האוויר יוצא מהבועה: "ב-2012-2013 נראה ירידה קלה במחירי הדירות"
האם שוק הדיור מתקרר? היקף העסקאות בדירות חדשות ירד בחודשים אפריל-מאי בשיעור של כ- 15% לעומת תחילת השנה. הנתון האחרון שפרסמה הלמ"ס לגבי מחירי הדירות הוא לחודשים מארס-אפריל ולפיו מחירי הדירות המשיכו לעלות בקצב מהיר 15.3% ב- 12 החודשים האחרונים.
כלכלני בנק הפועלים טוענים כי אין בהכרח סתירה בין הנתונים- "ייתכן מאוד שצעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות ועליית הריבית, כמו גם הצעדים שנקט האוצר הביאו רוכשים פוטנציאליים "לשבת על הגדר" ולהמתין לבאות. תגובת המחירים היא איטית יותר, כל שכן בתקופה שבה מלאי הדירות הלא מכורות נמוך".
עוד מוסיפים כלכלני הפועלים כי היקף התחלות הבנייה עלה לרמה של כ- 45 אלף יחידות לשנה, וניתן לראות שמספר הדירות החדשות הלא מכורות נמצא במגמת עלייה מחודש אוקטובר. "אנו מעריכים, על כן, שצעדי המדיניות שננקטו ובעיקר העלייה בהתחלות הבנייה יפעלו בחודשים הקרובים לבלימת העלייה במחירי הדירות".
כלכלני בנק לאומי אמרו היום בבלוג לאומי כי קיים קשר ברור בין כיוון התפתחות מחירי הדירות (עלייה/יציבות/ירידה) לבין מספר חודשי ההיצע. "מן התוצאות הכמותיות, אנו מעריכים כי בטווח של 10- 13 חודשי היצע, הלחצים לעליות מחירים צפויים לפחות, במידה מובהקת. לכן במספר חודשי ההיצע הנוכחי שכבר החל לעלות, עדיין ישנה תמיכה בעליות מחירים, אם כי, אנו מעריכים שעליות המחירים ילכו ויתמתנו. אין ספק שמדובר באיתות ראשוני חשוב, אשר יכול להעיד כבר עתה על שינוי מגמה אפשרי, במחירי הדירות במהלך 2012-2013. בתקופה זו ייתכן מעבר ממצב של עליות מחירים ליציבות ואף לירידה קלה של המחירים, בממוצע הכלל ארצי".
בלאומי מוסיפים שחשוב לשים לב, שעם כל ירידה נוספת בהיקף המכירות החודשי, הגידול במלאי הבלתי מכור נעשה מעט מהיר יותר, מאחר וקצב התחלות הבנייה במגמת עלייה. "בהתאם לכך, עשויה לחול התאמה מהירה יותר בחודשי ההיצע, תוך התכנסות מהירה יותר, למצב של יציבות מחירים ואף לירידה".
עליזה כהן מנכ"ל ובעלים "רשף נכסים" מטילה ספק בתחזית של וטוענת - לא תהיינה ירידות מחירים בשנים הקרובות. "אין סיכוי לירידת מחירים משמעותית בשנת 2012, לכל היותר תהיה תגובה של השוק לאמירות על הקפאת מחירים אבל התגובה לא תחזיק הרבה זמן ומיד אחריה השוק ימשיך לבעבע ומחירי הדירות יישארו כפי שהם היום אם לא יעלו. בפועל לא נעשה דבר על מנת לשנות את ההיצע הקיים ולכן עדיין יש יותר ביקוש ואין התכנות לשינוי בטווח הנראה לעין. כך גם בנוגע למלאי הקרקעות שלא עושה רושם שמשתפר. אולי בעיני הכלכלנים אפשר לחזות ירידה במספרים, אבל בשטח אני לא רואה שום סיכוי לשינוי וחבל".
- 9.בנטוב 10/07/2011 08:02הגב לתגובה זותנינים וככל שימתינו כך יטב להם ואים המצב יורע יותר הממשלה תהייה חייבת להיתערב ולתת הטבות מס והנחות בקרקע לזכאים בילבד רצוי שהממשלה תתחיל בפעולות שישמרו על שוק שפוי וימנעו קריסה כללית בעתיד תיתעוררו אחרת המצב יהיה קשה יותר מיכל הבחינות והפיתרונות בילתי אפשריים איפה הציונות ובינין הארץ
- 8.בנטוב 09/07/2011 21:31הגב לתגובה זוליפתור את הסוגיה הכואבת ומסוכנת למדינה בהפרדה של מחירי הדירות לזכאים ויוצאי צבא ומללא זכאים כשהממשלה תיתערב בבניה וטטיל פיקוח מחירים ותוזיל מיסים וחירי קרקע ואז ההישתוללות תיפסק ותימנע היתפוצצות בוע בעתיד הממשלה ומוסדות המדינה אשמים ביגלל שיש פיתרון והוא לא מיושם צריך וועדת חקירה ולערב את מבקר המדינה ולא הבועה תיתפוצץ עים עתידנו בארץ
- 7.טל 08/07/2011 14:47הגב לתגובה זוקפוא ויש כבר ירידות מחירים משמעותיות
- 6.מת על הזהירות המופלגת ... קלה שבקלות. (ל"ת)אריק 08/07/2011 14:00הגב לתגובה זו
- 5.יורם מראשון 08/07/2011 10:14הגב לתגובה זוקבלנים קטנים נדרשו להפקדת מיליונים לצורך ליווי בנקאי ... באין מימון הקבלנים הקטנים נמחקו מהשוק ... הקבלנים הגדולים בונים רק בפריפריה, יבנה, חדרה, אשקלון מככבות בכותרות ... לא ברור לי איך בנק לאומי קבע שמחירי הדירות ירדו באזור המרכז אם לא בונים באזור המרכז ... בנוסף, המוני המשקיעים לא רוכשים דירות להשקעה, מה שיביא לצימצום מלאי הדירות להשכרה, מה שיביא לעליות מחירי השכירויות במרכז ... נראה לי שמדובר במשאלות לב ולא בנתונים של ממש ...
- 4.המחיר בלב ת" א ירד כבר 15% לפחות . (ל"ת)מפולת 07/07/2011 23:58הגב לתגובה זו
- 3.חחח.... ה" מנהלת" חושבת שכולנו מטומטמים :) (ל"ת)רשף נכסים כרמל 07/07/2011 20:23הגב לתגובה זו
- 2.שיירטן 07/07/2011 19:49הגב לתגובה זוזה לצורך עלייה גדולה בהרבה אנשים יושבים על הגדר כבר שנתיים ומשלמים בסוף יותר או נשארים בכלל בלי בית מתי תפנימו המדינה קטנה והופכת קטנה יותר שלא יישאר מקום המחירים יטוסו אנשים שחיכו יקנו ביוקר בשכונות של שנות ה60 חכו ותראו בנתיים שנתיים הצדק איתי
- 1.רון 07/07/2011 11:52הגב לתגובה זוהאנליסטים כרגיל מגיבים באיחור ביחס לשוק