האנליסטים מגיבים להפחתת הקישוריות: "סקטור הסלולר יתאמץ למזער את הפגיעה"
ההחלטה הדרמטית והלא כל כך מפתיעה של שר התקשורת משה כחלון להפחית בשיעור חד את דמי הקישורים מתקבל בצורה מעורבת על ידי האנליסטים מתחום התקשורת.
ערן יעקובי: "הצרכן לא צריך למהר ולפתוח בקבוקי שמפניה"
האנליסט ערן יעקובי מדש ברוקראז' סבור כי הצרכן אינו צריך למהר ולפתוח את בקבוקי השמפניה מאחר וסקטור הסלולר יתאמץ למזער את הפגיעה. לדבריו, בטווח הקצר הצרכן כנראה גם ייפגע מהעלאת תעריפים ונותר רק לקוות כי אכן תתפתח תחרות אמיתית בענף.
התחרות עליה מתכוון שר התקשורת הוא לכניסתם של מפעילים סלולריים וירטואליים (MVNO) אשר אמורים ליהנות מהורדת דמי הקישוריות. לדבריו, כיום ישנם 12 או 13 בעלי רישיונות וירטואליים. משרד התקשורת צפוי להתחיל ולספור חצי שנה עד תשעה חודשים, לפני שיתערב בתמחור התשלום של ה- MVNOs לחברות הסלולר.
למרות התחרות הגוברת יעקובי סבור כי הוא לא מאמין כי 12 מפעילים וירטואליים יעלו לאוויר. "גם אם שניים ישרדו את דרך החתחתים, קשה לנו לראות כיצד הם מזעזעים את השוק כאשר הצרכן הישראלי רגיש פחות למחיר ויותר לשירות וערך מוסף כמו תוכן".
מבחינת שוק המניות יעקובי סבור כי התמחור של 3 המניות הגדולות (ובעיקר בזק שאמורה להיפגע מעט באופן יחסי כתוצאה מהחלטה זו) נמצא כיום בשפל ומתורגם להצלחה פנומנאלית של משרד התקשורת בהכנסת תחרות מלאה בכל הסקטורים כבר בשנים הקרובות.
לדברי יעקובי "לאור תשואת התזרים והדיבידנד, אנו ממליצים לנצל את ההזדמנות שתופעת העדר יוצרת ולאסוף את מניות התקשורת לפי הסדר הבא: בזק (ביזור סיכון), סלקום (יציבות) ופרטנר (התייעלות ודם חדש)".
אמיר אדר: "תחילת הסוף"
מנהל מחלקת מחקר הסל סייד של מגדל שוקי הון סבור כי הודעת משרד התקשורת הינה בגדר תחילת הסוף. לדבריו, השנה הקרובה צפויה להיות השנה האחרונה שבה יתחרו שלוש חברות סלולר בלבד על ליבו של הצרכן.
להערכתו של אדר, חברות הסלולר יספגו פגיעה משותפת של כ-800 מיליון שקל ברווח התפעולי התזרימי (EBITDA) בעקבות ההפחתה הראשונה והעיקרית בדמי הקישוריות.
אדר סבור כי "הפגיעה תקוזז רק בחלקה כתוצאה מהמשך צמיחה בעסקי הליבה, מעבר לשיווק חבילות , התייעלות וכן מכך שכניסתם של מפעילים וירטואליים צפויה לא לפני המחצית השנייה של 2011".