
מעבר לירידות - כך משפיעה התנודתיות בשווקים על הבריאות הנפשית
בעקבות צניחת מדדי המניות והפסדים של 6%-10% מתחילת השנה, המומחים מזהים עלייה בחרדה פיננסית ומציעים אסטרטגיות להתמודדות עם השלכותיה הפסיכולוגיות
הסבל הנפשי הקשור לירידות בשווקים לא מוגדר רשמית כהפרעה נפרדת מהפרעת חרדה כללית, כך טוענים לפחות פסיכולוגים בניו יורק, אולם אין ספק שהכאב היה מוחשי מאוד עבור כל מי שמחזיק תיק השקעות או חסכון לפנסיה כאשר השוק צנח בתחילת החודש, במיוחד שרק מספר חודשים קודם לכן, חברות רבות שכנעו המוני ישראלים להעביר את הפנסיות וקרנות השתלמות לקרנות מחקות S&P 500.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז על שורת מכסים ביום שכינה "יום השחרור" לאחר סגירת המסחר ב-2 באפריל. מדד ה-S&P 500 צנח ב-11% עד לסגירת המסחר ב-8 באפריל, כאשר המשקיעים חששו ממלחמת סחר גלובלית; מדד הנאסד"ק צנח ביותר מ-13%, ופגע בתיקי השקעות עתירי טכנולוגיה. מאז, ממשל טראמפ הודיע על דחיית מכסים וחזר בו מחלק מההחלטות. למרות ההתאוששות בשבוע האחרון, אנחנו עדיין מתחת לסגירה של 2 באפריל, וההפסדים מתחילת השנה במדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק עומדים על 6% ו-10%, בהתאמה.
עבור רבים, ההשקעות הכספיות מייצגות הרבה יותר מאשר רק מספרים באפליקציית הבנק. הן מהוות תחושת ביטחון, חופש לעתיד, סטטוס חברתי והוכחה להצלחה אישית. הן משקפות את היכולת לרכוש את הטובין והיתרונות שמשפרים את איכות החיים. לכן, כאשר השווקים צונחים, התגובות הרגשיות מגוונות: חרדה, כעס, בלבול, דיכאון, ולעתים אדישות מגוננת.
פסיכולוגים רבים דיווחו על עלייה בדיווחי חרדה הקשורים למצב הכלכלי וערך תיקי ההשקעות בקרב מטופליהם. רבים משתפים בתחושתם שהם נמצאים במעגל בלתי נגמר של אירועים כלכליים מאתגרים – סיום לימודים בתקופת המיתון הגדול, הקמת משפחה בתקופת הקורונה, וכעת התמודדות עם זעזועים בשוק ומלחמות סחר פוטנציאליות.
הפסדים כספיים והמוח
מחקרי הדמיית מוח מגלים תופעה מעניינת: הפסדים כספיים יכולים להפעיל תגובות איום במוח הדומות לאלו המתעוררות במצבי סכנה פיזית. מדובר בהתנגשות בין שתי אמיתות קשות – השווקים שונאים אי-ודאות, אך המוח האנושי שונא חוסר שליטה אפילו יותר.
הזעזועים בשוק אינם משפיעים רק על ערך תיקי ההשקעות, אלא יכולים להשפיע באופן ישיר על חיי אנשים רבים. בעלי עסקים התלויים בשרשראות אספקה גלובליות מוצאים את עצמם במאבק הישרדות ממשי. אחד המפתחות להתמודדות עם חרדה פיננסית, לפי המומחים, הוא היכולת להבחין בין גורמים שבשליטתנו לבין אלה שאינם. ניסיון לשלוט במצבים שמעבר לשליטתנו הוא הסיבה העיקרית לטעויות פיננסיות ולהתפתחות חרדה חמורה. קבלת העובדה שאיננו יכולים לשלוט בכל דבר, היא צעד חשוב בניהול הלחץ.
ניו יורק מהווה מעבדה מרתקת לחקר החרדה הפיננסית, וזאת בזכות שילוב ייחודי של גורמים. האזור המטרופוליני של העיר מכיל את הריכוז הגבוה ביותר של פסיכולוגים בארה"ב – 4,100 לעומת 1,670 בלוס אנג'לס, נכון לשנת 2023. כמו כן, בניו יורק יש את המספר הגבוה ביותר של יועצים פיננסיים אישיים. העיר גם מובילה במספר המיליונרים המתגוררים בה, והיא בעלת יוקר המחיה הגבוה ביותר במדינה, לפי נתוני המועצה לקהילה ופיתוח כלכלי לרבעון הראשון של 2024. שילוב זה הופך את וול סטריט ליותר מסתם מוסד פיננסי – היא תחנת מטרו לשני קווים שונים, המשולבת באופן אינטגרלי בחיי תושבי העיר.
- מדדי אירופה בעליות; הדאקס עולה ב-0.6%
- מהפך באינטל? לא בשנה הקרובה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
איך להתמודד עם חרדה פיננסית
מומחים מציעים מספר אסטרטגיות להתמודדות עם חרדה פיננסית. אחת הגישות המובילות היא פיתוח מה שמכונה "תיק חיים" – ראייה רחבה יותר של מה שמעניק משמעות וערך, מעבר להשקעות הכספיות. "תיק החיים" כולל את כל החוויות המהנות והמשמעותיות בחיים: קשרים עם בני משפחה, חברויות, תחביבים, בריאות, חיים רוחניים, ופעילויות המעניקות הזדמנויות לצמיחה מקצועית ואישית.
זמני משבר פיננסי יכולים לעורר תגובות התנהגותיות קיצוניות. חלק מהאנשים נוטים להגביר הוצאות באופן פרדוקסלי – לרכוש מוצרי יוקרה מתוך חשש שבקרוב לא יוכלו להרשות אותם לעצמם בשל מכסים או אינפלציה. אחרים עוברים להתנהגות הפוכה לחלוטין – דוחים רכישות גדולות, מבטלים חופשות, או אפילו שוקלים לצמצם את סגנון החיים, גם כאשר מצבם הפיננסי אינו מחייב זאת.
רבים בוחרים באסטרטגיה של "הישארות במסלול" – המשך שגרת החיים והצריכה הרגילה, גם בתקופות של אי-ודאות. בזמנים של חוסר יציבות בשווקים ומכסים חדשים, שמירה על נורמליות ושגרה יכולה להעניק תחושת שליטה בחיים, גם כאשר השווקים הפיננסיים נראים כאוטיים.
גורם משמעותי בהתמודדות עם אי-ודאות בשווקים הוא הניסיון שמגיע עם הגיל. משקיעים ותיקים עם עשרות שנות ניסיון נוטים לגלות חרדה פחותה בהשוואה למשקיעים צעירים. אלה שכבר עברו משברים פיננסיים קודמים, כמו אלה של 2008 ו-2020, מסוגלים להציב את את החששות בפרספקטיבה רחבה יותר, מתוך הבנה שהשווקים, למרות התנודתיות החריפה, בדרך כלל מתאוששים עם הזמן.
- 1.בא 28/04/2025 07:22הגב לתגובה זוהשקעות בבורסה.הכסף לא חייב לעבוד בשבילכם..בבורסה בדכ מפסידים אז הכסף שם עובד בשביל מישהו אחר עם מידע פנימי או פשוט יותר מהיר ומיקצועי .