אירלנד עשויה להסכים לקבל סיוע חיצוני

השבוע שחלף - סיכום קצר

שבוע המסחר התאפיין בתנודתיות רבה על רקע חוסר הוודאות בנוגע לעתידה של אירלנד והידוק מוניטארי נוסף בסין. בסיכום השבועי, המדדים המובילים בוול סטריט סגרו סביב רמת הפתיחה השבועית.

המשבר באירלנד העיב על המסחר לאורך כל השבוע. על פי הדיווחים שרצו במהלך השבוע, אירלנד עשויה להסכים לקבל סיוע חיצוני. קרן המטבע הבינ"ל יחד עם האיחוד האירופאי, מגבשים תוכנית סיוע בסך כולל של קרוב ל- 100 מיליארד אירו עבור ממשלת אירלנד.

האירים מצידם לא ממהרים לקבל את הסיוע ועדיין טוענים כי הם יכולים להסתדר בכוחות עצמם לפחות עד אמצע השנה הבאה. למרות העקשנות של ממשלת אירלנד, בסופו של דבר היא תאלץ לקבל סיוע חיצוני כלשהו במטרה להבטיח את יציבותה של המערכת הבנקאית במדינה ועל מנת להחזיר את ביטחונם של המשקיעים במדינה.

מנהיגי אירופה לחצו על הממשל האירי לקבל סיוע מיידי על מנת למנוע את קריסתם של בנקים נוספים באירופה אשר חשופים להשקעות באירלנד. מפלס הדאגה עלה בסוף השבוע בעת שהבנק השני בגודלו במדינה "אלייד אייריש בנק" חשף כי נמשך מימנו הון בשווי של כ-10 מיליארד אירו, דבר אשר מעלה את הסיכוי לכך שהבנק יזדקק למימון חיצוני.

על פי הצהרה שפירסם הבנק, אירלנד נמצאת במצב מסובך משום שהממשל האירי הולך להוציא לפועל תוכניות קיצוצים במטרה לבלום את הגירעון ההיסטורי במדינה, דבר אשר עשוי להוביל לפשיטות רגל של עסקים רבים וכתוצאה מכך, רווחי הבנקים יצומצמו ויגבירו את הלחץ לקבלת מימון נוסף מהממשלה .

נציגי האיחוד האירופאי וקרן המטבע הבינ"ל הגיעו לאירלנד ביום שלישי האחרון לדון בסוגיית המשבר. המשא ומתן בין הצדדים על תנאי ההלוואה שתקבל אירלנד צפוי להימשך עד אמצע השבוע שלפנינו.

לקראת סוף השבוע הגיע תורם של הסינים להעיב על המסחר, כאשר הודיעו על העלאת יחס רזרבות המזומנים לבנקים ב-0.5%. הסינים מהדקים את החגורה בפעם ה-5 השנה והיא עשויה לעלות את שיעור הריבית במשק במידה והלחצים האינפלציוניים יגברו. שוק מט"ח

התנודתיות בשוק הפורקס נמשכת. חוסר הוודאות בנוגע לעתידו של גוש האירו, נתוני מאקרו מעורבים בארה"ב ובעיות האינפלציה בבריטניה, אוסטרליה, ניו זילנד וסין גורמים לאי יציבות בשוק ומקשה על הסוחרים בעת קבלת ההחלטות. הדולר לא הצליח להחזיק מעמד ואחרי מספר ימים של התחזקות, הוא איבד גובה מול מרבית המטבעות בעולם. הפאונד חצה את אזור 1.60 על רקע הערכות כי הבנק המרכזי של אנגליה לא יוכל להרחיב את המדיניות הכמותית ברקע לאינפלציה הגבוהה. ביום שישי הפאונד איבד גובה וסגר מתחת לרמת ההתנגדות 1.60. הדולר האוסטרלי כמעט ולא נפגע השבוע על רקע הערכות כי הבנק המרכזי של אוסטרליה יעלה פעם נוספת את שער הריבית לרמה של 5% עד לסוף השנה הנוכחית. הדולר הניו זילנדי התחזק למרות שהבנק המרכזי של ניו זילנד לא גיבש עמדה תקפה בנוגע למדיניות המוניטארית. נגיד הבנק המרכזי מוטרד מההאטה הכלכלית בעולם ובעיקר ממשבר החוב באירופה. נגיד הבנק הביע דאגה בנוגע לצמיחה במדינה. צמדי הין נעו בהתאם למגמות הסיכון בשווקים. מגמה זו צפויה להימשך גם במהלך השבוע שלפנינו.

מאקרו כלכלה - אירועים בולטים בשבוע החולף

התחלות אישורי הבנייה בארה"ב - ירדו ב-11.7% בחודש אוקטובר לקצב של 520 אלף התחלות חדשות לעומת הצפי שעמד על 590 אלף יחידות. אישורי הבנייה הסתכמו בכ- 550 אלף לעומת הצפי שעמד על 570 אלף אישורים .

מדד המחירים לצרכן (ארה"ב) - האינפלציה בארה"ב נמצאת ברמה הנמוכה ביותר בהיסטוריה, מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.2% בלבד לעומת הצפי שעמד על עליה של 0.3%. מדד המחירים לצרכן ליבה נותר ללא שינוי. האינפלציה הנמוכה יחד עם הצמיחה החלשה בארה"ב מעניקים מרחב תמרון לברננקי וחבריו בנוגע למדיניות המוניטארית.

השינוי הפוליטי בארה"ב יקשה מאוד על הפד להמשיך במדיניותו הנוכחית. הרפובליקנים מתחילים להפעיל לחץ על הבנק הפדראלי. בשבוע שעבר חלק מהחברים המשתייכים למפלגה הרפובליקנית שלחו מכתב לפד בו הם דורשים להפסיק את תוכנית התמריצים. שר האוצר גייטנר הביעה את זעמו בנושא וקרא למפלגות שלא לערב את הפוליטיקה עם סוגיות כלכליות שבהן הפד צריך לטפל בלי לחצים מיותרים.

פרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה בבריטניה - הדעות התחלקו לשלוש בפעם השנייה ברציפות. רוב חבריי הוועדה הסכימו להותיר את המדיניות על כנה. חבר הוועדה- אדם פוזם הצביע בעד הרחבת תוכנית רכישות אג"ח ב-50 מיליארד פאונד נוספים לרמה של 250 מיליארד ואילו חבר הועדה - אנדריו סנטנס הצביע בעד לעלות את שיעור הריבית ברבע אחוז.

חלק מחבריי הועידה הביעו דאגה בנוגע לעלייה באינפלציה אשר עלתה בחודש אוקטובר ב-3.2%. נגיד הבנק המרכזי סיכם את הישיבה וטען כי הבנק המרכזי ערוך ומוכן להרחבות מוניטאריות נוספות במידת הצורך. נראה כי מטרתו העיקרית של הבנק המרכזי באנגליה היא לדאוג לצמיחה כלכלית ופחות מוטרד מהאיום האינפלציוני המרחף מעל ראשם.

תמ"ג רבעון ה-3 ביפן - על פי הנתון ,כלכלת יפן הצליחה לצמוח בקצב של 0.9% לעומת הצפי שעמד על 0.6%, הנתון המפתיע העניק רוח גבית למדדים המובילים באסיה ובאירופה בתחילת השבוע.

מכירות הקמעונאיות אוקטובר (ארה"ב) - עלו במפתיע ב-1.2% לעומת הצפי שעמד על עליה של 0.7%. העלייה במכירות מצביעה על כך שהצרכן האמריקאי, המהווה כ-70% מסך התמ"ג במדינה, מרגיש בטוח יותר לפתוח את ארנקו, דבר אשר יתרום לצמיחה הכלכלית במדינה. מדד הייצור של ניו יורק - המדד צנח ורשם קריאה של 11.1- הרבה מתחת לצפי שעמד על 13.9 נקודות. זו היא הפעם הראשונה מאז יוני 2009 שהמדד רושם קריאה שלילית. בחודש אוקטובר הנתון רשם קריאה של 15.7 נקודות.

פרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה באוסטרליה - הבנק המרכזי של אוסטרליה העלה את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.75% אחרי תקופה ארוכה יחסית שבה שמר על ניטראליות בנושא. מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי נימקו את החלטתם בכך שהאינפלציה עשויה להתפרץ בעתיד הנראה לעין כתוצאה מהעלייה החדה ביצוא של חומרי גלם לסין, דבר אשר

מאיץ את הצמיחה במדינה ועלול להוביל לחריגה של האינפלציה מעל טווח היעד שבין 2%-3%. כלכלנים מעריכים כי הבנק המרכזי של אוסטרליה יעלה את הריבית לרמה של 5% בפגישה הבאה על מנת לשמור על יציבות במחירים.

השבוע במרכז

הצרות באירלנד ימשיכו לרכז עניין גם בשבוע שלפנינו. הממשלה האירית תחשוף במהלך השבוע את תקציבה לשנת 2011, שבמסגרתו תודיע על קיצוצים נרחבים שימשכו עד שנת 2015. במידה ואירלנד תודיע על כך שהיא מוכנה לקבל את הסיוע החיצוני, השווקים הפיננסים עשויים לנשום לרווחה וככל הנראה הראלי יתחדש.

בארה"ב צפוי שבוע מקוצר ודל מחזורים לקראת יום חמישי לרגל חג ההודיה (thanksgiving day). במישור המאקרו ירכז עניין פרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה שבה הוחלט על תכנית התמריצים בהיקף של 600 מיליארד דולר. הסוחרים יעקבו בדריכות אחרי תוכן דבריו של ברננקי . יו"ר הפד לא ימהר להרחיב את המדיניות הכמותית בזמן הקרוב על רקע הביקורת הקשה שנשמעה בעולם אחרי פרסום תוכנית התמריצים האחרונה .

אירועי מקרו מרכזיים נוספים

מדד מנהלי הרכש באירופה - במרבית המדינות בגוש צפויה התרחבות במגזרים השונים. נזכיר שכל נתון מעל 50 מעיד על התרחבות במגזר המדובר ואילו נתון מתחת ל-50 מעיד על התכווצות במגזר. נתון זה לא עושה יותר מידי רעש לאחרונה. רק ירידה מתחת ל-50 באחד המגזרים עשוי להוביל לתגובות קיצוניות בשוק.

עדכון התמ"ג בארה"ב - לפי העדכון הראשוני הכלכלה הגדולה בעולם צמחה בקצב של 2% ברבעון ה-3 של השנה. על פי הערכות, הנתון צפוי להתעדכן כלפי מעלה ולהציג צמיחה של 2.3%. במידה והנתון אכן יעודכן כלפי מעלה ואף יעבור את תחזיות האנליסטים, השווקים יגיבו בעליות שערים והדולר עשוי להתחזק.

מכירות בתים יד שנייה וחדשים בארה"ב - מכירות הבתים הקיימים צפויות להסתכם בכ-451 אלף בתים לעומת 453 יחידות שנמכרו בחודש קודם. מכירות הבתים החדשים צפיות.

להסתכם בכ-314 אלף יחידות לעומת 307 אלף יחידות שנמכרו בחודש שעבר. אכזבה בנתונים עשויה להעיב על השווקים הפיננסים.

סקר האקלים העסקי בגרמניה של מכון IFO - הנתון הקודם יצא:107.6 נקודות, הצפי לנתון חודש אוקטובר עומד על 107.9 נקודות. הנתון הזה בעבר היה מושך הרבה מאוד תשומת לב. כיום הסוחרים פחות מיחסים לו חשיבות. רק חריגה משמעותית מהצפי עשויה להוביל לתנודתיות קיצונית בצמדי האירו.

***ניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע ו/או הסחורות המתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר כלל פורקס מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. יש לציין כי המסחר במטבע חוץ כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה