
100 ימים לממשל טראמפ: הכלכלה האמריקאית, השווקים ומה צפוי לנו בהמשך?
100 ימים שחשבנו שראינו בהם הכל: עליות, ירידות, טלטלות, מלחמות - מה לא. אלה הם 100 הימים הראשונים של טראמפ חזרה בבית הלבן, אחרי הפוגה של ארבע שנים. מה צפויה לכלכלה האמריקאית מכאן? ומה יהיה בשווקים?
100 ימים שטראמפ בשלטון וזו היתה כנראה פתיחה מרשימה בכל קנה מידה. מהלכים משמעותיים, עוצמתיים, שבראשם הטלת המכסים, כל זה לצד מהלכים פנימיים בנושאי הגירה, גירוש של זרים ועוד. 100 ימים סוערים, ונתמקד בהשלכות הכלכליות והפיננסיות. המסר הגדול של ממשל טראמפ הוא הטלת מכסים למען הגדלת הקופה, שיפור המאזן המסחרי והעברת יצור לארה"ב. במקביל הממשל מדבר על תוכנית מיסוי שאפתנית להפחתת המס על הציבור האמריקאי.
המכסים התחילו מלחמת סחר, אבל עכשיו נראה שיש דיבורים עם כולם וסיכוי טוב שיהיה פתרון מול כולם. זה לא יהיה פשוט, יהיו כנראה הסכמי ביניים, זה יערער וישפיע על חברות רבות, על מדינות, בסוף זה ישפיע גם על הצרכן לרעה כי המחירים יתייקרו, זה ישפיע על הצמיחה לרעה - כשהמחירים עולים אז קונים פחות וזה ישפיע על הפירמות לרעה - הרווחים ירדו, אם כי הממשל טוען שהחברות האמריקאיות ירוויחו יותר בהמשך.
המכסים כרגע הם 10% לתקופה של 70 יום (עברו 20 יום) אבל לאחר מכן הממוצע צריך להתייצב סביב 15%-20%. המכסים האלו טובים לארה"ב וכנראה שמוצדקים, אך האטה בצמיחה הכלכלית מ-2% לקרוב לאפס, ועלייה באינפלציה מ-2% ל-3% כשבמקביל הדולר מאבד מכוחו, הם מחירים גדולים, גם על הצרכנים וגם על הפירמות.
כדי לרכך את עליית המחירים, צפויה תוכנית מס עם קיצוץ של עד 1.5 טריליון דולר והארכת הקלות מס קיימות. זה מעין "ממתיק" כלכלי לציבור. היא נועדה לעודד צריכה והשקעות, ובכך למתן את הנזק הכלכלי מהמכסים. לדוגמה, פטורים על טיפים ושעות נוספות יכולים להגביר את ההכנסה הפנויה של משקי בית, בעוד זיכוי מס לייצור מקומי עשוי לתמרץ חברות להעביר פעילות לארה"ב. התוצאה היא אי וודאות ותמונה מאוד מעורבת: מצד אחד, המכסים עלולים לגרום לתנודתיות בשווקים ולפגוע בצמיחה; מצד שני, הפחתת המס משאירה יותר הכנסה פנויה ותומכת במניות ובצריכה.
הפדרל ריזרב, שצפוי להגיב עם שלוש עד ארבע הורדות ריבית ב-2025, מוסיף לכאורה ביטחון, אבל הפד' הולך צעד צעד ובזהירות ולא בטוח שהציפיות האלו אכן יתגשמו. הורדות אלו, אם יתממשו, יפחיתו את עלויות המימון לחברות וצרכנים, ויוכלו למנוע האטה חריפה יותר והן גם ישפרו את הצמיחה. אבל בפועל יכולה להיות כאן הפתעה גדולה, למרות שמי שמקשיב לג'רום פאוול דווקא לא צריך להיות מופתע. יו"ר הפד אמר בפרוש שהדברים ייבחנו בהמשך בזהירות הראויה ועל רקע המכסים.
ועדיין, בהינתן שהמכסים מול רוב המדינות ייסגרו, נראה שצפויה רגיעה מסוימת בשווקים הפיננסים.
מה אם התרחיש לא יתממש?
אם המכסים לא יוטלו בהיקף הצפוי, אז מצד אחד זה דווקא טוב לשווקים - הצמיחה לא תרד משמעותית, האינפלציה לא תעלה משמעותית, אבל זה יביא לחוסר אמון במדיניות של טראמפ. זה יכול להיות מסוכן, השווקים עשויים לא להתייחס למדיניות, לאמירותיו. ההשפעה על השווקים תהיה מורכבת, מצד אחד המכסים פוגעים בשווקים ואי הטלתם און הטלה בשיעור נמוך, אמורה לעודד את השוק, מצד שני - אמון מול הממשל והמדיניות הכלכלית הוא מאוד חשוב. אי אמון פוגע בשווקים.
יתרה מזו, אם חבילת המס תהיה צנועה מהצפוי או תידחה עקב התנגדות בקונגרס, ההשפעה החיובית על הצריכה וההשקעות תהיה מוגבלת, והשווקים עלולים לאבד מומנטום.
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
- רגע לפני העלאת המכסים, שיין מעלה מחירים בארה"ב בשיעור של עד 377%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תרחיש נוסף הוא ששותפות הסחר של ארה"ב לא יגיבו במכסי נגד משמעותיים, מה שיפחית את הלחץ על שרשראות האספקה ואת הסיכון לאינפלציה. במקרה כזה, המכסים עשויים להיתפס כמהלך טקטי מוצלח שמגביר את ההכנסות הממשלתיות מבלי לפגוע קשות בכלכלה. עם זאת, אם הפד לא יוריד ריביות כצפוי – למשל, אם האינפלציה תישאר גבוהה מהצפוי – עלויות המימון הגבוהות עלולות להכביד על חברות ולגרום לירידות בשוק המניות.
מדיניות טראמפ היא הימור נועז. המכסים הם חרב פיפיות שיכולה לחזק את הייצור המקומי אך להאט את הצמיחה. השווקים צפויים להגיב בתנודתיות גבוהה, כאשר מגזרים מסוימים (כמו ייצור מקומי) ירוויחו ואחרים (כמו יבואנים) יפסידו. אם התרחיש המרכזי יתממש, השווקים יצטרכו להתרגל למציאות של צמיחה נמוכה יותר ואינפלציה גבוהה יותר, עם תמיכה מסוימת מהפד והפחתת המס.
- 1.אנונימי 27/04/2025 11:20הגב לתגובה זומה שעושה טראמפ זה איזון ככל הניתן להדדיות בין ארצות הברית לבין סין בנושא הכלכלי כי עדהיום זה היה מעוות וחד צדדי כלומר סין מיצרת ומשווקת ומתעשרת ומשתלטת ובארצות הברית רק קונה ומתמלאת בחובות לסין כולנו יודעים זאת וזה מצב גרוע שיקרוס עם הזמן והמשקיעים יודעים זאת