השבוע במרכז: נתוני התמ"ג באירופה
השבוע שחלף - סיכום קצר
אחד השבועות החשובים ביותר השנה בוול סטריט הסתיים בעליות שערים קלות על רקע נתוני התעסוקה המפתיעים. מדד הדאו ג'ונס סגר יום שישי רצוף של עליות והוסיף לערכו 3% בשבוע החולף ומדד ה- S&P 500 סיכם את השבוע בעלייה של 3.6%.
האווירה החיובית שטפה את כל השווקים ברחבי העולם, כאשר מדד הפוטסי נסחר בשיא של שנתיים ומדד הניקיי היפני סגר בעליות מרשימות של קרוב ל-3%. גל העליות המשמעותי הוצת ע"י יו"ר הפד, ברננקי, כאשר הודיעה על הרחבת המדיניות המוניטארית בהיקף של 600 מיליארד דולר אג"ח במטרה לעודד את הצמיחה במשק.
שוק מט"ח וסחורות
החלטתו של ברננקי מרסקת את הדולר מול כל המטבעות בעולם. המטבע החזק ביותר השבוע היה הדולר האוסטרלי, אשר חצה את רמת השקילות מול השטר הירוק אחרי העלאת הריבית המפתיע באוסטרליה לרמה של 4.75%. הפאונד ממשיך את מסע ההתחזקות שלו בעולם על רקע נתוני הצמיחה החיוביים שהתפרסמו לפני מספר ימים.
הבנק המרכזי של אנגליה לא הלך בעקבות ברננקי והחליט שלא להרחיב את המדיניות המוניטארית. האירו ספג תיקון משמעותי לקראת סוף השבוע על רקע הבחירות הנערכות היום והשמועות החדשות בנוגע לאחד מהבנקים הגדולים בספרד העלול להיקלע למשבר נזילות חמור. הין היפני נסחר בתנודתיות השבוע. מטבע חוף מבטחים מספר אחד עלול להמשיך במסע ההחלשות שלו במידה והסנטימנט החיובי ימשך.
בגזרת הסחורות הזהב קבע שיא של כל הזמנים בנקודה 1398 דולר לאונקיה. הנפט זינק השבוע ב-6% ונושק ל-87 דולר לחבית, רמה בה לא היה מזה 7 חודשים. פריצה של רמה זו עשויה להזניק את הנפט עד אזור 90 ד' לחבית לפחות.
מאקרו כלכלה - אירועים בולטים בשבוע החולף
החלטת הריבית והצהרת הפד - הפד הכריז על הקלה כמותית נוספת בהיקף של 600 מיליארד דולר עד סוף הרבעון השני של 2011 בהיקף של כ-75 מיליארד דולר בחודש. ח
ברי הפד הביעו דאגה בנוגע לצמיחה החלשה והמאכזבת, דבר אשר לא משאיר ברירה אלא להותיר את שיעור הריבית ברמתה הנוכחית לתקופה ממושכת. ההחלטה על תוכנית רכישת האג"ח החדשה התקבלה כמעט פה אחד, כאשר למעשה רק 1 מתוך 10 חברי הועדה התנגדו למהלך.
נתוני התעסוקה בארה"ב - שוק התעסוקה האמריקני רשם שיפור משמעותי בחודש אוקטובר. האבטלה נותרה ברמה של 9.6%, אך המשק האמריקני הצליח לייצר 151 אלף משרות, יותר מי פי שניים מערכות האנליסטים אשר חזו תוספת של כ-63 אלף משרות. בשורה משמחת נוספת - נתון חודש ספטמבר עודכן כלפי מעלה מאובדן של 95 אלף משרות ל-41 אלף .
הנתון המפתיע הוביל להתחזקות משמעותית של הדולר החבוט. במידה ונתחיל לראות התאוששות הדרגתיות בשוק התעסוקה, מקבלי ההחלטות בארה"ב יוכלו להתחיל לחשוב על יציאה מתוכניות התמריצים, דבר אשר עשוי להפוך את המגמה בצמדי הדולר.
החלטת הריבית באוסטרליה - הבנק המרכזי שובר את הרצף ולאחר 6 חודשים שבהם הריבית נותרה על כנה ברמה של 4.5%, מחליט במפתיע לעלות את שיעור הריבית ב-רבע אחוז לרמה של 4.75%. הסיבה העיקרית להעלאת הריבית הייתה הסכנה להתפרצות אינפלציונית בשל ההאצה בצמיחה.
בפרוטוקולים של ישיבת הריבית אשר התפרסמו במהלך השבוע עלה כי חברי הבנק המרכזי די מרוצים מהתחזקותו של הדולר האוסטרלי בשל העובדה שמטבע חזק עוזר לריסון האינפלציה. הבנק המרכזי העלה את תחזית הצמיחה במשק בקצב של 3.75% עד סוף 2011.
בחירות בארה"ב- אובמה ומפלגתו ספגו מכה קשה ואיבדו את הרוב בקונגרס. כעת המשימה של אובמה מורכבת בהרבה והוא יאלץ למצוא נוסחה לעבודה משותפת עם הרפובליקנים .
הזמנות ממפעלים בחודש ספטמבר בארה"ב - עלו ב-2.1% לעומת הצפי שעמד על 1.3%.
מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בארה"ב - רשם קריאה של 54.3 נקודות לעומת 53.2 נקודות שנרשמו בחודש קודם.
שיעור האבטלה בניו זילנד - ירדה במפתיע ברבעון ה-3 של השנה ב-0.3% לרמה של 6.4%. הדולר ניו זילנד זינק במהלך השבוע מול הדולר ונמצא במרחק נגיעה מהשיא שנקבע לפני פרוץ משבר האחרון.
השבוע במרכז
בשבוע שעבר עיני הסוחרים היו נשואות אל עבר ארה"ב בשל שלל נתוני מאקרו והתבוסה הכואבת שספגה המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. השבוע הזרקור מכוון לעבר אירופה לקראת יום שישי שבו צפויים להתפרסם נתוני התמ"ג באירופה לרבעון ה-3 של השנה. בארה"ב צפוי שבוע מקוצר - יום חמישי המסחר יהיה דליל לרגל - veterans day"". בנוסף, ביום ראשון אמריקה עוברת לשעון חורף, כלומר החל מיום שני, המסחר בוול סטריט יפתח ב-16:30 וינעל ב- 23:00 (שעון ישראל).
מעניין לראות האם נאומו התומך של גייטנר יעזור לדולר בתחילת השבוע. בנאומו ביפן טען שר האוצר האמריקני כי ארצו מעוניינת בדולר חזק ושזה משרת את האינטרסים של ארה"ב .
אירועים בולטים
תמ"ג רבעון 3 בגרמניה ובגוש האירו כולו - אחרי הצמיחה המרשימה של 2.2% שהציגה גרמניה ברבעון הקודם, ברבעון ה-3 הכלכלה הגדולה של גוש האירו צפויה להציג שיעור צמיחה של 0.8% בלבד.
ההאטה הכלכלית בעולם והאירו החזק פגע ביצוא הגרמני וזה בא לידי ביטוי בצמיחה במשק. הנתון המשוכלל צפוי להצביע על כך שהגוש צמח בקצב של 0.5% בלבד לעומת 1% שנרשם ברבעון ה-2 . האירו יהיה בכוננות ספיגה לקראת פרסום הנתון.
נתוני תעסוקה של אוסטרליה - הדולר האוסטרלי עשוי לקבל דחיפה נוספת במידה ונתוני התעסוקה יפתיעו לטובה. על פי הערכות, האבטלה ירדה בחודש אוקטובר לרמה של 5% מ-5.1% ובנוסף המשק האוסטרלי הצליח ליצר כ-20 אלף מקומות עבודה חדשים.
מאזן הסחר הבינ"ל בארה"ב ותקציב הפד - צפי לצמצום הגרעון במאזן התשלומים של חודש ספטמבר מ-46.3 מיליארד דולר ל-44.8 מיליארד ברקע לחולשתו של הדולר הנותן רוח גבית חזקה ליצוא האמריקני. הגרעון התקציבי צפוי לזנק מ-34.5 מיליארד ל-153.8 מיליארד.
מדד המחירים לצרכן בסין - האינפלציה ממשיכה לאיים על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. על פי הערכות, המחירים עלו ב-4.1% בקצב שנתי לעומת 3.6% שנרשמו בעדכון הקודם.
פגישת ה-G20 בסיאול - ארה"ב עשויה לספוג ביקורת קשה בעקבות הזרמת 600 מיליארד דולר נוספים לשווקים הפיננסים. בפגישה הקודמת שר האוצר גייטנר קרא למדינות להתחיל לעבוד למען צמצום הגרעון אצלן והוא בעצמו נתן יד להזרמת כספים נוספים לתוך המערכת הפיננסית. הסינים טוענים כי בפגישה הקרובה מנהיגי העולם צריכים לדון בנושא הצמיחה בעולם ולא להתעסק עם סוגיית שערי החליפין של מטבעות כאלו ואחרים. *** ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר כלל פורקס מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רשיון ייעוץ או ניהול תיקים.