנאמן ידע ויסכים, כך מאבדים בן/בת הזוג לשעבר את יכולתם לשלוט בעיזבון.

הדרך השנייה להגביל כוחם של בן/בת זוג לשעבר היא קביעת הנחיות באשר לאופן בו ניתן יהיה להשתמש בעיזבון. כך למשל ניתן להגדיר סכומים שישמשו אך ורק למימון אירועים גדולים כגון חתונה או בר/בת מצווה, מתי ניתן למכור נכס נדל"ן וכד'.

להורים גרושים המעוניינים להבטיח שעיזבונם יחולק באופן שלא יאפשר לבן/בת הזוג לשעבר ליהנות מהם מומלץ לפנות אל עורך דין צוואות. הורשה במשפחה של הורים גרושים הופכת עריכת צוואה לחיונית במיוחד.

משרד עו"ד רן רייכמן מוביל בתחום דיני המשפחה, צוואות וירושות. ליצירת קשר עם המשרד – 03-7524213

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה