גדעון בן נון: "פישר יפחית את הריבית ב-0.75% עד 1% בשתי מנות"
"נגיד בנק ישראל צפוי להגיב להפחתת הריבית בארה"ב ב-0.75% עד 1% ולהפחית את הריבית בישראל בשיעור דומה. לא מן הנמנע כי ההפחתה תיעשה בשתי מנות, הראשונה כבר בימים הקרובים – 0.5%, כאשר השנייה תהיה במועדה בסוף החודש, בשיעור דומה". כך מעריך גדעון בן נון, מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל.
בן נון סבור כי לאור זאת, "התיקון החד של השקל מול הדולר היום הוא זמני, ובימים הקרובים נראה התחזקות מחודשת של הדולר לרמות הקרובות יותר ל- 4 שקלים, בהן הוא נסחר בתקופה האחרונה".
בן נון מציין כי "הנגיד האמריקני ברננקי שלח מסר חד וברור: הפד יפעיל את כל הכלים הקיימים בארסנל שלו להצלת הכלכלה האמריקאית ולסיומו של משבר האשראי. אולם, משמעות הצעד שנקט אתמול היא כי השימוש ב'תחמושת המסורתית' למעשה מוצה. המשמעות היא כי המדיניות המוניטארית של ברננקי עוברת לשלב חדש של הרחבה ישירה של היצע הכסף, באמצעים כגון רכישה של אג"ח שאינן ממשלתיות, אג"ח מגובות משכנתאות ואחרות וכן בחינת רכישת אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך יותר לפדיון. במקביל, רמתה הנוכחית של הריבית בארה"ב צפויה להישאר נמוכה ככל שיידרש".
דעתו של בן נון דומה להערכות אחרות שפרסמו בימים האחרונים כלכלנים בכירים במשק. שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, התייחס אתמול בשיחה עם bizportal למצבו של המטבע האמריקני מול השקל הישראלי ובכלל. "פישר צריך לחתוך בריבית כבר עכשיו ואני מאמין שהוא יעשה זאת בימים הקרובים".
בתשובה לשאלה - האם פישר לא היה אגרסיבי מספיק ונתן לפער הריביות להיפתח ולשקל להיחלש? אמר מעוז, כי "פישר פעל בסדר גמור בחודשים האחרונים. הוא לא היה צריך לחתוך את הריבית באופן חד או מהיר יותר. הכלכלה הישראלית נמצאת במצב טוב יותר מזו האמריקנית ולכן לא היה צורך בהפחתות דוגמת אלו שנעשו בארה"ב". עם זאת, מעוז סבור כי פישר צריך להפחית את הריבית בשיעור של 0.5% ולאחר מכן אפילו להוריד את הריבית מתחת לרמה של 2%.
נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר,
"בצד הפיננסי משתקף המשבר אצלנו, לא בעיות במערכת הבנקאית כמו במדינות המפותחות, אלא בעיקר בירידות מחירי המניות והאג"ח הקונצרניות. במקביל, בצד הריאלי, שיעור הצמיחה ירד ברביע השלישי ל-2.3%. הצפי הוא כי במשק הישראלי תמשך ההאטה המשמעותית בצמיחה ועל פי תחזית בנק ישראל תרד הצמיחה ב-2009 ל-1.5% ויתכן אף מתחת לכך במשך רביע אחד או שניים במהלך התקופה".
עוד הוסיף הנגיד כי: "המצב היחסית טוב אצלנו בתחילת המשבר הוא תוצאה של מדיניות תקציבית ומדיניות ריבית אחראיות ואמינות; חשיפה נמוכה במט"ח של המשק; עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים; והיקף יתרות מטבע חוץ גבוה יחסית. ומאוד חשוב להדגיש- המצב האיתן של המערכת הבנקאית".