פישר: "הגירעון מחייב קיצוץ משמעותי בהוצאות הממשלה והגדלת מיסוי"
"הטיפול בגירעון המבני בישראל, הגבוה גם ביחס למדינות מפותחות אחרות בעולם, מחייב קיצוץ משמעותי בהוצאות ביחס להתחייבויות של הממשלה ל-2013 ול-2014, במקביל להגדלת המיסוי", כך טוענים חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון קביעת החלטת הריבית לחודש פברואר 2013, אשר נותרה ללא שינוי ברמה של 1.75%.
חברי הוועדה הביעו את חששם מפגיעה באמינות הפיסקאלית לאור שיעור הגרעון הגבוה של הממשלה בשנת 2012. החשש נובע מכך שלהערכת חברי הוועדה, הנתמכת בין היתר בהימצאות המשק ברמת אבטלה נמוכה יחסית, רובו של הגירעון הינו מבני ולא מחזורי. לדעת חברי הוועדה בהקשר זה הודגש כי אף שיחס החוב-תוצר של ישראל נותר יציב ואינו גבוה ביחס למדינות מפותחות רבות, הרי שנטל החוב של ישראל גבוה גם ביחס למדינות אלו מפני הריבית הגבוהה שמדינת ישראל משלמת על החוב לעומת המדינות האחרות.
הגבלת המשכנתאות תשתקף בנתוני ינואר בנוגע לשוק הנדל"ן, סבורים בכירי הבנק כי השפעת צעדי המדיניות שננקטו ברבעון האחרון של 2012, אשר מגבילים את שיעור ה- LTV, אמורה להשתקף בהיקפי המשכנתאות החדשות החל מנתוני ינואר 2013. לדבריהם, קצב עליית מחירי הדירות ממשיך לעלות וב-12 החודשים שהסתיימו בנובמבר עלו ב-5.7%, לעומת 3.7% ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר.
חברי הוועדה הביעו דאגה לאור התחדשות עליית מחיר הדירות בקצב מהיר במקביל לירידה בהתחלות הבניה ועלייה במספר העסקאות ובהיקפי המשכנתאות. בדיון הודגש כי צעדי המדיניות שנקט בנק ישראל בשנים האחרונות בתחום המשכנתאות מוכוונים בעיקר לשמירת היציבות הפיננסית וכי השפעתם הממתנת בשוק הדיור פועלת על צד הביקושים בלבד. לדבריהם הטיפול במחירי הדירות צריך להתמקד בזירוז תהליכי התכנון ובהגברת שיווק הקרקעות, בעיקר באזורי הביקוש, שיביאו לעלייה בהיצע הדירות למגורים. "בידי הממשלה כלים להגדלת היצע הדירות למגורים אשר יכולים לפעול למיתון עליית מחירי הדירות מבלי לפגוע ברמת הפעילות בענף", טענו.
"השימוש במאגרי הגז החדשים ב-2013 יגרום להתחזקות השקל" בדיון צוין כי שער החליפין של השקל מול הדולר התחזק מעט מאז הדיון המוניטרי הקודם, בהמשך להתחזקות בשיעור של 2% ב- 2012 כולה. חברי הוועדה העריכו כי הימשכות ההרחבה הכמותית בארה"ב, באירופה וביפן תומכת בהתחזקות השקל. כמו כן הובעה הערכה כי התחלת השימוש הצפויה במאגרי הגז החדשים ב-2013 תתרום לעלייה בעודף בחשבון השוטף ולכן תהיה גם היא גורם התומך בהתחזקות של השקל בשנה הקרובה. מידת ההשפעה על שער החליפין בהמשך, תלויה במידה שבה מידע זה כבר מגולם בשער החליפין.
חברי הוועדה ציינו את היציבות בקצב צמיחת התוצר בשיעור של כ-3%, באבטלה ובאינפלציה במשק הישראלי. הם הוסיפו וציינו כי גם מידת הפסימיות בסקרי הפעילות החודשיים פחתה ואלו כבר אינם צופים המשך האטה של הפעילות. להערכת חברי הוועדה, בכלכלה העולמית מסתמן כי הסיכונים להחרפת משבר החוב באירופה פוחתים, והחשש מפני "הצוק הפיסקאלי" בארה"ב הוסר ברובו. להערכתם, רמת הפעילות באירופה אינה מראה התאוששות, אך נתוני המאקרו בארה"ב ובסין שפורסמו היו חיוביים ברובם.
נוסיף כי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה שלא לקבל החלטות על שיעור הריבית בסמוך לחגים פסח וסוכות, זאת לאור העובדה שבשבועות הקודמים למועדי החלטות ריבית אלו מתקבלים נתונים בפיגור עקב חג הפסח וחגי תשרי, וכי הנתונים המתקבלים מאופיינים באי זדירות ורמת פעילות נמוכה הנובעת מהחגים.
בשנת 2013 לא יתקבלו החלטות על שיעור הריבית בסוף חודש אפריל ובסוף חודש ספטמבר. המשמעות היא שריבית בנק ישראל אשר תיקבע בסוף חודש מרץ 2013 תהיה בתוקף לחודש אפריל 2013 ולחודש מאי 2013, והריבית אשר תיקבע בסוף חודש אוגוסט 2013 תהיה בתוקף לחודש ספטמבר 2013 ולחודש אוקטובר 2013.