לאומי: הדעות החיוביות על המשק הישראלי תומכות בשקל

מעריכים, כי גם אם בנק ישראל יפחית את הריבית לא צפוי פיחות חד כתגובה. פועלים: בטווח הקצר ייסחר השקל במגמה מעורבת, אך בטווח שערים צר יחסית. איגוד: הטווח לשבוע הקרוב הינו 4.32-4.4 ש'
שרון שפורר |

כמידי שבוע, אנו מביאים בפניכם את סקירות הבנקים ובתי ההשקעות באשר לשוק המט"ח המקומי ועתיד להתרחש, בראייתם, בשוק זה. והשבוע, כך נראה, ההסמכה גורפת למדי: טווח שערי המסחר יוותר צר ויציב.

בבנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר ייסחר השקל במגמה מעורבת, אך יישאר בטווח שערים צר יחסית. הם מסבירים, כי השפל בפער שבין הריבית השקלית והדולרית תומך בפיחות, ומנגד האופטימיות הכלכלית, המדינית והפוליטית מספקים לשקל תמיכה.

בטווח הארוך, מעריכים כלכלני הבנק, כי ייתכן פיחות בשקל, כאשר בין הגורמים התומכים בפיחות הם מונים את הצמצום הנוסף הצפוי בפער הריביות, בשל ההידוק המוניטרי המתמשך בארה"ב, והאפשרות להורדה נוספת בריבית השקלית.

בבנק הפועלים מוסיפים ואומרים, כי הירידה החדה מהצפוי במדד המחירים לצרכן של חודש ינואר חיזקה את ההערכות, כי תתכן הורדה נוספת בריבית השקלית בשבוע הבא ובארה"ב תתקיים ישיבה מוניטרית ב-22 במארס, בה צפויה, לדבריהם, עלייה של רבע אחוז בריבית של הדולר, כך שפער הריביות עשוי לרדת להיקף של כחצי אחוז בלבד. לאור האמור לעיל, ממליצים בבנק הפועלים, לשמור על רכיב המט"ח בתיק ההשקעות בשיעור של כ-10%.

ובבנק לאומי מעריכים, כי גם אם בנק ישראל יפחית את הריבית על מקורותיו מחר, לא צפוי זעזוע בשוק המט"ח - היינו פיחות מהיר כתגובה למהלך. פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר היה עשוי לספק את התמריץ העיקרי להיחלשות השקל, כתגובה לציפיות לצמצום פער הריבית ישראל-ארה"ב. לדעתם של כלכלני הבנק, עובדת התחזקותו של השקל בימים האחרונים תומכת בכך שאם תחול הפחתה של ריבית היא ככל הנראה תעבור ללא אירועים מיוחדים בשוק.

כלכלני לאומי מוצאים לנכון לציין, כי פער הריביות הקטן עלול להתחיל ליצור הסטה של הון להשקעות במט"ח. עם זאת, הם סבורים, כי כל עוד מידת האמון במשק הישראלי הולכת וגוברת, כפי שבא לידי ביטוי השבוע כאשר חברת הדירוג Fitch העלתה את תחזית דירוג החוב של ישראל מניטרלי לחיובי, יוכל השקל לשמור על ערכו כנגד הדולר גם בעת צמצום בפער הריבית הן הקצרה והן הארוכה.

בבנק איגוד רואים לנגד עיניהם מספר גורמים התומכים בהתחזקות הדולר בטווח הארוך והם: אי יציבות מדינית ופוליטית, הידרדרות משמעותית לאלימות עם יציאתה לפועל של תוכנית ההתנתקות, ציפיות להמשך עליית ריבית על הדולר וצמצום פער הריביות בין השקל לדולר, צמצום הגירעון הממשלתי ובמאזן המסחרי האמריקאי והסלמה משמעותית במצב הביטחוני בארץ.

מצד שני, הם מונים את הגורמים התומכים בהיחלשותו של המטבע האמריקני: יציבות ממשלתית, התקדמות בתהליך ההתנתקות המדינית, עליית תחזית הצמיחה לשנת 2005 בתמ"ג ל-5% מצד שר האוצר ויישום מוצלח של התוכנית הכלכלית המשותפת למשרד האוצר ובנק ישראל לייצוב המשק והשגת צמיחה בשנה הבאה יחד עם עמידה ביעד הגירעון של 4% בשנה הבאה והמשך זרם ההשקעות הזרות לישראל.

טכנית, מעריכים כלכלני איגוד, טווח המסחר הצפוי לשבוע הקרוב הינו 4.32-4.40 שקל לדולר, כשתמיכה קרובה שוכנת ב- 4.35 שקל לדולר ואחריה ב-4.324 שקל לדולר והתנגדות קרובה שוכנת ברמת 4.40 שקל ואחריה ב-4.42 שקל לדולר.

ומהבנקים לבתי ההשקעות. כלכלני בית ההשקעות, גיפט סבורים, כי הדעות החיוביות כלפי הכלכלה הישראלית, הנובעות מתקוות לתהליך השלום וכן אמונו של השוק בהצלחת המדיניות הכלכלית של הממשלה מהוות תמיכה לשקל.

בגיפט מפנים את תשומת הלב לכך, שהדעות חלוקות בשוק אם בנק ישראל שוב יוריד את הריבית השקלית בשבוע הבא. מצד אחד המדד הנמוך ושיעור האבטלה הגבוה מצדיקים הורדה נוספת בריבית השקלית, אולם מחשש של בנק ישראל שצימצום נוסף בפער הריבית עלול לגרום לאי יציבות בשער החליפין בעתיד מרתיע אותו מלפעול, גם אם בנק ישראל יוריד את הריבית וגם אם לא צפויות עליות ריבית נוספות בארה"ב. לכן סבורים בבית ההשקעות, כי שער הדולר אכן יעלה בסופו של דבר.

בגיפט מעריכים, כי בגלל פערי הריבית הצרים, רכישות עתידיות של דולרים אפילו לתקופות ארוכות מעבר לשנה נמצאות ברמות מאוד אטרקטיביות. לעת עתה, הם מציינים, יש לדולר תמיכה ב-4.35 שקל והתנגדות ראשונה ב-4.38 שקל.

בבית ההשקעות, כלל פיננסים בטוחהמפנים את תשומת לבנו לכך, שמדד המחירים לצרכן האמריקני עלה אמנם בחודש ינואר כצפוי (0.3%), אך מדד הליבה (להוציא אצ מחירי המזון והאנרגיה) עלה בקצב המהיר ביותר זה 6 שנים (0.8%). למשנתם של הכלכלנים בכלל פיננסים בטחה, עליה זו מחזקת את ההערכות להמשך העלאת ריבית בארה"ב בשנת 2005. בכלל פיננסים ממליצים להגביל את האפיק המט"חי עד ל-10% מהפוטפוליו.

*אין בסקירה זו משום המלצה לפעולה כלשהי והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה