לקראת החלטת הריבית בארה"ב - עיני הסוחרים נשואות אל עבר ברננקי
השבוע שחלף סיכום קצר המדווחות בוול סטריט המשיכו להכתיב את הקצב ותרמו לעליות השערים שנצפו לאורך השבוע. ברשימת המפתיעות נמצאות "גנרל אלקטריק", "גוגל", יצרנית האייפון "אפל" וענקית המחשוב IBM. המאכזבות עד כה היו "בנק אוף אמריקה" ו"גי פי מורגן", אשר העיבו על סקטור הפיננסים כולו. ביום שני לא התקיים מסחר לרגל יום מרטין לוטר קינג.
בסיכום שבועי, המדדים המובילים בוול סטריט סיימו במגמה מעורבת: הדאו ג'ונס הוסיף 0.7% וסגר שבוע שמיני ברציפות של עליות שערים. ה-S&P500 ירד ב-0.8% - ירידה שבועית ראשונה אשר קטעה את הרצף של 7 שבועות חיוביות (הרצף הגדול ביותר מאז שנת 2007). הנאסד"ק בלט השבוע בירידה של 2.4%, לאחר מספר שבועות חיוביים.
בזירת המאקרו בארה"ב, התחלות הבנייה הציגו ירידה של 4.3% ל- 530 אלף התחלות חדשות, הרמה הנמוכה ביותר מזה 19 חודשים. ההערכות בשוק היו יותר אופטימיות וניבאו ירידה לרמה של 540 אלף מרמה קודמת של 550 אלף יחידות דיור מנובמבר. עלייה מפתיעה נרשמה באישורי הבנייה לרמה של 640 אלף לעומת 540 מהרמה שנרשמה בחודש הקודם. מכירות הבתים יד שנייה זינקו ב-12% לרמה של 528 אלף בתים והנתון של חודש קודם עודכן כלפי מעלה מ-468 אלף ל-470 אלף. מספר דורשי העבודה החדשים ירד ב-37 אלף משרות ל-404 אלף.
אירופה: לא היו אירועים מיוחדים מלבד פגישת שרי האוצר בבריסל, שהסתיימה ללא תוצאות מיוחדות. גרמניה וצרפת ממשיכות להתנגד להגדלת היקף קרן הסיוע שנועדה לחלץ את המדינות השקועות במשבר. הסנטימנט החיובי באירופה צבר תאוצה לאחר פרסום סקר הסנטימנט הכלכלי של מכון ZEW , אשר רשם קריאה של 25.4 נקודות לעומת 15.5 נקודות שנרשמו בחודש הקודם.
סקר האקלים העסקי של IFO בגרמניה רשם קריאה של 110.3 נקודות לעומת 109.8 נקודות בחודש הקודם, על רקע העלייה החדה בייצוא לאסיה ועלייה בצריכה הפרטית בכלכלה הגדולה של גוש האירו. נתון זה הינו הגבוה ביותר בהיסטוריה. חשוב לציין כי הכלכלה הגרמנית הצליחה לצמוח בקצב של 3.6% במהלך השנה שעברה, דבר אשר תרם רבות לעסקים במדינה. בריטניה: האינפלציה מרקיעה שחקנים ורושמת את הזינוק החד ביותר מזה כ-8 חודשים לרמה של 3.7% על רקע העלייה החדה במוצרי המזון והדלק. הבנק המרכזי של בריטניה עשוי להעלות את שיעור הריבית עד סוף הרבעון הנוכחי. סין: האינפלציה התקררה מעט. מדד המחירים לצרכן עלה ב-4.6% לעומת 5.1% בחודש הקודם. הכלכלה השנייה בגודלה בעולם צמחה בקצב של 9.8% ברבעון האחרון של שנת 2010 לעומת הצמיחה של 9.6% שנרשמה ברבעון הקודם. הנתונים המעודדים בסין לא הצליחו למנוע את ירידות השערים החדות באסיה שבאו על רקע הסנטימנט השלילי בעולם. שוק מט"ח והסחורות שבוע המסחר בשוק המט"ח התאפיין בתנודתיות רבה וחוסר קורלציה מוחלט. הדולר נחלש מול האירו, הפאונד והיין אך הצליח להתחזק מול הדולר האוסטרלי, הפרנק השוויצרי והדולר הקנדי. האירו קבע שיא חדש בנק 1.3623 מול השטר הירוק בדרך לרמת התנגדות בנק 1.3680. השטר האירופאי ממשיך במסע ההתחזקות שלו מהפריצה של רמת ההתנגדות 1.3430 על רקע סימני ההתאוששות שנראו באירופה בימים האחרונים.
הפאונד מתחזק על רקע הערכות כי הבנק המרכזי של אנגליה לא יישאר בחיבוק ידיים ויאלץ לעלות את שיעור הריבית בקרוב. הדולר הקנדי איבד גובה אחרי פרסום החלטת הריבית, אשר נותרה על כנה ברמה של 1%. נאומו הניטראלי של נגיד הבנק המרכזי אכזב את הסוחרים וגרם למימושים בצמדי הדולר קנדי. שערו הגבוה של הדולר קנדי הנסחר מתחת לרמת השקילות פוגע במידה מסוימת בייצוא מצד אחד אך מצד שני שערו הגבוה עוזר למנוע התפרצות אינפלציונית, לכן העלאת ריבית לא נראית באופק. המכירות הקמעונאיות הפתיעו לטובה כאשר רשמו עלייה של 1.3% ותרמו להתחזקותו של הדולר קנדי ביום שישי.
הדולר האוסטרלי פרץ את רמת השקילות אך לא הצליח לסגור מעליה, דבר אשר מאותת על חולשתו. השבוע במרכז ארה"ב: מדד מחירי הבתים של קייס שילר- קודם: 0.8%- צפי: 1.6%- אמון הצרכנים - קודם: 52.5 צפי: 54.5 מכירות בתים חדשים - קודם: 290 אלף צפי: 303 אלף החלטת הריבית והצהרתו של יו"ר הפד ברננקי - צפי: הותרת הריבית על כנה. לא צפויים שינויים בהיקף רכישות האג"ח בשלב זה. הזמנות מוצרים ברי קיימא -קודם: 0.3%- צפי: 1.6% מכירות בתים הנמצאים בתהליכי בניה -קודם: 3.5% צפי: 1.1% מספר דורשי עבודה חדשים -קודם: 404 אלף צפי: 409 אלף . תמ"ג רבעון 4 עדכון ראשוני -קודם: 2.1% צפי: 1.8%
השבוע עשוי להיות מכריע עבור השטר הירוק לאור נתוני המאקרו המשמעותיים שעתידים להתפרסם. עייני הסוחרים נשואות אל עבר יו"ר הפד ברננקי, אשר צפוי לנאום בתום ועידת השוק הפתוח שבה מחליטים חברי הפד על המדיניות המוניטארית. למרות הנתונים החיוביים אשר פורסמו לאחרונה, ברננקי וחבריו לא צפויים לבצע שינויים כלשהם. הריבית צפויה להיוותר על כנה ברמה שבין 0%-0.25% והיקף תוכנית רכישת האג"ח לא צפוי להשתנות. ברננקי ימשיך להגן על תוכנית התמריצים החדשה שהוציא לפועל בנובמבר 2010. יתכן כי יחזור על נאומו האחרון שבו טען כי "עוד מוקדם לבצע שינויים בהיקפה של התוכנית". מידה ונאומו יהיה ניצי יותר, הדולר עשוי להתחזק משמעותית. נתון התמ"ג לרבעון ה-4 של 2010 ירכזו עניין רב בקרב הסוחרים. נתון התמ"ג של הרבעון ה-3 עודכן כלפי מטה מ-2.3% ל-2.1% וברבעון ה-4 הכלכלה הגדולה בעולם צפויה לרשום צמיחה של 1.8% בלבד. קנדה: מדד המחירים לצרכן -קודם: 0.1% צפי: 0.2%. האינפלציה בקנדה לא מהווה איום על הכלכלה המקומית. חוזקו של המטבע המקומי תורם לריסון האינפלציה. נתון זה ירכז עניין ועשוי להוביל להתחזקות הדולר קנדי במידה והמחירים יזנקו מעל הציפיות. בריטניה: תמ"ג (רבעון 4)- קודם: 0.7% צפי: 0.5% פרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה -התפלגות צפויה 1-0-8 האינפלציה באנגליה מתחילה להוות בעיה אמיתית עבור הכלכלה הבריטית. מדד המחירים ליצרן זינק ב-3.4% בחודש דצמבר לעומת הצפי שעמד על עליה של 1.9%. מדד המחירים לצרכן זינק גם כן לרמה של 3.7% לעומת 3.3% בחודש הקודם. לאור העובדה שהאינפלציה אינה מתקררת הבנק המרכזי של אנגליה יעלה את הריבית מוקדם מהצפוי.
נתון התמ"ג של הרבעון ה-4 של 2010 עשוי להוות טריגר משמעותי לשינוי מוניטארי בטווח הקרוב. על פי הצפי, הכלכלה הבריטית צמחה ב-0.5% ברבעון הקודם לעומת 0.7% צמיחה שנרשמה ברבעון ה-3. הפרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה עשויים לחשוף את תוכניותיו העתידיות של הבנק המרכזי הבריטי. הפאונד ימשיך להתחזק על רקע הערכות כי הבנק המרכזי של אנגליה יבצע השנה 2 העלאות ריבית לפחות על רקע האינפלציה הגואה. גוש האירו : מדד מנהלי הרכש במגזר היצור בצרפת -קודם: 57.2 צפי: 56.7 מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בצרפת - קודם: 54.9 צפי: 55.3 מדד מנהלי הרכש במגזר היצור בגרמניה - קודם: 60.7 צפי: 61.3 מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בגרמניה - קודם: 59.2 צפי: 59.3 מדד מנהלי הרכש במגזר היצור בגוש האירו - קודם: 57.1 צפי: 57.3 מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בגוש האירו - קודם: 54.2 צפי: 54.2
נתוני מאקרו חיוביים ממשיכים לזרום מכיוונה של אירופה, דבר אשר גורם למשקיעים לשכוח את משבר החובות במדינות השונות בגוש. האירו עשוי לקבל דחיפה נוספת בתחילת השבוע עם פרסום נתוני הרכש אשר צפויים להפתיע לטובה. אוסטרליה : מדד המחירים לצרכן (רבעון 4) - קודם: 0.7% צפי: 0.8% מדד המחירים ליצרן (רבעון 4) - קודם: 1.3% צפי: 0.5% האינפלציה עשויה לזנק על רקע העלייה החדה של הסחורות ומוצרי המזון. עלייה באינפלציה עשויה להוביל לחידוש תהליך העלאות הריבית של הבנק המרכזי. ניתוח טכני דולר שקל בנק ישראל יחד עם האוצר גיבשו תוכנית במטרה לעצור את הספקולנטים הזרים המנצלים כל הזדמנות על מנת לרכוש שקלים כנגד הדולר. צעד זה עשוי שלא לתמוך בדולר לאורך זמן לאור העובדה כי בנק ישראל נערך לסבב העלאות ריבית נוספות שעלולות לרסק את השטר הירוק. יתכן כי בנק ישראל הכין את הקרקע לקראת יום שני הקרוב שבו יוחלט על גובה הריבית לפברואר. העלייה המרשימה בשערו של הדולר תאפשר לפישר לעלות את שיעור הריבית ב- 0.25% לרמה של 2.25%.
נזכיר שמדד המחירים לצרכן עלה ב-0.4% בחודש דצמבר בהובלת ענף הנדל"ן, אשר רשם עליה של 0.5% אחרי חודשיים בהם מחירי הדיור דווקא ירדו. בסיכום שנת 2010 האינפלציה במשק הסתכמה ב-2.7% בתוך טווח היעד השנתי העומד בין 1%-3%. האינפלציה נבעה בעיקר מהזינוק במחירי הדיור ב-5%, מחיר הירקות זינקו ב-22.4% והפירות עלו ב-16%.
*ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר כלל פורקס מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רשיון ייעוץ או ניהול תיקים.