כדאי להיזהר: ללא אפסייד - אלו המניות שיושפעו חזק מחולשת רשתות האופנה

ירושלים ברוקראז' על סקטור שצפוי להיפגע: "מי שמחפש אפסייד יפה - אין לו  מה לחפש במניות האלו"

גיא ארז | (7)
נושאים בכתבה מליסרון עזריאלי

קשה היה לפספס את לחץ המכירות הכבד במניות ענקיות הקניונים מליסרון ועזריאלי (עזריאלי קבוצה) בתקופה האחרונה: בעוד מדד המעו"ף ירד כ-4% בשלושת החודשים האחרונים, מניות הקניונים הציגו חולשה משמעותית בהרבה: מניית מליסרון צללה 17.3% באותו פרק זמן, ומניית עזריאלי איבדה 8%. שתי המניות אף איבדו כ-6% מערכן בשבוע אחד בסוף נובמבר - דווקא אחרי דו"חות טובים שלהן.

אם חשבתם שירידת המחירים במניות מהווה הזדמנות - חשוב להבין את הסיבה לכך, והיא קשורה בכלל לתוצאות החלשות של רשתות האופנה.

שימו לב לנתונים הבאים: פוקס רשמה ברבעון השלישי ירידה של 28% ברווח ל-12.9 מיליון שקלים בלבד. קסטרו רשמה ירידה ברווח גם כן, והוא נחתך ב-61% ל-4.5 מיליון שקלים וכמובן יש גם את גולף שרשמה הפסד כבד של 5.3 מיליון שקלים והודיעה כי בכוונתה לסגור 10-15 חנויות. אם מצבן של הרשתות הללו מייצג, מפעילות הקניונים הן הבאות לחטוף.

ירידה משמעותית ברמת הקניות של הצרכן הישראלי ואולי החולשה הזו של רשתות האופנה לא ממש צריכה להפתיע. אמנם הדו"חות הרעים של חברות האופנה הנ"ל הפתיעו רבים, אך על פי נתוני הלמ"ס, חלה ירידה משמעותית ברמת הקניות של הצרכן הישראלי בתחום ההלבשה וההנעלה, כבר החל מהרבעון השני של השנה: ברבעון השני נרשמה ירידה של 3.9% בפדיונות בתחום זה, וברבעון העוקב, השלישי, הירידה החריפה לכדי 5.6% מול הרבעון המקביל. בהסתכלות על תשעת החודשים הראשונים של השנה - מדובר על ירידה של 2.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד - אך המגמה בשני הרבעונים האחרונים ברורה, ואף מוחקת את העלייה בפדיונות ברבעון הראשון.

נציין כי שתי החברות מושפעות באופן ישיר מתנועת הקונים בקניונים שהן מחזיקות (במיוחד מליסרון, בעוד עזריאלי נהנית גם מהשכרת נכסים שבבעלותה), ובמידה ותירשם היחלשות בפדיונות החנויות - הן עצמן ייפגעו גם כן. החברות אמנם פרסמו דו"חות חיוביים בשבוע שעבר (דו"חות עזריאלי; דו"חות מליסרון; תגובת מנכ"ל מליסרון לדו"חות) - אך יש לזכור כי מניות נסחרות לפי הצפי לעתיד, ולא לפי ראייה לעבר:

במידה ורשתות אופנה וחנויות אחרות ימשיכו להציג נתונים חלשים - לחנויות אלו יהיה קשה יותר לשלם שכ"ד לחברות כמו מליסרון ועזריאלי, ותרחיש בו חנויות שונות אף ייסגרו הינו סביר. כאמור, סגירת חנויות תביא לאובדן הכנסות לשתי החברות הללו. כדי להבין את הבעייתיות, יש להביט על מצב המשק והתנהלות הצרכנים.

חברות טובות בעלות הנהלה מצויינת האנליסט רו"ח ישי ששון מירושלים ברוקראז' מאמין כי המניות הללו צפויות להיפגע בתקופה הקרובה. לדבריו, אמנם מדובר בחברות טובות בעלות הנהלה מצויינת, אך המצב המאקרו כלכלי בארץ השתנה - והולך לפגוע בהן.

לפי ששון - הפעילות הכלכלית בתחום ההנעלה וההלבשה נפגעה לאחרונה - וצפויה להיפגע גם בהמשך: "מזה תקופה אנחנו עוקבים אחרי הפעילות המאקרו כלכלית, והחל מהרבעון השני השנה חלה ירידה בצריכה של נתוני ההלבשה וההנעלה: הנתונים לא היו טובים, ובשבוע שעבר קיבלנו את נתוני הרבעון השלישי - והם ממש לא טובים", אמר ששון ל-Bizportal.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

לשאלתנו - עד כמה קריטי נתון ההלבשה וההנעלה בקניונים, בהם יש מגוון רחב של חנויות מתחומים שונים, ענה ששון כי התחום הנ"ל מהווה כ-50% מהפדינות בקניונים - כך שהדבר בהחלט קריטי עבור הקניונים.

לדבריו, הדו"חות של מליסרון ועזריאלי אמנם היו טובים, "אך בסופו של יום המניות נסחרות לפי מה שיהיה, ולא מה שהיה: אני צופה ירידה בשכ"ד של החנויות, כמו גם ירידה בפדיונות וגם אם החברות מתכחשות לזה - תראו את זה בשני הרבעונים הקרובים: מי שמחפש אפסייד יפה - אין לו מה לחפש במניות האלו".

במקביל, קשה להתעלם מהמצב הבטחוני שמקשה, ועוד עשוי להקשות, על הקניונים השונים, בעוד הצרכן הישראלי מגיע פחות לקניונים. עם זאת, ששון טוען כי לא מדובר בחולשה זמנית בשל האיום הבטחוני - אלא בשל המצב המאקרו כלכלי בישראל: "בעזריאלי חילקו גיפטקארדים (כסף) ללקוחות, אבל אף חברה לא ממהרת לתת הנחות ככה סתם. הגל טרור היה רק כיסוי, המצב לא טוב בלי קשר לכך: במבצע הצבאי לפני שנה הייתה ירידה בפדיונות, אבל בחודש ספטמבר, שבא אחריו נרשמה עלייה בפדיונות, ובסך הכל הרבעון כולו היה טוב -מה שלטענתו לא יקרה כעת, והמצב הבטחוני רק יחמיר את המגמה, ולא ייצור אותה.

בהסתכלות ברמת המאקרו - ששון טוען כי הנתונים כלכליים, שמשקפים את העלייה ברמת החיים אינם טובים, המשק צומח בשיעורים אפסיים, והגידול בילודה חל בעיקר באוכלוסיות שלא פוקדות את הקניונים, יחד עם שחיקה בשכר הריאלי - ולמרות העלייה הצפויה בשכר המינימום. נדגיש כי ששון לא טוען שיש 'לברוח' מהמניות הנ"ל, אלא שהן יציגו תשואת שוק בלבד - ולא יותר מכך.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    שי 12/12/2015 09:20
    הגב לתגובה זו
    אנשים מעדיפים לקנות באינטרנט מאשר לבוא לקניון, לראות את פרצופי התחת של המוכרות ושישדדו אותם במחירים.
  • אלפסי 12/12/2015 21:40
    הגב לתגובה זו
    כמה זמן עומד בתור לקבל בדואר ואחרי כמה זמן אתה מקבל. בדרך כלל המחירים אותו דבר וקשה לקנות בגדים באינטרנט. מה תלך לחנות תסתכל ותקנה באינרנט?, לא חבל על הנסיעה סתם לחנות?,עזוב זה סתם האינטרנט בבגדים קשה במוצרים אחרים אולי זה טוב.
  • 5.
    אלפסי 11/12/2015 19:57
    הגב לתגובה זו
    סוף סוףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףף
  • 4.
    המבין 11/12/2015 16:25
    הגב לתגובה זו
    כדאי לכם להוציא מהראש את כל המניות המומלצות זה פשוט מלכודת אחד גדולה של קבוצות אינטרסנטיות גדולות שימרו על כספיכם ורווח נוסף לשקט שלכם הנתון לסוף השנה הוא שכל המניות יגמרו בהפסד ועל תנסו להיות חכמים להיתרחק כרגע כמה שיותר הסיכון ממש גדול
  • 3.
    חבל שהאנליסט הנכבד שכח שיש טרור מהותי ומרתיע (ל"ת)
    לטאטא מתחת לשטיח 11/12/2015 13:58
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    אם חולת הנפש ילין תממש איומה תעלה ריבית יהיה אסון כלכלי (ל"ת)
    לתשומת ליבכם 11/12/2015 13:11
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    למתון 11/12/2015 12:55
    הגב לתגובה זו
    ירידה קניות בקניונים מסמנת כיוון בכלכלת ישראל - פני משק חמתון , כי צריכה פנימית שמשה עד עתה מנוף צמיכה עיקרי , יצוא כבר מזמן נמצא בנסיגה . רק בתקשורת הכל נשמע מצוין .