סקר המאני טרי: ירידה בהשקעות בהון סיכון בארה"ב
סקר ה-MoneyTree הנערך בארה"ב על ידי פירמת רואי החשבון פרייס-וואטרהאוס-קופרס (PwC), מפורסם היום (ג') ומצביע על כך כי 674 חברות גייסו הון בסך 4.6 מיליארד דולר ברבעון הראשון של שנת 2005, מדובר בירידה ביחס לרבעון הרביעי של 2004 (5.4 מיליארד דולר), אך מדובר גם ברמה זהה לרמה ברבעון השלישי של 2004. בשנתיים האחרונות נעו השקעות ההון סיכון הרבעוניות בטווח של 4.4 מיליארד דולר עד 5.9 מיליארד דולר.
ההשקעות הראשוניות טיפסו לרמת ההשקעות הגבוהה מזה שנתיים, עם 1.2 מיליארד דולר שהושקעו ב-197 חברות. הסיבה לרמה הגבוהה של השקעות ראשוניות נעוצה בגידול שחל בהשקעות הראשוניות בחברות בשלות יותר באופן יחסי. מניתוח ההשקעות על פי מגזרים עולה כי רמת ההשקעות במגזר מדעי החיים נחלשה לראשונה מזה שנתיים.
נשיא ה-National Venture Capital Association, מארק היסן, אומר כי "אכן חלה ירידה בהשקעות ההון סיכון ברבעון הנוכחי, אולם הן עדיין עומדות על רמה של 4-6 מיליארד דולר, המהווה מבחינתנו שמירה על שיווי משקל הגיוני, בר-השקעה ותלוי ביצועים. אנו שואפים להמשיך ולראות את התעשייה בתחום פורה זה לאורך כל השנה, כאשר רמת השקעות שנתית של 20-23 מיליארד דולר היא תחזית הגיונית לאור מצב השוק.
"בנוסף, אנו מצפים לסימני עלייה משמעותיים בשיעור ההשקעות בשלבים מוקדמים יותר שעדיין אינם גלויים, אך צפויים לעלות על פני השטח עם מימוש כספי הקרנות החדשות שגייסו קרנות ההון סיכון לאחרונה".
השותף המוביל את תחום ההון סיכון ב-PwC, טרייסי לפטרוף, הוסיף כי "אנו חווים גאות ושפל טבעיים ברמת ההשקעות. ברבעון הנוכחי, הפיזור הרוחבי של ההשקעות במגזרים שונים ובחברות בשלבי בשלות שונים, מצביע על איזון בריא בין הזדמנויות קצרות וארוכות טווח. ההאטה במגזר מדעי החיים משקפת גם היא את אותו איזון, ומצביעה על כך שמשקיעי הון סיכון מקפידים באופן מודע להימנע מהשקעות יתר במגזר מסוים".
גידול מסוים נצפה בהשקעות הראשוניות בשנתיים האחרונות. הגידול לסך של 1.2 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2005, לעומת 1.1 מיליארד דולר בממוצע לרבעון בשנה שחלפה הינו משמעותי, לאור חלקן בסך השקעות ההון סיכון (26%) בהשוואה לשנה הקודמת (21%) - השיעור הגבוה ביותר מאז שנת 2000.
ההתחזקות ברבעון הראשון של שנת 2005 מיוחסת למגוון חברות שגייסו הון סיכון לראשונה. חברות בשלבי התפתחות מוקדמים (Early Stage) הן בדרך כלל הגרעין הקשה של ההשקעות הראשוניות. קביעה זו נכונה גם לגבי הרבעון הראשון של שנת 2005, ועם זאת, מספר חברות בשלבי ההתרחבות (Expansion Stage) הצליחו גם הן למשוך השקעות ראשוניות בסכומים מהותיים.
חברות מסוג זה דורשות לרוב השקעות בהיקפים גדולים יותר. ברבעון הראשון של 2005, 123 חברות בשלבים מוקדמים גייסו סכום ממוצע של 4.5 מיליון דולר לחברה בסבב הגיוס הראשון שלהן. 36 חברות בשלבי התרחבות גייסו בממוצע 11.4 מיליון דולר ו-9 חברות בשלבים מאוחרים גייסו 20.1 מיליון דולר בממוצע לחברה.
בנוסף, ראוי לציין כי ההשקעות הראשוניות הקיפו קשת רחבה של מגזרים, לרבות שירותים פיננסיים, שירותי תעשייה ובריאות, לצד המגזרים הצפויים כגון טכנולוגיה ומדעי החיים.
לאחר שנתיים של שליטה, ההשקעות במגזר מדעי החיים (ביוטכנולוגיה ומכשור רפואי, יחדיו) צנחו משמעותית ברבעון הראשון של 2005. 129 חברות גייסו 1.08 מיליארד דולר בהשוואה ל-162 חברות שגייסו 1.6 מיליארד דולר ברבעון הקודם, וההשקעות במגזר הגיעו לרמתן הנמוכה ביותר מאז הרבעון הראשון של שנת 2003. למרות זאת, המגזר ריכז 19% ממספר העסקאות ו-23% מסך ההשקעות במונחים כספיים ברבעון הראשון של 2005 - רמה יציבה, המשקפת את תנאי השוק העדכניים.
מגזר התוכנה שמר על מקומו כקטגוריית התעשייה הטכנולוגית המובילה ברבעון הראשון של 2005, עם 1.1 מיליארד דולר (24% מסך ההשקעות) שהושקעו ב-198 חברות תוכנה, המהווים 29% ממספר העסקאות.
ההשקעות במגזר הטלקומוניקציה הוסיפו לצנוח, עם 58 חברות שמשכו 371 מיליון דולר, ירידה חדה מתחת לממוצע שרשם מגזר זה בשנתיים האחרונות. גידול מסוים נצפה במגזר הרשתות, עם 348 מיליון דולר שהושקעו ב-40 חברות, אם כי עדיין מתחת לממוצע הדו-שנתי של מגזר זה.
מגזר שירותי טכנולוגיית המידע זינק לשיא של השנתיים האחרונות, כשגייס 302 מיליון דולר בזכות עסקה גדולה אחת. מאותה סיבה נצפה גם גידול במגזרי תעשייה/אנרגיה במהלך הרבעון. שני המגזרים צפויים לשקוע בחזרה אל רמותיהם ההיסטוריות בשנה הקרובה. מגזרים מהותיים אחרים שמרו בדרך כלל על רמת השקעות דומה לזו שנצפתה בשנה הקודמת.