הלל גרשוני חי באושר מתחת לקו העוני/ פוסט אורח
הלל גרשוני
מתברר שאני עני. בדקתי בוויקיפדיה, בעזרת המחשב הנייד שלי, והאינטרנט האלחוטי שיש לי. אני כותב ביושבי בבית המרווח שאני שוכר, שקורר על ידי מזגן חדש ונאה, כשבטני מלאה ושבעה מארוחת בוקר פלוס צהריים (פלוס עוגיות לארוחת ארבע). ו-כן, אני מתחת לקו העוני. אני לא יודע כמה זה בדיוק היום, אבל לפי
איך מודדים? 50% מההכנסה הפנויה החציונית, למשפחה. לא שאני מבין מה זה אומר בדיוק, אבל לא ראיתי בהגדרה הזו משהו הקשור למה שאנשים מן היישוב היו קוראים לו "עוני". למשל, קשיים בהשגת מזון, או ביגוד, או מגורים. אז למה קוראים לזה "קו העוני"? למה לא "קו 50 האחוזים מההכנסה הפנויה החציונית"? כי זה עוזר לאנשים, בעיקר לכלכלנים ולכתבים כלכליים וחברתיים. הרי אנשים, כמו שאמר אנטואן דה סנט אכזופרי, אוהבים מספרים. הם לא אוהבים מושגים מופשטים כמו אהבה, בריאות, או עוני. הרי אי אפשר להכניס את זה לגרף של פאוור פוינט; אי אפשר לעשות מזה כותרת בעיתון. אז מכמתים. מכניסים למסגרת כלשהי, שיהיה נוח ונעים. אהבה = אחוז האנשים הנשואים/במערכת יחסים. בריאות = אחוז תמותת תינוקות. עוני = מתחת ל-50 אחוז מההכנסה הפנויה החציונית למשפחה.
לפעמים צריך לכמת ולהגדיר. אבל עם הזמן הולכים שולל אחרי השם. הרי זה "קו העוני". בואו נכתוב כותרת גדולה, חצי עמוד פרינט: "1.65 מיליון
שימו לב למהות החישוב. הוא לוקח את כל המדינה, ומחשב הכנסה ממוצעת. אם פתאום תשובה ודנקנר ולבייב וחבריהם יעשו מכה ויקבלו משכורת כפולה ממשכורתם כיום – אחוז העניים יזנק, בלי שרמת ההכנסה שלהם תשתנה בכלל! זה אולי מסביר ההצעות ה
אולי כדאי לחזור להגדרות הידועות של עוני, כמו למשל אבן שושן: "עני – דל, אביון, קבצן, חסר כול". האם התיאורים האלה מתאימים כלפי 1.65 מיליון איש בישראל? או, לצורך העניין כלפיי – עם המחשב הנייח והנייד, האינטרנט, התנור החשמלי, מכונת הכביסה, המקרר, המיקרוגל, הטלפונים הקוויים והסלולריים, המזגן, הריהוט, ועוד ועוד?
נהרות דיו ומיליוני אלקטרונים נשפכו סביב
מכיוון שאנשים שמרוויחים כנראה הרבה יותר כסף ממני מתקשים להבין "איך אני עושה את זה", אכניס אתכם לחשבון הבנק שלי.
שכר דירה – 1000 ₪ על דירת 167 מ"ר. כן. בבקעת הירדן. זה אולי זול במיוחד, אבל לא חייבים לגור דווקא בבקעת הירדן בשביל שכר דירה כזה או נמוך ממנו בפריפריה, על דירת שלושה חדרים למשל, או קרוואן (ראו לדוגמה
תחבורה – אין צורך ברכב, שהוא זולל הוצאות. תחבורה ציבורית עולה הרבה פחות. ויש גם טרמפים.
מעון - אין צורך כי אמא בבית.
טלפון וכיו"ב - אין צורך לבזבז הרבה כסף על טלפון וכיו"ב.
קניות - לקנות מה שצריך, ולא במקומות יקרים.
אם תעשו חישוב תראו שההוצאות הן בערך 3,000 ₪ בחודש. עם הכנסה ממוצעת ברמה כזאת (כולל קצבת ילדים, וכמובן הנחות במסים וכו'), תמיד אפשר להישאר בפלוס.
ובאמת, סביר שאם ארצה (ואם יעזרני היושב במרומים), אוכל לטפס מעל לקו העוני. אוכל לעבוד יותר שעות, מהבוקר עד הלילה, וגם אשתי תוכל לעבוד בשכר ולשלוח את הילדות למעונות. אבל אלו חיים שאני לא רוצה בהם.
הרבה יותר טוב לילדות להיות עם אמא שלהן בבית. הרבה יותר טוב לה להיות אתן. הרבה יותר טוב לאשתי כשאני אתה בבית, עובד מספר שעות מוגבל וזמין לעזור בכל עת. לתפיסתנו אלו חיים טובים יותר, מאושרים יותר, מאשר של אלו שעובדים משרה מלאה לשני בני הזוג, מצאת החמה עד לצאת הנשמה, בלי זמן לילדים ולזוגיות. אמרו שאני עני מבחירה. זה כמובן היה נכון אם הייתי עני לפי קני המידה המדידים לעיל.
האם כולם כמוני? ברור שלא. לכל אחד החיים שלו, ההכנסות שלו, האילוצים שלו. אבל להגיד שחייבים לגור בשכונה מבוססת בעיר גדולה, זה לרוב פינוק. גם להגיד שחייבים אוטו, או שחייבים לקנות מעדנים כל יום. אם אין לך כסף מיותר, אל תוציא אותו, פשוט כך.
אולי דבר שחשוב לתת לעניים ולעניים-לכאורה בכל מקרה: חינוך לכלכלה נבונה. זה יעיל מאלף מענקים כאלה ואחרים. ויש כאלה שעוזרים
הנה מבט חטוף על חיי. אני עובד בעבודה שאני אוהב, לומד דברים שאני אוהב, מבלה זמן עם אישה ובנות שאני אוהב מאוד. האם דנקנר ותשובה מאושרים יותר ממני? אולי. אני באמת בספק. אבל אני מקווה שברור לכולם שהם לא מאושרים יותר ממני פי מיליון, גם אם זה היחס שבין העושר שלהם ושלי. כל אותה הסתכלות דרך החור של הגרוש היא חסרת אחריות וחסרת תוחלת, ושותפים לה שני צדדי המתרס בשיח הכלכלי, השמאל והימין.
ובכל מקרה יש משהו מעליב ברטוריקה של כל אותם כתבים
הבה נחזיר את המושג "עני" למקומו המקורי ולשימושו היומיומי, ונשמח על כך שבמדינתנו שיעור העניים הוא ככל הנראה קטן מאוד, הרבה יותר ממה שהיה בכל ההיסטוריה עד המאה ה-20, ויותר מרוב המדינות בעולם גם כיום. וזו עובדה שאנחנו נוטים לשכוח; הרי אף אחד לא יעשה ממנה כותרת בעיתון.
הלל גרשוני
- 4.שמאי 27/11/2019 07:09הגב לתגובה זואולי עני זאת לא ההגדרה המתאימה ביותר אבל רמת החיים שלך נמוכה מאוד מאוד. אצל רוב האנשים היה נוצר מרמור כשהחיים הבסיסיים באים בקושי.
- 3.אורי 03/10/2018 03:52הגב לתגובה זוהדוגמאות שמביא הכותב ממחישות ללא ספק את הבלבול שלו במושגים הסטטיסטיים: אם שכר האלפיון העליון יוכפל, השכר הממוצע (ובאופן דומה, ההכנסה הפנויה הממוצעת) במשק יעלה אבל השכר החציוני (וגם ההכנסה הפנויה החציונית) לא ישתנה. באופן דומה, אילו ההכנסה של העשירות התחתון הייתה מושווית לזו של העשירון מעליהם - שינוי (עליה) בממוצע, אבל לא בחציון. כל זה, כמובן, אינו אומר שההגדרה הנהוגה לעוני מבטאת דלות וקושי, או שלא צריך לשנות אותה.
- 2.איש 15/03/2018 20:03הגב לתגובה זואז אולי צריך לקבוע את האחוזון ה הראשון כקו העוני או מחצית החציון לגביך אכן רוב המתנחלים יכולים להוציא פחות כי התמיכה הממשלתית בכל מני תקציבים נותנת להם רוח גבית הרי אין הצדקה כלכלית להחזיק אופרציה של התחישבות בשטחים
- 1.כיף לך. מאחל לך להמשיך לחיות מחמשת אלפים (ל"ת)מוטי 15/08/2017 09:18הגב לתגובה זו