בריטניה מאיימת: "אם לא ישמרו עקרונותינו נטיל וטו על הסכם בריסל"

דרישות דיוויד קמרון: שמירת האינטרסים של מרכז העסקים והמסחר בלונדון ושמירה על הסחר החופשי. במקביל, מרקל וסרקוזי רוקמים תוכנית להתערבות "פולשנית" וריכוזית למדינות אירופה
רקפת גלילי |

המשבר המתמשך באירופה הוביל את המנהיגים לעוד שבוע גורלי, בסופו תוצג בפסגת בריסל התוכנית החדשה להצלת גוש האירו. אזהרות סוכנות הדירוג S&P עומדות כחרב מעל צווארם של מנהיגי הגוש, שמסתכנים בהורדת דירוג האשראי למדינתם ולקרן החילוץ האירופית.

במסגרת הפסגה בבריסל ידונו ב"איחוד פיסקלי אמיתי". איחוד שייצור דרגות פיקוח ומשמעת גבוהות מהנוכחיות בניהול מדיניות לאומית. גרמניה וצרפת סוללות את הדרך לשליטה ריכוזית יותר במדינות גוש האירו, הכוללת התערבות במדיניות המס, ובהחלטת ההוצאות בכלכלות הגוש, במידה שתקבע בפסגה. מרקל וסרקוזי ינסו לגייס את תמיכת כל 27 מדינות אירופה לאמנה לא רק את תמיכת 17 מדינות הגוש. במידה ויכשלו, יאלצו להסתפק במדינות גוש האירו בלבד.

"מדינות גוש האירו צריכות להתאחד. אם יבחרו באמנה האירופית לעשות כן, בריטניה תתעקש על אמצעי הגנה מסויימים. כל עוד נקבל את האמצעים המדוברים, ההסכם יוכל לצאת לפועל. אחרת ההסכם לא יתממש", אמר היום ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון.

קמרון נתון ללחץ מצד חברי פרלמנט שמרנים להשתמש בפסגה בכדי להחזיר סמכויות בריטניה, או לכל הפחות, לזכות להבטחה כי בעתיד תקנות האיחוד האירופי לא יאיימו על הכללים הנוהגים בממלכה ובעקרונות השוק חופשי. מסיבות אלה ירצה קמרון לשמור על בריטניה שלא לחתום על הסכם, מכיוון שהוא פוגע בעקרונות חשובים לבריטניה הנוגעים למרכז העסקים והמסחר בלונדון ולשירותים פיננסיים.

המשמעות האפקטיבית של המהלך, היא שבריטניה יכולה למנוע ממדינות גוש האירו שימוש במוסדות חיוניים, כגון הנציבות האירופית, על מנת לאכוף על האיחוד הכספי. הדבר יכפה על גרמניה וצרפת ליצור מוסדות ממשלתיים מחוץ לאירופה, צעד דרמטי שיעלה שאלות באשר לאיחוד של אירופה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה