המשבר מחריף: ארה"ב חלשה, אירופה ויפן במיתון, בריטניה נעצרה - ומנהלי הקרנות פסימיים
ברבעון הרביעי של 2007 רשמה כלכלת ארה"ב צמיחה שלילית של 0.2%. הנתון, שתוקן מטה רק בחודש שעבר, לא הפתיע את הכלכלנים שחזו כבר מזמן מיתון בארה"ב. אך גלי ההדף מארה"ב פוגעים כעת במלוא העוצמה בכלכלות נוספות בעולם. על הכוונת: אירופה ויפן אשר מתכווצות גם הן. עם נתונים כה שליליים, אין זה פלא שסקר מנהלי הקרנות של מריל לינץ' לחודש אוגוסט מראה על התגברות החששות מפני כניסה של הכלכלה העולמית כולה למיתון.
היום יפורסם נתון צמיחת התמ"ג באיחוד האירופי, שם צפויה הצמיחה בקרב 15 המדינות בעלות המטבע האחיד להיות שלילית - לראשונה מאז הושק האירו לפני כמעט עשור. הכלכלה האירופית התכווצה, לפי ההערכות בשוק, ב-0.2% ברבעון השני של השנה לאחר שצמחה ב-0.7% ברבעון הראשון.
המיתון באירופה מצטרף לנתון שלילי שפורסם אתמול ביפן, שכן הכלכלה היפנית (השנייה בגודלה בעולם) רשמה צמיחה שלילית של 2.4% ברבעון השני של השנה לאחר שצמחה ב-3.2% ברבעון הראשון. החודש נודע כי גם כלכלת ארה"ב ידעה צמיחה שלילית של 0.2% ברבעון הרביעי של 2007 ובבריטניה חתך אתמול הבנק המרכזי את תחזית הצמיחה לרבעון הראשון של 2009 ל-0.1% בלבד, ובשוק חוששים כי הכלכלה הבריטית לא תצמח כלל בשנה הבאה.
בדרך למיתון עולמי?
מתוך 193 מנהלי קרנות אשר מנהלים נכסים בהיקף של 611 מיליארד דולר ואשר השתתפו בסקר המקיף של מריל לינץ' לחודש אוגוסט, רק 3% מאמינים שכלכלת העולם לא תיגרר למיתון בשנה הקרובה, לעומת 15% בחודש שעבר. 24% סבורים כי הכלכלה הגלובלית כבר במיתון.
"משבר האשראי הופך ממשבר פיננסי למשבר כלכלי והחששות גוברים באשר לעתיד הצמיחה הכלכלית", נכתב בסקר.
אך בזמן שהמצב נראה עגום למדי, מנהלי הקרנות דווקא מוצאים הזדמנויות הן בדולר והן בשוק המניות האמריקני. הסקר מראה שמספר מנהלי הקרנות שמחזיקים בהמלצת "תשואת יתר" על הבורסה האמריקנית נמצא ברמה הגבוהה מזה 6 שנים, ורובם מאמינים גם שהדולר מוערך בחסר ושהוא צריך להתחזק.
12% מהמנהלים מחזיקים בהמלצת "תשואת יתר" על השוק האמריקני לעומת 7% בלבד בחודש יולי. 27% מהמנהלים מחזיקים בהמלצת "תשואת חסר" לשוק המניות האירופי. 53% מהמנהלים מאמינים שהדולר יתחזק (לעומת 36% ביולי). כמו כן, עולה מן הסקר, כי 17% מהמנהלים סבורים ששוק המניות הגלובלי מוערך בחסר, לעומת 16% שחשבו כך בחודש יולי.