טראמפ וקריפטוטראמפ וקריפטו

טראמפ והקריפטו: ניגוד עניינים או מהפכה דיגיטלית?

מחיבוק רגולטורי לרווחים משפחתיים: כיצד נשיא ארה"ב ומשפחתו הכניסו מיליונים לכיסם תוך שינוי דרמטי במדיניות ארה"ב כלפי מטבעות דיגיטליים

אדיר בן עמי | (1)
נושאים בכתבה טראמפ קריפטו
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שפעם תיאר מטבעות קריפטו כ"תרמית" ו"אסון שממתין לקרות", עומד כיום בראש מהפכה רגולטורית שמשנה את פני תעשיית הקריפטו בארה"ב. במקביל, הוא ומשפחתו מרוויחים מיליוני דולרים ממיזמי קריפטו פרטיים - מצב המעלה שאלות נוקבות לגבי ניגודי עניינים בין תפקידו כמנהיג המעצמה העולמית לבין האינטרסים העסקיים האישיים שלו. כיצד התרחש מהפך זה, ומה המשמעויות הכלכליות, הפוליטיות והאתיות שלו?


השינוי בגישת טראמפ לקריפטו


במפגש במתחם מאר-א-לאגו בתחילת מרץ 2025, התגאה הנשיא טראמפ בפני קבוצת תורמים בכירים בהישגי ממשלו בתחום מטבעות הקריפטו. בפני קהל שכל אחד מחבריו תרם מיליון דולר לוועדת הפעולה הפוליטית שלו, שאל הנשיא בהתלהבות אם הם יודעים כמה שווה מטבע המים (meme coin) האישי שלו, $TRUMP. "כ-13 מיליארד דולר", השיב אחד התורמים - סכום שלפי דברי הנשיא עצמו, עשוי להיות גבוה משווי מועדון מאר-א-לאגו המפורסם.


שינוי הגישה של טראמפ כלפי הקריפטו לא התרחש בן לילה. ממשל ביידן נקט בגישה ספקנית וזהירה כלפי התעשייה, תוך דרישה שמטבעות קריפטו יהיו כפופים לאותם חוקי הגנת משקיעים החלים על מניות. גארי גנסלר, יו"ר רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) תחת ביידן, טען שהתעשייה מלאה בהונאות, ספקולציות וניגודי עניינים, והגיב למשברים בשוק הקריפטו בתביעות נגד בורסות מובילות כמו Coinbase ו-Binance.


במהלך קמפיין הבחירות של 2024, מנהלי חברות קריפטו זיהו הזדמנות לשינוי מהותי בגישה הממשלתית. הם החלו להיפגש עם צוות הקמפיין של טראמפ, וטענו שחיבוק התעשייה יעזור לטראמפ לזכות בתמיכה מקבוצות הצבעה במדינות מתנדנדות - במיוחד מצביעים שחורים וגברים צעירים, קבוצות שמגלות עניין בקריפטו. "צוות טראמפ הבין יותר ויותר עם הזמן שזה יכול לעזור להם במערב פנסילבניה ובדרום-מערב מישיגן," אמר פול גרוול, היועץ המשפטי הראשי של Coinbase. "זה יכול לעזור להם להפיל גושים דמוגרפיים מרכזיים במחוזות מתנדנדים שיובילו אותם לנשיאות."


ביולי 2024, בעקבות שכנוע מצד התעשייה, טראמפ דיבר בכנס ביטקוין 2024 שבו התחייב לפטר את גנסלר ביומו הראשון כנשיא ולשכור רגולטורים ידידותיים לקריפטו. "ברגע שאושבע, הרדיפה נפסקת, והנשק מתפרק," הבטיח. טראמפ גם הורה שייתוספו סעיפים תומכי קריפטו למצע המפלגה הרפובליקנית, ובכך חיזק את מחויבותו הפומבית לתעשייה.



כוח פוליטי ותרומות: השקעה עם תשואה גבוהה

תמיכת התעשייה לוותה בתרומות נדיבות. במהלך מסע הבחירות, מנהלי חברות קריפטו תרמו יותר מ-16 מיליון דולר לקבוצות פרו-טראמפ. ועדות פעולה פוליטיות הנתמכות על ידי התעשייה הוציאו יותר מ-130 מיליון דולר על מועמדים לקונגרס התומכים בקריפטו משתי המפלגות. ביוני 2024, דיוויד סאקס וטרבור טריינה אירחו במשותף אירוע גיוס כספים בעמק הסיליקון עבור טראמפ עם מספר מנהלי קריפטו בכירים, שהניב 12 מיליון דולר לטובת הקמפיין.


בין הבחירות להשבעה, טראמפ נפגש עם לפחות שמונה מנהלי חברות קריפטו וגייס יותר מ-50 מיליון דולר בתרומות לקרן ההשבעה שלו ולקבוצות קשורות. בפגישות אלו, הוא שאל את התורמים כיצד הם רוצים שהתעשייה תהיה מפוקחת ומי צריך לעשות זאת - גישה יוצאת דופן שהציעה לנציגי התעשייה תפקיד ישיר בעיצוב הרגולציה שתחול עליהם.

קיראו עוד ב"גלובל"


שדלנים אמרו ללקוחות שתרומה של מיליון דולר לוועדת פעולה פוליטית של טראמפ תעניק לתורמים הזמנה לארוחת ערב קבוצתית גדולה במאר-א-לאגו, שבה הנשיא עשוי להופיע. לתורמים שנתנו 5 מיליון דולר או יותר הובטחה פגישה עם הנשיא הנבחר - מערכת שהעניקה גישה ישירה למקבלי ההחלטות בהתאם לגודל התרומה.


בראד גרלינגהאוס, מנכ"ל Ripple, הוא דוגמה בולטת למערכת היחסים ההדדית שנוצרה. חברתו תרמה 15 מיליון דולר לגופים הקשורים לטראמפ, כולל 5 מיליון דולר במטבע הקריפטו XRP לוועדת ההשבעה, לפני ארוחת ערב אישית עם טראמפ בינואר. גרלינגהאוס לא היסס לפרסם ברשתות החברתיות רשימת משימות ל"100 ימים" עבור הנשיא הנבחר, ובראשן - פיטורי גנסלר מה-SEC.


כשהנשיא הוא גם יזם קריפטו

ההתקרבות בין טראמפ לעולם הקריפטו לא הסתכמה רק ביחסים פוליטיים. בספטמבר 2024, טראמפ השיק את מיזם הקריפטו World Liberty Financial, שהבטיח "לעשות את הקריפטו ואת אמריקה גדולים שוב". בניו, דונלד ג'וניור ואריק טראמפ, משמשים כ"שגרירי Web3" של הקרן, ובארון, בנו בן ה-18, מכהן כ"ראש החזון של DeFi". גוף הקשור לטראמפ ולבני משפחתו מחזיק ב-60% מזכויות ההון של המיזם.


בארון טראמפ, סטודנט שנה ראשונה באוניברסיטת ניו יורק, לקח חלק פעיל במיזם המשפחתי והצטרף לשיחות אסטרטגיה ותרם קשרים בתעשייה. "הנשיא צריך להיות גאה שיש לו בן כל כך ממוקד ויסודי בחשיבה שלו," אמר סטיב ויטקוף, יועץ בכיר של טראמפ שהיה מייסד-שותף של הפרויקט ומאז מונה למשא ומתן העליון במזרח התיכון ולמלחמה באוקראינה.


לקראת ההשבעה, הרחיב טראמפ את עסקי הקריפטו שלו. במהלך תקופת המעבר, ביל זנקר, חבר ותיק של טראמפ, הציע לנשיא הנבחר עוד מיזם עסקי בתחום הקריפטו: מטבע טראמפ. הנשיא היה חסר מנוחה לסגור את העסקה לפני שנכנס לתפקידו הרשמי. על פי ההסכם, חברת בת של ארגון טראמפ מחזיקה ב-80% מהיצע של מטבע ה-$TRUMP יחד עם חברה הרשומה בדלוור על ידי זנקר.


טראמפ היה נשיא נבחר כאשר חתם על עסקת מטבע המים, שהניבה עד כה כ-350 מיליון דולר במטבע הקריפטו USDC לגופים הקשורים אליו, על פי חברת ניתוח בלוקצ'יין Chainalysis. סכום זה, הכולל הן עמלות מסחר והן מה שמהווה למעשה מכירות של המטבע, אינו כולל הפסדים לא ממומשים. טראמפ והגברת הראשונה של ארה"ב מלניה טראמפ השיקו את מטבעות המים שלהם ימים ספורים לפני ההשבעה.


בנובמבר 2024, יזם הקריפטו הסיני במוצאו, ג'סטין סאן, השקיע 30 מיליון דולר ב-World Liberty Financial, שהתקשה לעמוד ביעדי גיוס הכספים. לאחר מכן, סאן, שנאבק בתביעת SEC המאשימה אותו ומספר חברות שלו בהונאה, הפך ליועץ ב-World Liberty. העיתוי המעניין - בחודש פברואר 2025, ה-SEC ביקש מבית המשפט להשהות את תביעת ההונאה נגד סאן, צעד שעורר שאלות לגבי הקשר בין ההשקעה שלו במיזם המשפחתי להחלטת הרשות.


מהפכה רגולטורית ושאלות אתיות

לאחר השבעתו לנשיאות, החל טראמפ ליישם את הבטחותיו לתעשייה. הוא מינה את פול אטקינס לראשות ה-SEC, בחירה שהתקבלה בברכה על ידי התעשייה. תחת הנהגתו החדשה, ה-SEC החל לסגור תיקים נגד חברות קריפטו. עד היום נסגרו קרוב לתריסר תיקים כאלה, מה שנתפס בעיני מנהלי התעשייה כהוכחה לשחרור התעשייה מאיומים רגולטוריים.


"נושא השיחה היה איך התיקים של כולם נעלמו פתאום ובאופן קסום," אמר טרבור טריינה, יזם קריפטו, על פגישה אחרונה של מנהלי חברות. "תג הכבוד החדש בעמק הסיליקון הוא אם ה-SEC סגר את התיק שלך." כרגע, מכירות ומסחר בקריפטו חופשיים למעשה מפיקוח פדרלי עד שהקונגרס ייצור מסגרת חדשה, וההנחה בתעשייה היא שהכללים החדשים יהיו מקלים בהרבה מאלה שהיו תחת ממשל ביידן.


ההשפעה של מדיניות הממשל החדש על שוק הקריפטו הייתה מיידית. בסוף השבוע שעבר, לאחר שטראמפ הציג מראש את הקמת עתודת ביטקוין אסטרטגית, עלה הביטקוין ב-9% תוך 24 שעות לכ-93,000 דולר. ביום חמישי, טראמפ חתם על צו נשיאותי המקים את העתודה ומאגר נפרד שיכלול מטבעות קריפטו קטנים יותר, ניצחון משמעותי למטבעות הקטנים יותר שפעלו כדי להיכלל במאגר.


ביום שישי האחרון, כהמשך ישיר למדיניותו, אירח ממשל טראמפ אירוע קריפטו בבית הלבן בהפקתו של דיוויד סאקס, שכעת מוביל את מדיניות הקריפטו של טראמפ. האירוע היה מבוקש ביותר, עם מושבים מוגבלים. "לפני שנה, חשבת שיותר סביר שתסיים בכלא מאשר בבית הלבן," סיפר סאקס בפתיחת הפסגה, מצטט אחד מיזמי הקריפטו - משפט שממחיש את השינוי הדרמטי ביחס הממשל לתעשייה.



המיזם של טראמפ תחת ביקורת חריפה


הקשר ההדוק בין הנשיא ומשפחתו לתעשייה שהוא מפקח עליה מעורר ביקורת חריפה. מיזם World Liberty Financial משך ביקורת על הפוטנציאל שלו לאפשר לישויות זרות ולגופים שיש להם עסקים עם ממשלת ארה"ב להעביר כסף לטראמפ ומשפחתו ללא גילוי ציבורי. מצב זה מהווה אחת הדוגמאות הבולטות ביותר לנשיא המפיק רווחים אישיים מתעשייה שממשלו מפקח עליה.


ניק קרטר, משקיע הון סיכון בתחום הקריפטו ותומך בטראמפ, אמר: "נשיאים לא אמורים לנהל עסקים, במיוחד לא דברים שבהם הם יכולים להשפיע ישירות על התוצאה, שזה ברור שזה המקרה בקריפטו," אמר. ביקורת דומה הושמעה גם על ידי מנהלים ומשקיעים אחרים בתעשייה, שטענו שהמטבעות האישיים של משפחת טראמפ פוגעים באמינות התעשייה ומעלים שאלות אתיות מטרידות.


דיוויד סאקס, הממונה על מדיניות הקריפטו בממשל טראמפ, ניסה להתמודד עם טענות לניגוד עניינים באמצעות מכירת אחזקות הקריפטו האישיות שלו וחברתו מכרה את חלקה בחברות הזנק בתחום הקריפטו. עם זאת, אי-הבהירות נותרה לגבי השאלה האם החברה שלו עדיין מחזיקה בהשקעות בחברות הזנק בתחום הקריפטו, שכן נציגו לא השיב לשאלה בנושא.


עבור קהילת הקריפטו, מהפך הגישה של טראמפ והמדיניות החדשה מסמלים ניצחון רגולטורי היסטורי לתעשייה שנאבקה שנים על לגיטימציה. "אתם מוזמנים!!!" צייץ הנשיא כאשר מחיר הביטקוין חצה את רף ה-100,000 דולר בדצמבר, ספק מתגאה בהשפעה שיש למדיניותו על השוק, ספק מזכיר לתומכיו שמדובר במערכת יחסים הדדית.


ממשל טראמפ מציג את מדיניותו כחלק מחזונו "להפוך את אמריקה למובילה עולמית בקריפטו", בעוד התעשייה מברכת על השינוי הרגולטורי הדרמטי. אולם השאלה שממשיכה לרחף מעל הכל היא - האם טשטוש הגבולות בין האינטרסים הפרטיים של נשיא ארה"ב לבין מדיניות ממשלתית מהווה תקדים מסוכן, או שמא זוהי רק דוגמה נוספת לשיטות העסקיות הייחודיות של טראמפ איש העסקים?

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שחיתות אישית וניגוד עניינים מובנה (ל"ת)
    אנונימי 11/03/2025 08:47
    הגב לתגובה זו