חשמל ארהב
צילום: רוי שיינמן באמצעות Copilot

יקר יותר לצרכן, אטרקטיבי יותר ליצרן: על מכרז החשמל הגדול בארה"ב

ביקושי AI מטיסים את מחירי החשמל בארה"ב ומשקפים ביקוש קיצוני של מרכזי הדאטה, עיכוב בהקמת תחנות חדשות ותחילת עידן שבו חשמל הופך לנדל"ן השקעות

רן קידר |
נושאים בכתבה חשמל

חברת ניהול מערכת החשמל האזורית הגדולה בצפון אמריקה, PJM Interconnection, דיווחה על תוצאה דרמטית במכרז ההקצאה השנתי: מחיר השיא שנקבע הוא 329.17 דולר ל‑MW ליום מגלם עלייה של כ‑22% לעומת המכרז הקודם ו־800% מהמחיר שנקבע ב־2023. סך ההתחייבות למשק החשמל לשנים 2026-2027 עומד כעת על 16.1 מיליארד דולר, לעומת 14.7 מיליארד דולר בעבר. 

הגורם המרכזי לזינוק הוא הדרישה ההולכת וגדלה של מרכזי דאטה מתקדמים המשרתים את תעשיית הבינה המלאכותית. אזורים כמו "Data Center Alley" בוירג'יניה, ביתם של עשרות מתקנים בבעלות אמזון (AWS), מיקרוסופט, מטא, גוגל ועוד, צורכים כמויות חשמל עצומות. כל אחד מהמתקנים יכול להגיע לרמות ביקוש של עיר קטנה. הבעיה מחריפה בשל קצב איטי של חיבור מתקנים חדשים לרשת ופרישה מואצת של תחנות כוח ותיקות, עד כדי כך ש‑PJM העריכה כי עד 30% מהקיבולת הנוכחית תצא משימוש עד 2030.

בין הגורמים להיצע נמוך במכרז נרשמה ירידה בפקטור הזמינות (ELCC): תחנות גז ירדו מ-74% ל-69%, ותחום ניהול זמן הביקוש (מנגנון שמאפשר להפחית באופן יזום את צריכת החשמל מצד צרכנים מסחריים או תעשייתיים) ירד מ-76% ל-69%, מה שהוביל לירידה של כ-3.4 ג׳יגה-וואט בזמינות בפועל. תגובת הביקוש ירדה לרמת שפל של עשור, עם כ-5.5 ג׳יגה-וואט בלבד, במקום תחזיות לעלייה של כ-2 ג׳יגה-וואט. בנוסף, חיבור פרויקטים חדשים לרשת מתעכב משמעותית, ויוזמות לקיצור זמני המתנה לא צפויות להבשיל לפני 2030.

המשמעות לצרכנים, ולהבדיל ליצרני החשמל

המשמעות לצרכנים היא תוספת צפויה של 1% עד 5% בחשבונות החשמל הביתיים. בחוזים מסחריים, בעיקר מול חוות שרתים, כבר ניכרת עלייה של 2 עד 5 דולר לכל מגה־וואט־שעה. באזורים מסוימים, כמו וירג׳יניה ומרילנד, דווח על תעריפים שהגיעו לרמות של 440 עד 466 דולר ליום למגה-וואט. העלויות הגואות מעוררות קריאות להתערבות רגולטורית, אך בשלב זה לא צפוי שינוי מהותי מבית המחוקקים או ה־FERC (הרגולטור הפדרלי האמריקאי לענייני אנרגיה).

זוהי הפעם הראשונה שבה המכרז מצהיר על מחיר תקרה ורצפה, והמהלך נועד לצמצם את תנודתיות המחיר. המנגנון הונהג לאחר ביקורת ציבורית ופוליטית בעקבות זינוק חריג במחירי המכרזים בשנת 2023. המכרז הנוכחי, קובע תקרה של 329 דולר ליום ורצפה של 175 דולר. אף על פי כן, המחיר הסופי הגיע בדיוק לתקרה, דבר שממחיש את מגבלת ההיצע הקיימת ואת הקושי לאזן בין ביקוש מוגבר מצד תעשיות עתירות חשמל כמו AI לבין קיבולת הייצור וההולכה של הרשת הקיימת.

המחירים הגבוהים מספקים רוח גבית לשוק המיזוגים והרכישות בתחום האנרגיה. עסקאות שבוצעו במהלך 2025 נעשו לפי מכפיל של 7x על EV/EBITDA, בהתבסס על מחירים של כ-270 דולר ל־MW ליום. כעת, כאשר המחיר בפועל עומד על 329 דולר, השווי של הנכסים הקיימים מזנק והדבר עשוי להוביל לעסקאות נוספות, בעיקר בתחום תחנות הכוח מבוססות גז.

וכמובן, שהעלייה במחירי החשמל מייצרת הזדמנות ליצרנים, במיוחד עבור חברות שמפעילות תחנות כוח פרטיות (IPPs) כמו Vistra Vistra Energy 5.83%  , Constellation Energy Constellation Energy Group Inc 1.86%  , Talen Energy 8.18%   Talen Energy ו־NRG NRG Energy Inc. לצד זאת, חברות המייצרות ציוד לתחנות כוח או פלטפורמות ניהול עומסים, כגון Generac עGenerac Holdings 1.75%   ו־Schneider Electric Schneider Electric 1.88%  , גם הן יכולות להרוויח מביקושים גוברים למערכות גיבוי והתייעלות אנרגטית בקרב מרכזי נתונים וצרכנים תעשייתיים. עבור חלק מהחברות, מדובר גם בהזדמנות תמחור מחודשת, על רקע שוק שצמא לאמינות אנרגטית.

קיראו עוד ב"גלובל"

ההקשר הרחב יותר כולל ביקושים שצפויים לצמוח בעשרות אחוזים בשנים הקרובות, כאמור, בשל קצב הגידול החד בצריכת החשמל של מרכזי הנתונים. לפי ההערכות, קצב ההשקעה בתחנות כוח ובשדרוג הרשת אינו מדביק את קצב הצמיחה של מרכזי הנתונים. התחזיות מדברות על כך שכ־30% מהקיבולת הנוכחית ב-PJM עלולה להיסגר עד 2030, ללא תחליף זמין.


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה