"sell in May", האם אחת האמירות הכי מפורסמות היא נכונה או אמונה תפלה?
לקראת חודש מאי שבא עלינו לטובה חשבנו לבדוק האם אסטרטגיית המסחר המפורסמת "sell in May and go away" (או בשם האחר: 'אינדיקטור ליל הקדושים') אכן מוכיחה את עצמה או שמא מדובר בלא יותר מאמונה תפלה. לפני כן צריך לזכור שהמדדים המובילים בוול סטריט נסחרים ברמות שיא של הזמנים, מה שמהווה קרקע נוחה 'לפחד גבהים' בקרב המשקיעים, במיוחד כאשר אין חולק על כך שהתמחורים גבוהים והיכולת של טראמפ להעביר את הרפורמות שלו לא ממש ברורה.
אם לא די בכך, הסיבוב השני בבחירות בצרפת בפתח, ואם הבלתי יאמן יקרה (כמו שקרה במירוץ לנשיאות האמריקאית) ומועמדת הימין הקיצוני מארי לה פן תיבחר לנשיאות, זה עלול להיות סוג של מרחץ דמים בשווקים, מה שייתן חותמת גדולה השנה לאסטרטגיה.
ובחזרה ל'אמונה התפלה'. המושג "sell in May and go away" (או באופן יותר ספציפי: למכור במאי ולחכות לעליות של נובמבר), מבוסס על בחינה סטטיסטית של מדד דאו ג'ונס משנת 1950 שהניבה את נתון הבא: מה־1 בנובמבר ועד 30 באפריל ההשקעה במדד הניבה תשואה שנתית ממוצעת של יותר מ־7% בשנה, ומנגד ההשקעה מ־1 במאי ועד סוף אוקטובר במדד הביאה לתשואה שלילית. כלומר, בחודשים מאי עד אוקטובר באופן מסורתי שוקי המניות נוטים להיות תנודתיים יותר עם תשואה נמוכה הרבה יותר לעומת זו שבחודשי החורף נובמבר עד אפריל.
אם לא די בכך, מלבד הטענה ששוק המניות מציג ביצועים טובים יותר בחודשים נובמבר עד מאי, רוב המשברים בשווקים חלו בתקופה זו שבין מאי לסוף אוקטובר. כך למשל, במאי של 2010 מדד דאו גונס רשם ירידה תוך יומית של 1,000 נקודות תוך דקות, במשבר הסאב פריים מדד S&P 500 צנח ביותר מ-16% בחודש אוקטובר, והקריסה הגדולה ביותר בשוק האמריקאי קרתה באוקטובר של שנת 1987 ו'יום שלישי השחור' בתקופת המיתון הגדול בשנת 1929 נרשם גם כן בחודש אוקטובר, כך שבמבט מלמעלה אפשר לחשוב שתקופת הקיץ אינה בדיוק אידאלית להשקעה.
אבל האם מדובר בכל קיץ? לא ממש. לפי מחקר חדש שערכו קם פונג צ'אן, מרצה כלכלי בכיר באוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, וטרי מארש, פרופסור לכלכלה אוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, אכן יש בסיס לתופעה לפיה שוק המניות מציג ביצועים טובים יותר בחורף (שמסתיים במאי) מאשר בקיץ, אבל יש כוכבית. לפי הסטטיסטקה, התופעה תתקיים בתנאי שמדובר בשנה השלישית לכהונה של הנשיא האמריקאי. כלומר, בשנה הנוכחית התופעה לא צפויה לקרות ולכן לא כדאי לצאת מהשוק, שכן הנשיא טראמפ אפילו לא השלים את שנתו הראשונה בתפקיד.
לפי המחקר שפורסם ב'וול סטריט ג'ורנל' בפברואר האחרון, מאז ההשקה של מדד דאו ג'ונס בשנת 1896, בשנה הראשונה, השנייה והרביעית בתקופת כהונת נשיאיה של ארה"ב בכל שנות קיומו של הדאו ג'ונס, נרשם הבדל של כ-1% בלבד בתשואה שרשם המדד בתקופת החורף, לעומת הקיץ של אותה שנה, (תשואה של 3.3% ושל 2.3% בהתאמה בממוצע). בשורה התחתונה, בהתחשב בנתונים, לא נרשמה מובהקות סטטיסטית (של 95%) שבדרך כלל מאפיינת את קביעת הסטטיסטיקאים, בכדי לאשר שהתבנית "sell in May and go away" נכונה בכל שנה. לעומת זאת, לפי המחקר, השנה השלישית לכהונת הנשיא שונה מהרגיל. במהלך השנה המדוברת ב-12 העשורים האחרונים נרשם הבדל של 11% בין התשואה הממוצעת של שוק המניות בחורף לעומת זה שבקיץ. לכל הדעות, מדובר בנתון חריג מבחינה סטטיסטית.
דוגמא נוספת מהעבר הלא רחוק ניתן למצוא בתקופת כהונתו הראשונה של ברק אובמה, כאשר עונת הקיץ השלישית היתה יוצאת דופן, כפי שיכולתם לנחש, עם ירידה של יותר מ-7% מחודש מאי ועד נובמבר של 2011. כדי לאשש את טענתם, החוקרים אף הרחיקו לכת מעבר לשוק האמריקאי ובדקו את שוקי ההון בצרפת, קנדה, גרמניה ,איטליה, בריטניה, יפן, אוסטרליה וסינגפור. כמו בשוק האמריקאי, גם אלו שנבדקו מעבר לים בלטה השנה השלישית של כהונת הנשיא האמריקאי. אם ניקח את תקופת כהונתו הראשונה של אובמה, נראה כי בגרמניה מדד הדאקס נכנס לשוק דובי לאחר חודש מאי, ואת חודשי אותו קיץ (עד נובמבר) סגר המדד בצניחה של יותר מ-18%. גם מדד הקאק הצרפתי רשם תקופה לא פשוטה עם צניחה של 25% בין חודש מאי לנובמבר של אותה שנה שלישית לכהונתו הראשונה של אובמה.
- טראמפ מרכך את מדיניות המכסים - אלו ההקלות החדשות ליצרני הרכב
- נייקי וקים קרדשיאן בשיתוף פעולה - ישיקו מותג חדש ב-2026
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לסיכום: אם חשבתם למכור בשבוע הבא בהתאם לאמירה הידועה, כנראה שנכון יותר לחכות עוד שנתיים לשנתו השלישית של טראמפ, כי רק אז הסטטיסטיקה תהיה באמת לטובתכם. ראו גרף שממחיש את העניין:
- 8.דוד מירושלים 28/04/2017 17:43הגב לתגובה זוממש שטויות. הסטטיסטיקה לא אומרת דבר. העולם משתנה .הכלכלה משתניית. לא בהכרח מה שהיה הוא שיהיה. שבת שלום לכולם
- 7.מוני 28/04/2017 12:45הגב לתגובה זוכל יום יוצאים עם כותרת מאיימת. הכל בולשיט.
- 6.דוד הגנן 28/04/2017 12:25הגב לתגובה זותיקחו כל תאריך בכל תקופה ותשימו תאורייה משלכם ותראו שהיא מאד נכונה לאותו רגע!!!! לא ניתן לנבא את העתיק אלא רק להיסתכל על העבר ולהגיד למשל - " וואלה אם לא היתי מקשיב להמלצות וקונה בניגוד לדעה לפני הבחירות בארה"ב היתי מיליונר עכשיו" !!! וזאת לא המצאה אלא אמת לאמיתה. תסתכלו בכמה עלה השוק מאז הבחירות כשכולם אמרו שחיטה של המניות תהייה :)
- 5.אבי 28/04/2017 09:53הגב לתגובה זוכל זה קורה רק בשנים שבהם כמות המשקעים בניוזילנד בחודשי החורף לא עלתה על 78% מכמות המקבילה בפתח-תקווה. * רק בשנים זוגיות.
- מאיר 28/04/2017 17:43הגב לתגובה זואני בפנים בכל מיקרה. סקטורים כמו סייבר,טכנולוגיות,תשתיות, וחברות ביטחוניות - יתנו עבודה צריך רק סבלנות ,
- 4.הצדיק מסדום 28/04/2017 09:43הגב לתגובה זוSell in May, come back on Labor day. כידוע, הקיץ בארה"ב "מסתיים" בחופש יום העבודה (LABOT DAY). לאחריו חוזרים ללימודים וכו. אף אחד לא מחכה לנובמבר. זה המון זמן.
- 3.שמואל 28/04/2017 09:28הגב לתגובה זופרופגנדה בגרוש של כתב. מרי לה פן אינה ימין קיצוני. 25% מאזרחי צרפת בחרו במועמדותה. קיצוני מייצג אחוז אחד לכל היותר, ולכן נקרא קיצוני. 25% ממצביעי צרפת אינם קיצוניים.
- גיא 28/04/2017 10:40הגב לתגובה זוכשאתה קורא להחרים אוכלוסייה שלימה (בצדק או לא), זה לא נחשב בדיוק מתון. זה שבחרו בה זה לא עושה אותה לא קיצונית,מה.. פתאום הפוליטיקאים לא מתשמשים בטריקים (כמו להצטלם עם יהודים ברחוב) כדי לקושש קולות? היא אנטישמית ומי שטומן את ראשו בחול אז שיקרא קצת יותר. רק לשם המחשה, 3% מהיהודים צרפתים בישראל הצביעו לה. כלומר, מעט מעוט אידיוטים שקנו את הטריקים או לחלופים מאסו בחלופות.
- 2.יוסיק 28/04/2017 09:01הגב לתגובה זוחושב שירד ל 1350
- 1.חיים 28/04/2017 08:40הגב לתגובה זושנה קודמת מאי היה חודש מצויין,,כך שאולי זה עובד אבל לפעמים.