כלכלני לאומי: "השקעה באג"ח של ממשלת ארה"ב אינה מעניקה כיום תשואות אטרקטיביות"
כלכלני ענף מחקר שוק ההון - שווקים בינלאומיים בבנק לאומי פרסמו הבוקר סקירה על השווקים בעולם. לגבי שוקי האג"ח בארה"ב סבורים בלאומי כי רמת התשואות הנוכחית היא אומנם נמוכה ואולם משקפת בצורה נאמנה את ההתאוששות האיטית הצפויה בכלכלת ארה"ב.
"אנו מעריכים כי בטווח הזמן הקרוב צפוי המשך טיפוס איטי של תשואת האיגרות כלפי מעלה. יחד עם זאת, להערכתנו אין לצפות להמשך עליית תשואות מהיר, אלא למסחר תנודתי שבמהלכו נראה בסיכום חלק מהשבועות הבאים דווקא ירידת תשואות".
"במגמת עליית התשואות יתמכו לדעתנו המשך ההנפקות של ממשלת ארה"ב והמשך התאוששות איטית בנתוני המאקרו, כאשר נתוני הצמיחה ברבעון III של השנה, שיפורסמו ביום חמישי הקרוב, יתנו אינדיקציה חשובה בנוגע לקצב ההתאוששות הכלכלית. מאידך העדר הסימנים ללחצים אינפלציוניים ומחויבות הבנק המרכזי לשמירה על ריבית נמוכה ימשיכו ללחוץ על רמת התשואות כלפי מטה".
בלאומי מציינים כי מצבו השברירי של המשק האמריקאי ובעיקר מצב שוק התעסוקה יותירו את רמת הריבית הנוכחית על כנה לפחות עד לתום רבעון ראשון ב-2010. "אין שינוי בהמלצתנו כי השקעה באג"ח של ממשלת ארה"ב אינה מעניקה כיום למשקיע רמת תשואות אטרקטיבית וכי אפיק השקעה זה מתאים רק למשקיעים סולידיים וגם אז כדאי להם להימצא בחלק הקצר של העקום".
באפיק הקונצרני ממשיכים להמליץ בלאומי למשקיעים הסולידיים לרכוש אג"ח בדרוגים גבוהים. משקיעים אוהבי סיכון יכולים להגדיל את רמת הסיכון על ידי רכישה של אג"ח קונצרניות בדירוגי השקעה בינוניים ואג"ח של חברות יציבות מהסקטור הפיננסי. עם זאת, "אנו סבורים כי פערי התשואה בכל הדרוגים ובמיוחד בדירוגים הספקולטיביים ירדו לרמות שאינן משקפות כראוי את הסיכון שבהשקעה, במיוחד לאור סימני השאלה סביב קצב ההתאוששות העתידי של הכלכלה הגלובאלית".
לגבי אגרות החוב באירופה אומרים בלאומי כי "הכלכלה הריאלית תמשיך ותציג השתפרות איטית והדרגתית. יחד עם זאת, עד שהמשק האירופאי יחזור לתוואי של צמיחה ברת-קיימא ייקח עוד זמן ממושך. רמת התשואות לאורך העקום האירופאי משקפת להערכתנו בצורה נאמנה את מצב הכלכלה הריאלית. לאור זאת בטווח הקצר צפוי מסחר תנודתי. בטווח הזמן הארוך יותר צפוי השיפור ההדרגתי בנתוני המאקרו ביחד עם הגידול בהיקפי הגיוסים הממשלתיים לתמוך במגמת עליית התשואות. לפיכך, אנו ממליצים למשקיעים סולידיים להמשיך ולהתרכז בחלק הקצר של העקום".
לגבי הדולר מציינים בלאומי כי בטווח הבינוני (חודשים מספר), המגמה של התחזקות הדולר, שתחילתה בחודש אפריל 2008, יכולה עדיין להיתמך בהערכת החסר של הדולר על פי שוויון כוח הקנייה ובצמצום גירעונות הסחר האמריקניים. יחד עם זאת, בטווח הארוך יותר, הגרעון הפיסקאלי המתרחב בארה"ב והחוב התופח צפויים להחליש לאורך זמן את הדולר האמריקני לעומת המטבעות המרכזיים.
בנוגע למניות בוול סטריט מציינים בלאומי כי בטווח הקצר צפויים מדדי המניות להיות מושפעים בעיקר מהדוחות הכספיים אותם יפרסמו החברות המובילות ומנתוני המאקרו החשובים שיתפרסמו חדשות לבקרים. "הדוחות והנתונים שפורסמו לאחרונה ממשכים לתת אינדיקציה ברורה לכך שהכלכלה נמצאת במסלול של התאוששות ואנו מעריכים כי מרבית החדשות שיפורסמו בקרוב אף הן יהיו חיוביות. בשל האמור לעיל, בטווח הקצר צפויים המדדים להיסחר בעליות שערים, אם כי קיים פוטנציאל למימושים קלים, כמו זה שחווינו בשבוע האחרון".
"נראה כי כיום מונעים מדדי המניות מסביבת הריבית הנמוכה וחוסר האלטרנטיבה להשגת תשואה. הנתונים הכלכליים מצביעים על התייצבות והתאוששות איטית אך לא על צמיחה ערה. לכן, ככל שממשיך שוק המניות במסעו צפונה, כך גדל הפער בין הכלכלה הריאלית לבין זו המשתמעת ממחירי המניות. אנו איננו מאמינים כי הבנק המרכזי בארה"ב יעלה את הריבית בטווח הקרוב, ועדיין איננו מרגישים כי קיימת בועה של ממש בשוקי המניות ולכן אנו עדיין מאמינים כי קיימות הזדמנויות להשקעה סלקטיבית במניות. עם זאת אנו ממליצים למשקיעים לנתח כל השקעה לגופה, ולהמשיך ולפקוח עין לעבר המגמה בשוק ולנהל סיכונים בהתאם. אנו מממשיכים להאמין כי בטווח הארוך מגלם שוק המניות פוטנציאל ליצירת ערך".