האיחוד האירופי
צילום: unsplash ALEXANDRE LALLEMAND

המכסים שאירופה מתכננת להשית במידה ולא יושג הסכם סחר עם ארה"ב

מול איום במכסים של 30% על רוב היצוא האירופי לארה"ב, האיחוד מתכנן צעדי תגובה מיידיים, כולל סנקציות נגד ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות

רן קידר |

שגרירי האיחוד האירופי צפויים להתכנס כבר השבוע כדי לגבש תכנית תגובה לתרחיש של "אין הסכם" מול ממשל טראמפ. לפי גורמים מדיניים באירופה, ארה"ב מתעקשת להטיל מכס כמעט אוניברסלי בגובה של יותר מ-10% על מוצרי ייבוא מהאיחוד האירופי, עם חריגים מעטים בלבד. טווח הפטורים יכלול כנראה ציוד תעופה, תרופות גנריות, חלק ממכשור רפואי ומשקאות חריפים נבחרים. בתגובה, האיחוד מתחיל להכין תכנית תגובה מהירה, למקרה שהמו"מ לא יבשיל להסכם עד ה-1 באוגוסט, הדדליין שנקבע. לפי גורמים באיחוד, בשיחות שנערכו עד כה הנציגים האמריקנים סיפקו פתרונות סותרים, ואיש מהם לא הצליח להבהיר מה עשוי להיות מקובל על טראמפ.

נציב הסחר של האיחוד, מארוש שפקוביץ’, חזר משיחות עם בכירי הממשל האמריקני כשבאמתחתו דיווח פסימי. לדבריו, המכסים המוצעים, הכוללים גם 50% על פלדה ואלומיניום, ו-25% על רכבים וחלקי חילוף, "עלולים לאסור בפועל על סחר טראנס-אטלנטי". שר המסחר האמריקני, הווארד לוטניק, טען כי "כל המדינות יבינו שעדיף להיפתח לארה"ב מאשר לשלם מכסים כואבים", אך טראמפ שלח מכתב רשמי לאיחוד בו הבהיר: החל מהחודש הבא, רוב היצוא האירופי עלול להתייקר בעשרות אחוזים. בנוסף, הצד האמריקני סירב להצעת האיחוד להסכם "קיפאון" שיאסור הטלת מכסים נוספים לאחר חתימת הסכם, בטענה כי לנשיא אסור להיות כבול בשיקולי ביטחון לאומי. לצד המכסים הקיימים נבחנת כעת מדיניות מיסוי גם בתחום התרופות, השבבים והנחושת. 


נקמה מגישים קר, ועם 21 עד 72 מיליארד אירו במכסים נגדיים

האיחוד כבר החזיק ברשימת מכסים מוכנה של 21 מיליארד אירו, שיופעלו במהירות נגד סחורות אמריקאיות אם יופעלו מכסי מתכות נוספים. הרשימה כוללת מוצרי חקלאות, עופות, סויה שמיוצרת במדינות שמוגדרות כרפובליקניות, אופנועים ועוד. הלחץ פוליטי ממוקד כלפי מדינות מפתח כמו לואיזיאנה, הבית של יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון. 

בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

בנוסף, קיימת רשימה נוספת, בהיקף של 72 מיליארד אירו, שמתמקדת במוצרים תעשייתיים רגישים כגון מטוסי בואינג, רכבים אמריקאים ו-וויסקי מסוג בורבון. האיחוד בוחן גם צעדים לא מכסיים כמו הגבלות על רכש ממשלתי של חברות אמריקאיות או מגבלות השקעה. עם זאת, הפעלת הסנקציות תדרוש אישור פוליטי מהמנהיגים, וישנן מדינות שחוששות מהסלמה מלאה. מדינות אחרות מוכנות להקריב מכסים גבוהים בתמורה להשגת פטורים רחבים יותר, בתנאי שתשמר הגמישות במשא ומתן.

לצד צעדי מכס קלאסיים, גובר הלחץ באיחוד להפעיל כלי סחר חדשני – "כלי נגד כפייה" (ACI). מדובר במנגנון רחב סמכויות שמאפשר לאיחוד לנקוט בצעדים חד-צדדיים, כולל מיסוי על ענקיות טכנולוגיה אמריקאיות, הגבלות על השקעות אמריקאיות באירופה, ואפילו חסימות גישה למכרזים ציבוריים באיחוד.  כדי להפעיל את הכלי נדרש רוב מיוחס: לפחות 15 מדינות שחולשות על 65% מאוכלוסיית האיחוד. לפי הדיווחים, התמיכה גוברת, כולל מצד גרמניה, שנחשבה בעבר מהוססת יותר. עם זאת, נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין הבהירה בשבוע שעבר: "טרם הגענו לשלב הזה".

למרות שנועד במקור לשמש כהרתעה מול סין ורוסיה, נבחנת כעת האפשרות להחיל את הכלי גם על וושינגטון, אם יתברר שטראמפ נוקט באסטרטגיית "כפייה מכוונת" כדי לכפות תנאים מסחריים לא שוויוניים. נכון לעכשיו, הסיכוי להסכם עדיין קיים, אך ככל שהמועד הסופי מתקרב, והדרישות מצד ארה"ב הופכות אגרסיביות, הסיכוי להסלמה רחבה בסכסוך הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם הולך וגדל. לא רק המכסים עומדים על הפרק, אלא גם כללי המשחק הכלכליים בין הגושים.

אם יוחלט להפעיל את הכלי נגד הכפייה, האיחוד יוכל לחדור לעומק הכלכלה האמריקנית, לא דרך מוצרים אלא דרך שירותים. מדובר בתחומים שבהם לארה"ב יתרון מובנה: פיננסים, טכנולוגיה, תשתיות ענן ושירותים דיגיטליים. וכך, הגבלות על גישה למכרזים ממשלתיים, חסמים על השקעות, או דרישות רגולציה מחמירות יותר, יהוו פגיעה אסטרטגית.

קיראו עוד ב"גלובל"

במקביל, תתגבש כנראה גם רשימת מיסוי נגד ענקיות כמו אפל, גוגל, אמזון ומטא, לא רק כסמל, אלא ככלי להשגת יתרון במשא ומתן. מנגד, טראמפ כבר הבהיר: כל ניסיון לנקוט צעדים כאלה ייתקל בהחרפה נוספת מצד וושינגטון. באירופה מבינים שהפעם מדובר לא רק בסוגיית מכסים בשאלה גדולה יותר והיא האם האיחוד מסוגל לפעול כגוש מאוחד או שמדינותיו יפוצלו תחת לחץ כלכלי גובר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה